Cowlick: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Cowbell adalah tumbuhan perubatan yang jarang berlaku. Antara lain, ia digunakan dalam homeopati melawan pelbagai penyakit dan penyakit.

Kejadian dan penanaman cowbell

Sekiranya cowbell dikeringkan, kehilangan ketoksikannya, seperti yang berlaku pada kebanyakan buttercup. Lembu pasli (Pulsatilla) juga dikenali sebagai pasli lembu biasa atau bunga pasque biasa. Ia tergolong dalam keluarga buttercup (Ranunculaceae). Nama lain termasuk dormouse, janggut buck, rumpai pandai, dan cakar serigala. Nama cowlark berasal dari bentuk bunga setengah tertutup. Ini mirip dengan cowbell atau loceng. Pada tahun 1996, bunga pasque dinamakan bunga tahun ini. Bunga pasque adalah salah satu tanaman yang jarang berlaku. Atas sebab ini, ia kini telah diletakkan di bawah perlindungan alam. Ia berasal dari negara-negara Eropah Barat dan Tengah seperti Perancis, Switzerland, Austria dan Jerman. Namun, ia juga boleh dijumpai di England, Denmark, Ukraine dan di selatan Sweden. Kilang ini lebih suka lokasi yang cerah dan tanah kering sebagai habitatnya. Di Jerman, parsnip lembu kebanyakan terdapat di kawasan pegunungan rendah di atas batu berkapur. Di Jerman utara tumbuh secara eksklusif di tanah kerikil. Waktu berbunga bunga pasque bermula pada bulan Mac dan berakhir pada bulan Mei. Oleh itu, sangat penting bagi serangga seperti lebah, lebah dan semut, yang mendapat makanan di awalnya. Bunga pasque, yang tumbuh sebagai tanaman abadi herba, dapat mencapai ketinggian maksimum 15 sentimeter. Pada musim berbuah, ia boleh mencapai 40 sentimeter. Sebagai rooter yang mendalam, ia mencapai lebih dari satu meter ke dalam tanah. Daun pinat daun tumbuh pada peringkat awal. Warna kelopak berwarna ungu, sementara benang sari memiliki warna kuning. Dalam jangka masa, terdapat transformasi cowlick menjadi sejenis dandelion, yang mempunyai banyak ekor bulu berbiji benih.

Kesan dan aplikasi

Walaupun cowbell mempunyai bunga yang cantik, berhati-hati harus disentuh ketika menyentuhnya. Oleh itu, orang sensitif berisiko terkena ruam jika menyentuh bunga. Pada dasarnya, tanaman itu beracun dalam keadaan tidak kering. Kerana ketoksikan, ia hampir tidak digunakan dalam keadaan tidak kering. Walau bagaimanapun, jika kulit lembu dikeringkan, kehilangan ketoksikannya, seperti yang berlaku pada kebanyakan buttercup. Bahan-bahan lembu pasli termasuk protoanemonin, saponin, ranunculin dan juga anemonol. Ramuan kering bunga pasque digunakan pada masa sebelumnya untuk rawatan keluhan saraf. Di samping itu, kilang tersebut berfungsi sebagai tonik untuk para wanita. Oleh itu, bunga pasque mempunyai antispasmodik, analgesik dan penenang harta benda. Pada zaman moden ini, ramuan kering digunakan terutamanya untuk penyakit wanita seperti haid kejang or cystitis. Kesan lain dari tanaman ubat adalah penindasan patogen, sehingga dianggap sebagai penghambat kuman. Ia sudah digunakan di Yunani kuno. Pada abad ke-1 Masihi disyorkan oleh doktor tentera Yunani Pedanios Dioscorides, yang merupakan salah seorang ahli farmakologi terkenal pada masa itu. Dioscorides menggunakan tumbuhan ini untuk mengatasi penyakit mata dan bisul. Orang Rom juga menggunakan bunga pasque sebagai ubat untuk mengurangkan demam. Begitu juga, orang India Amerika Utara menghargai kesan tanaman ubat itu dan menggunakannya untuk sakit sendi, mimisan, dan pernafasan dan masalah pencernaan. Mereka juga mengira cowbell di antara empat tumbuhan suci di Rocky Mountains. Pada Abad Pertengahan, cowbell dianggap jahat, itulah sebabnya orang menyebutnya janggut syaitan pada masa itu. Walau bagaimanapun, pada tahun 1564, doktor dan pakar alam Jerman Adam Lonicerus mengesyorkan kilang itu untuk membersihkan tanaman tersebut otak. Kemudian ia juga digunakan untuk merawat penyakit mata seperti katarak. Untuk menggunakan bunga pasque, disarankan untuk menambahkan satu sendok teh ramuan kering ke dalam cawan mendidih air. Ia kekal di dalamnya selama 10 minit. Adalah disyorkan untuk mengambil cawan dengan ramuan tiga kali sehari. Selain ramuan kering, cowslip juga boleh digunakan dalam bentuk tincture.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Dari perubatan rakyat dan fitoterapi, Pulsatilla digunakan dengan berhati-hati dan dalam dos yang rendah kerana ketoksikannya. Salah satu kegunaan utama cowbell adalah haid kejang, yang dapat melegakan kerana kesan antispasmodik tanaman ubat. Sebagai tambahan, keradangan, kesakitan seperti sakit kepala, dan jangkitan kulat yang berkaitan dengan sindrom pramenstruasi boleh dirawat. Oleh kerana bunga pasque juga mempunyai efek mengatur haid, ia sesuai untuk terapi pendarahan tidak teratur. Kerana Pulsatilla juga mempunyai ekspektoran kesannya, ia juga digunakan untuk melawan penyakit pernafasan seperti bronkitis, asma bronkial dan rejan batuk. Selanjutnya, ia mempunyai sifat antipiretik. Kegunaan lain yang disyorkan termasuk pundi kencing masalah, rematik, artritis, otot kejang, ketegangan sakit kepala, kegelisahan, kegelisahan dan sakit telinga. Cowbell sangat popular di homeopati, di mana ia membentuk jenis perlembagaan sendiri. Dengan nama Pulsatilla, ubat homeopati digunakan untuk pelbagai aduan yang terutama mempengaruhi wanita. Ini termasuk tempoh yang tidak teratur, kelemahan pundi kencing, perut kesakitan, selsema dan migrain. Kegunaan lain termasuk gatal-gatal, ekzema, lichen, bisul, gout, buah pinggang kelemahan, keseronokan, dan juga hati kelemahan dan kemurungan. Sekiranya pesakit mengalami aduan akut, potensi dari D4 hingga D12 digunakan. Sebaliknya, jika terdapat aduan kronik, potensi D30 adalah disyorkan.