Mesothelioma Pleural: Punca, Gejala & Rawatan

Mesothelioma pleura adalah tumor malignan yang jarang berlaku menangis. Dalam kebanyakan kes, penyebabnya boleh dianggap sebagai hubungan jangka panjang dengan debu asbes. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan dan hanya dapat dirawat secara paliatif.

Apa itu mesothelioma pleura?

Mesothelioma pleura mewakili tumor malignan menangis, atau pleura dari dada. Ia adalah kanser dengan prognosis yang sangat buruk. Selalunya, tumor dikesan terlambat kerana proses sebelumnya berkembang dengan sangat perlahan. Walau bagaimanapun, selepas diagnosis, jangka hayat purata hanya 18 bulan. Sudah tentu, terdapat penyimpangan yang melampau dalam kes individu. Walau bagaimanapun, penyembuhan biasanya tidak mungkin kerana diagnosis biasanya dibuat hanya ketika hampir keseluruhannya menangis terjejas. Setelah terdedah kepada asbes, mesothelioma pleura boleh berkembang setelah sekitar 20 hingga 50 tahun. Pada masa lalu, ini kanser sangat jarang berlaku. Namun, kekerapannya semakin meningkat dan, menurut perkiraan saintis, akan memuncak pada tiga puluhan abad ini. Ini kerana hanya selepas itu kesan pendedahan selama beberapa dekad terhadap debu asbes berlaku. Terpengaruh terutamanya orang yang terpaksa menangani asbes di tempat kerja. Pleura mewakili bahagian luar kulit paru-paru, menutupinya sepenuhnya dan melapisi dada rongga pada masa yang sama. Ia terdiri daripada lapisan skuamosa epitelium, yang dipisahkan oleh ruang pleura dari lapisan tisu penghubung. Kedua-dua lapisan boleh terkena tumor. Tumor skuamosa epitelium disebut sebagai epitelioid mesothelioma dan tumor tisu penghubung lapisan disebut sebagai mesothelioma sarcomadoid. Jenis campuran kedua-dua mesothelioma disebut mesothelioma biphasic. Sejauh ini yang paling biasa adalah mesothelioma epitelioid. Mesothelioma Sarcomadoid adalah yang paling jarang.

Punca

Penyebab utama mesothelioma pleura adalah pendedahan pekerjaan jangka panjang bagi individu yang terkena debu asbestos. Keselamatan pekerjaan hari ini langkah-langkah sebahagian besarnya mencegah penyedutan asbes atau habuk serat mineral lain. Akan tetapi, pada masa lalu, sifat berbahaya bahan ini tidak diketahui. Asbestos atau gentian mineral lain terdiri daripada gentian silikat rantai panjang. Apabila serat ini dihirup, serat-serat ini tersendat di paru-paru dan pleura tetapi tidak dapat dipecah. Dalam usaha menghilangkan serat, sistem imun menghasilkan reaksi keradangan di kawasan yang terjejas, yang selalu dikaitkan dengan kematian tisu. Oleh kerana serat asbestos tidak larut, keradangan menjadi kronik. Walau bagaimanapun, sel-sel tisu pleura atau paru-paru yang telah mati mesti sentiasa diganti. Setelah sekian lama, pembentukan tisu baru secara kekal juga dapat menyebabkan sel-sel degenerasi yang kehilangan kendali terhadap pembelahan sel. Kanser berkembang.

Gejala, keluhan, dan tanda

Dalam mesothelioma pleura yang penuh, keseluruhan pleura dipengaruhi oleh barah. Proses pembentukan dan pertumbuhan barah biasanya memerlukan masa yang lama. Ia bermula pada pendedahan pertama pada serat asbestos dengan reaksi keradangan kronik. Namun, pada awalnya belum ada gejala. Menjelang perkembangan tumor, perubahan tisu dapat terjadi dalam konteks yang disebut asbestosis atau pneumoconiosis, yang dapat membawa kepada masalah pernafasan. Walau bagaimanapun, mesothelioma pleura juga dapat berkembang tanpa asbestosis sebelumnya. Oleh itu, gejala pertama sering muncul pada tahap yang sangat lewat, apabila hampir keseluruhan pleura sudah terkena. Gejala khas adalah sesak nafas, batuk kronik, penurunan berat badan yang teruk, keletihan dan teruk kesakitan dalam dada kawasan. Efusi pleura yang disebut sering berlaku. Ini disebabkan oleh pembentukan cecair sebagai sebahagian daripada proses keradangan pada pleura. The bernafas kesukaran dan kesakitan disebabkan oleh pengumpulan cecair di satu pihak dan di sisi lain oleh pengerasan pleura akibat pertumbuhan barah. The paru-paru tidak lagi dapat berkembang dengan betul. Metastasis bentuk agak lewat. Penyakit ini selalu membawa kepada kematian sekiranya tidak dirawat. Ia biasanya tidak dapat disembuhkan walaupun oleh terapi. Tetapi masa bertahan dapat ditingkatkan sedikit.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Biasanya, mesothelioma pleura didiagnosis pada peringkat lanjut. Ujian pencitraan seperti CT, MRI, atau Sinar X peperiksaan dilakukan.Untuk diagnosis pembezaan terhadap karsinoma bronkus, bronkoskopi dengan pensampelan dilakukan. Tusukan pleura mungkin membenarkan pengesanan sel tumor dalam beberapa kes, walaupun kekurangan pengesanan tidak mengecualikan mesothelioma pleura. Kaedah yang paling pasti untuk mengesahkan diagnosis adalah dengan torakoskopi.

Komplikasi

Malangnya, mesothelioma pleura tidak dapat dirawat atau pulih sepenuhnya dari. Kerana tumor, jangka hayat orang yang terkena itu berkurang secara drastik. Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit selanjutnya sangat bergantung pada sejauh mana dan lokasi tepat tumor ini, jadi tidak mungkin membuat ramalan umum. Pesakit dengan penyakit ini terutamanya menderita teruk bernafas kesukaran. Ini mengakibatkan sesak nafas dan kekurangan bekalan oksigen ke badan. Kekal keletihan dan keletihan juga boleh berlaku akibat mesothelioma pleura dan mengurangkan kualiti hidup orang yang terkena. Dalam kebanyakan kes, penghidap juga mengalami sakit dada dan penurunan berat badan yang teruk. Metastasis juga boleh terbentuk dalam proses dan terus membawa kepada barah di kawasan badan yang lain. Biasanya, kematian pramatang orang yang terjejas berlaku kerana mesothelioma pleura. Mesothelioma pleura tidak lagi dapat dirawat. Pelbagai terapi boleh digunakan untuk mengurangkan simptom dan memanjangkan jangka hayat pesakit. Walau bagaimanapun, ini selalu melegakan langkah-langkah. Komplikasi khas biasanya tidak berlaku.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Dengan mesothelioma pleura, lawatan ke doktor adalah perlu dalam apa jua keadaan. Tidak ada penyembuhan diri dengan penyakit ini, dan dalam kebanyakan kes, gejala akan bertambah buruk jika rawatan tidak dimulakan. Semakin awal rawatan dimulakan, semakin tinggi kemungkinan positif penyakit ini. Doktor harus berunding apabila mesothelioma pleura menyebabkan ketidakselesaan di kawasan paru-paru. Orang yang terjejas menderita parah batuk dan, secara amnya, gejala pernafasan. Terdapat juga keletihan dan penurunan berat badan yang teruk, yang berlaku tanpa sebab tertentu. Sekiranya mesothelioma pleura terus tidak dirawat, metastasis akan terbentuk dan orang yang terkena akan terus mati. Jangka hayat dikurangkan dengan ketara dan dibatasi oleh penyakit ini. Selanjutnya, sakit dada juga boleh menunjukkan mesothelioma pleura dan harus diperiksa oleh doktor jika ia tidak hilang sendiri dan berlaku dalam jangka masa yang panjang. Biasanya, mesothelioma pleura dapat didiagnosis oleh pakar bedah. Walau bagaimanapun, rawatan selanjutnya memerlukan pembedahan dan oleh itu dilakukan di hospital.

Rawatan dan terapi

Sama dengan tumor ganas yang lain, ketiga kaedah rawatan pembedahan, radiasi, dan kemoterapi digabungkan untuk mesothelioma pleura. Dalam konteks ini, tidak ada rekomendasi yang diterima secara universal untuk pelaksanaan terapi. Rawatan bergantung pada fizikal kecergasan dan peringkat penyakit. Dalam kes mesothelioma pleura unilateral, penyingkiran satu setengah dari paru-paru, termasuk pleura, dapat membantu memanjangkan umur. Kaedah pembedahan kemudiannya digabungkan dengan kemoterapi dan sinaran. Kemoterapi melibatkan pemberian ubat sitostatik permetrexed bersama dengan ubat yang mengandungi platinum. Ini juga telah menunjukkan bahawa tambahan pentadbiran antibodi monoklonal penghambat pertumbuhan vaskular bevacizumab meningkatkan kelangsungan hidup. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ini hanya beberapa bulan. Namun, dalam kes yang jarang berlaku, jangka hayat telah diperpanjang beberapa tahun. Terapi adalah paliatif langkah-langkah. Penyembuhan tidak dapat diandaikan.

pencegahan

Mesothelioma pleural dapat dicegah dengan berkesan hanya dengan mencegah pendedahan kepada asbes atau serat mineral. Individu yang terdedah juga harus dielakkan rokok, kerana semakin meningkatkan risiko mengembangkan mesothelioma pleura.

Susulan

Dalam kebanyakan kes, mereka yang terkena mesothelioma pleura mempunyai sangat sedikit atau hanya sangat terhad langkah penjagaan segera yang tersedia bagi mereka. Orang yang terjejas terutama bergantung pada diagnosis cepat dan awal untuk mencegah komplikasi atau ketidakselesaan lebih lanjut. Sekiranya tumor sudah merebak di dalam badan, penyakit ini kadang-kadang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Dalam kes ini, jangka hayat pesakit dapat dikurangkan dengan ketara kerana mesothelioma pleura. Penderita biasanya bergantung pada kemoterapi untuk menghilangkan tumor. Dalam proses tersebut, kebanyakan penghidap juga memerlukan sokongan dan juga menjaga keluarga dan rakan mereka sendiri. Antara lain, percakapan yang penuh kasih sayang dan intensif mempunyai kesan yang sangat positif terhadap perjalanan penyakit ini dan juga dapat mencegahnya kemurungan atau gangguan psikologi yang lain. Walaupun setelah berjaya terapi, pemeriksaan berkala oleh doktor sangat penting untuk mengesan tumor lain pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, kursus selanjutnya sangat bergantung pada masa diagnosis, sehingga ramalan umum tidak dapat dibuat.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Oleh kerana diagnosis mesothelioma pleura pada umumnya agak lewat, pesakit sendiri biasanya dapat memberi sedikit sumbangan untuk penyembuhannya. Oleh itu, tumpuannya adalah untuk meningkatkan kualiti hidup atau kesejahteraannya sendiri. Di satu pihak, pesakit disarankan untuk mengelakkan penambahan tekanan pada paru-paru yang berpenyakit. Ini termasuk rokok, tinggal di kawasan kota yang tercemar dengan zarah, dan aktiviti sukan yang intensif. Sebaliknya, masuk akal untuk melakukan perjalanan ke kawasan dengan kualiti udara yang sangat baik, jika ini masih dapat dilakukan. Ini juga dapat mengurangkan yang tidak perlu tekanan, yang akan memberi tekanan tambahan pada badan yang sudah lemah. Selanjutnya, pesakit juga disarankan untuk belajar istimewa latihan pernafasan untuk menguatkan paru-paru. Sebaliknya, disarankan untuk mendapatkan sokongan psikologi. Penyakit tumor adalah kejadian hidup yang serius yang lebih mudah ditangani oleh pesakit jika dia menerima terapi yang berkelayakan atau menghadiri kumpulan pertolongan diri. Kemungkinan prasangka atau rasa malu harus diketepikan memandangkan betapa seriusnya penyakit ini. Berkenaan dengan pemakanan, perhatian juga harus diberikan kepada kesejahteraan. Apa-apa sahaja yang sedap boleh dimakan. Kerana kebanyakannya ada hilang selera makan, hanya pengambilan kalori dan nutrien yang mencukupi.