Kulat: Diagnosis dan Rawatan

Kesukaran pertama adalah memikirkan jangkitan kulat. Walaupun penemuan itu tipikal, misalnya, di kaki atlet and kulat kuku, mikosis sistemik sering tidak spesifik, terutama pada peringkat awal, dan gejalanya bergantung pada penyetempatan, patogen, dan penyakit sebelumnya. Sekiranya terdapat jangkitan tempatan dengan penampilan biasa, smear sering tidak diperlukan kerana patogen diketahui dan dapat dirawat dengan sewajarnya.

Jika tidak, pengesanan sering dilakukan melalui budaya kulat yang disediakan oleh ahli mikrobiologi dari kulit bahan, rembesan badan atau darah. Walau bagaimanapun, ini tidak sesuai untuk setiap genus kulat; di samping itu, beberapa kulat berkembang sangat perlahan.

Diagnosis pada peringkat lanjut

Pada peringkat yang lebih maju, teknik pengimejan seperti ultrasound, Sinar X or tomografi dikira juga boleh digunakan untuk melihat perubahan tisu. Sekiranya disyaki sariawan esofagus, a gastroskopi boleh dilaksanakan; jika disyaki penyakit kulat usus, beberapa sampel tinja boleh dianalisis dan a kolonoskopi mungkin dilakukan.

Rawatan penyakit kulat

Pada prinsipnya, agen antijamur (antimikotik) digunakan untuk rawatan. Bergantung pada bahan aktif, ini membunuh kulat atau menghalang pertumbuhannya. Ejen mana yang digunakan bergantung pada jenis patogen. Bergantung pada jangkitan, yang antijamur digunakan secara tempatan (sebagai contoh, salap, tincture, cream, lozenges atau faraj tablet, suppositori) atau digunakan secara dalaman dalam bentuk tablet atau sebagai infus.

Racun kulat yang digunakan secara dalaman boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan tidak boleh digunakan selama ini mengandung dan penyusuan. Ia juga penting untuk merawat yang mendasari keadaan.

Apa yang boleh dilakukan untuk merawat jangkitan kulat?

Kaki dan kulat kuku boleh dicegah dengan mengeringkan kaki anda dengan teliti selepas itu berenang atau mandi, menggunakan kaus kaki dan kasut yang diperbuat daripada bahan semula jadi, dan memakai mandi atau selipar di kawasan awam. Tuala harus diganti seminggu sekali, dan jika terdapat jangkitan kulat, tuala yang terpisah harus digunakan untuk kaki dan diganti setiap hari.

Sekiranya usus dan kulat faraj, perubahan dalam diet boleh berguna. Semula jadi tanpa gula yogurt memperbaiki persekitaran usus dan faraj, seimbang diet dengan banyak vitamin dan produk bijirin menguatkan sistem imun. Dalam kes kulat faraj, seluar dalam yang ketat dan serat sintetik (seluar dalam nilon, seluar jeans) serta bahan yang merengsakan selaput lendir (contohnya, semburan intim) harus dielakkan.

Dalam kes sariawan oral, berus gigi lembut mesti digunakan dan mulut mesti dibilas dengan kerap bijaksana teh. Di farmasi anda boleh mendapat tiga peratus hidrogen peroksida penyelesaian, dengan satu - satu sudu besar dicairkan dalam segelas air - anda boleh membilas mulut kerap.