Makanan untuk Pertahanan

Manusia sistem imun melindungi badan daripada menyerang bakteria, virus dan parasit, antara lain. Agar semua proses metabolik yang sangat penting untuk pertahanan berlaku, sistem imun bergantung kepada bekalan nutrien penting yang mencukupi, terutamanya vitamin and mineral. Penting bermaksud bahawa tubuh tidak dapat menghasilkannya sendiri, atau tidak dapat menghasilkannya dalam jumlah yang mencukupi, dan oleh itu tubuh mesti dibekalkan dari luar. Terutama dalam kes selsema, sebelah kanan diet dapat menguatkan sistem imun. Mereka yang menyokong pertahanan mereka dengan makanan yang tepat pada fasa awal jangkitan mungkin masih dapat mengelakkan jangkitan.

Kesan antivirus flavonoid.

individu flavonoid (sebagai contoh, quercetin) mempunyai kesan antimikroba, terutamanya terhadap virus. Kesan antivirus dianggap berkaitan dengan kemampuan mereka untuk mengikat virus protein (protein) serta mengganggu replikasi virus. Flavonoid adalah pigmen yang banyak digunakan dalam spektrum warna kuning atau merah-ungu.

Buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya bawang, kangkung, epal, dan beri, mendapat skor tinggi kerana kandungan quercetin mereka. Kajian klinikal mendapati bahawa quercetin dari dipanaskan bawang paling berkesan digunakan oleh tubuh - quercetin yang diberikan dalam bentuk terpencil diserap oleh badan secara signifikan kurang berkesan daripada quercetin dari bawang.

Menguatkan pertahanan badan: 10 petua

Bahan tumbuhan sekunder (SPS)

Sebagai tambahan kepada nutrien penting, beberapa sebatian tanaman sekunder - bahan semula jadi yang terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan biji-bijian - juga dapat meningkatkan sistem imun. Mereka sama pentingnya untuk kita kesihatan as vitamin, mineral dan serat.

Sebatian tanaman sekunder mempunyai banyak kesihatan-mempromosikan sifat dan fungsi perlindungan penting. Sebagai contoh, beberapa SPS menunjukkan kesan antimikroba, iaitu mengurangkan bilangan dan aktiviti mikroorganisma patogen. SPS merangkumi karotenoid and flavonoid, dalam kalangan yang lain.

Bawang putih sebagai makanan untuk pertahanan

Sifat antimikrobial dari bawang putih sudah dikenali oleh Aristoteles dan Hippocrates. Semasa Perang Dunia II, bawang putih digunakan sebagai agen kuman (antiseptik) terhadap gangrene. Bawang putih mungkin tanaman makanan dengan kesan antimikroba terkuat. Kesan ini disebabkan oleh sulfur-mengandungi sebatian yang dikandungnya.

Jus bawang putih menghalang pertumbuhan staphylococcus, streptokokus, vibrios, bacilli, fungi dan ragi dalam tabung uji (in vitro) walaupun pada pencairan tinggi (1: 125,000).

Walaupun kepekatan tertinggi antimikroba seperti itu telah dikesan dalam bawang putih, namun kandungan antimikroba tertinggi terdapat dalam bawang putih bawang, daun bawang, bawang merah, dan daun bawang.

Memperkukuhkan pertahanan dengan kubis

Kubis spesies seperti kubis merah atau kubis runcing mengandungi mustard minyak dengan kesan antimikrob. Oleh itu, "pembantu dapur" yang membunuh kuman seperti cress, lobak pedas and mustard menyokong organisma dalam pertahanannya. Kubis sayur-sayuran juga mengandungi glukosinolat, yang memberi kesan antimikroba secara khusus pada saluran kencing yang mengalir.

Vitamin C menguatkan sistem imun

Vitamin Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan C menyokong sistem ketahanan badan ketika sejuk angin menyapu telinga kita. Vitamin C tidak memberikan perlindungan terhadap selesema, tetapi mengurangkan tempoh dan keparahan jangkitan. Terutama tinggi kandungan vitamin C, misalnya

  • Kiwi
  • Buah sitrus
  • Peppers
  • Sauerkraut
  • Kentang
  • Istana

Mineral dan unsur surih untuk pertahanan

Untuk pengembangan dan fungsi sistem imun, individu mineral and unsur surih, Terutamanya besi, zink and selenium juga penting. Kekurangan bekalan seiring dengan tindak balas imun yang terganggu. Bekalan yang mencukupi dijamin oleh campuran yang pelbagai diet.

Selain makanan haiwan seperti ayam, ikan atau telur, dedak gandum, labu biji dan kekacang, misalnya, mengandungi kadar yang sangat tinggi besi and zink. Mineral ini dari makanan tumbuhan kurang senang diserap oleh badan. Vitamin C, misalnya dalam bentuk jus, dapat membantu meningkatkan bioavailabiliti. Selenium juga terdapat dalam makanan haiwan. Di samping itu, kekacang, kacang or asparagus mempunyai kandungan yang tinggi.

10 Makanan dengan kekuatan vitamin