Kekurangan Zat Besi: Kumpulan Orang-orang yang Rentan

Tidak ada perkara biasa kekurangan zat besi pesakit - sesiapa sahaja boleh terjejas. Tetapi dalam beberapa kumpulan orang, risiko kekurangan zat besi sangat tinggi. Ketahui orang mana yang mempunyai risiko meningkat kekurangan zat besi dan mengapa kumpulan ini berisiko di bawah.

Kekurangan zat besi - kumpulan risiko

Kumpulan orang berikut berisiko tinggi untuk kekurangan zat besi dan harus memastikan tahap zat besi mereka diperiksa secara berkala oleh doktor:

  • Wanita, terutamanya semasa mengandung dan menyusui
  • Kanak-kanak dan remaja
  • Lama
  • Sakit kronik
  • Vegetarian masing-masing vegan
  • Atlet ketahanan
  • Penderma darah kekal

Peningkatan keperluan besi pada wanita

Berbanding dengan lelaki, wanita mempunyai keperluan 50 peratus lebih tinggi besi dan lebih berisiko mengalami kekurangan zat besi kerana darah kerugian semasa haidOleh itu, wanita muda yang mengalami haid berat menunjukkan gejala-gejala yang sesuai dengan kerap besi kedai kosong terutamanya dengan cepat. The besi keperluan lebih tinggi semasa mengandung. Yang semakin bertambah uterus dengan plasenta dan anak yang belum lahir perlu dibekalkan oksigen; oleh itu, keperluan besi meningkat tiga kali ganda. Keperluan terbesar adalah pada trimester kedua dan ketiga mengandung - pada trimester terakhir ia dua kali lebih tinggi daripada biasa pada 30 miligram. Hampir 50 peratus wanita usia subur tidak mendapat zat besi secara optimum. Cadangan besi harus diisi kembali pada tahap awal, kerana depot besi yang mencukupi tidak hanya memiliki pengaruh positif terhadap kesejahteraan umum ibu hamil, tetapi juga memiliki pengaruh yang baik terhadap perkembangan fizikal dan mental anak. Adakah anda mengalami kekurangan zat besi?

Kekurangan zat besi pada kanak-kanak dan remaja.

Bayi yang baru lahir menerima sebahagian daripada bekalan zat besi semasa kelahiran, yang berlangsung sekitar empat bulan. Di samping itu, bayi dibekalkan dengan zat besi melalui ibu susu, walaupun susu umumnya mengandungi sedikit zat besi. Bayi boleh menggunakan sekitar 50 peratus zat besi pada ibunya susu. Sejak bulan keenam terakhir, makanan pelengkap yang kaya zat besi harus diberi makan, kerana bayi dan balita juga dapat mengalami kekurangan zat besi. Sumber zat besi yang baik adalah sayur-sayuran hijau, sebahagian kecil daging dan makanan bayi yang diperkaya dengan jus buah merah. Pada kanak-kanak yang lebih muda, jika kekurangan zat besi anemia tetap tidak dapat dikesan untuk jangka masa yang panjang, terdapat risiko bahawa pengembangan kecerdasan dan otak kematangan akan terjejas. Sebagai anak-anak berkembang lebih tinggi, otot mereka besar-besaran and darah jumlah meningkat, dan begitu juga keperluan mereka untuk besi. Sekitar sepuluh peratus dari semua kanak-kanak yang sedang tumbuh menderita kekurangan zat besi dan gejala khas seperti keletihan, kelalaian dan miskin kepekatan. Pertumbuhan melonjak di sekolah dan permulaan haid pada gadis muda adalah pencetus kekurangan zat besi akut.

Orang tua sering tidak memenuhi keperluan besi mereka

Pada usia lanjut, keperluan besi individu tidak dapat dipenuhi lagi. Orang tua tidak lagi mempunyai selera makan yang banyak, dan pengambilan makanan mereka juga berkurang dan selalunya sepihak. Selain itu, tidak sesuai gigi palsu menyukarkan untuk menikmati makanan daging. Sebab lain kekurangan zat besi pada usia tua adalah berkurang penyerapan zat besi kerana gangguan pada saluran gastrousus atau kesan sampingan ubat. Contohnya, makanan yang dibersihkan dapat memberi kelegaan untuk kekurangan zat besi pada usia lanjut.

Kekurangan zat besi pada orang sakit

teruk darah kerugian akibat kemalangan, kecederaan atau ulser gastrointestinal boleh menyebabkan besi hilang, begitu juga penggunaannya ubat penahan sakit atau ubat-ubatan yang mengandungi kortison. Orang yang menderita kronik buah pinggang penyakit, Sistik Fibrosis atau gangguan gastrointestinal biasanya mempunyai zat besi yang terlalu sedikit dalam darahnya kerana tidak diserap oleh badan terlebih dahulu atau semakin diekskresikan.

Vegetarian perlu memerhatikan pengambilan zat besi mereka

Sekiranya kita makan terlalu banyak daging, risiko kanser meningkat, tetapi jika kita benar-benar menghindari daging, kita juga membahayakan daging kita kesihatan: sayur-sayuran, biji-bijian dan buah-buahan membentuk sihat diet - tetapi mereka tidak memberikan zat besi yang mencukupi kepada tubuh. Ini kerana besi tanaman, misalnya di roti, sayur-sayuran, kekacang dan produk bijirin, kurang tersedia secara bio, yang bermaksud bahawa tubuh sukar menyerapnya. Besi haiwan, sebaliknya, misalnya dari daging merah, dapat digunakan dengan lebih baik oleh tubuh. Oleh itu, vegetarian dan vegan harus memastikan menggabungkan sumber besi nabati dengan vitamin C (contohnya, segelas jus oren yang baru diperah): Ini menambah zat besi penyerapan. Sekiranya terdapat keraguan, penggantian besi dianjurkan, di mana darah herba jus atau dragees dengan sebatian besi II yang mudah digunakan terbukti berkesan. Jus ini diperkaya dengan pembentuk darah vitamin dan tumbuhan ekstrak, adalah alkohol- dan gula- percuma, dan oleh itu juga sesuai untuk kanak-kanak. Penyembuhan zat besi harus dilakukan dua kali setahun.

Atlet penderma darah dan ketahanan kekal

Zat besi juga dikeluarkan dari badan dengan darah. Oleh itu, orang yang menderma darah secara berkala harus mencegah kekurangan zat besi dengan memakan zat besi diet atau mengambil besi tambahan. Ketika menggunakan besi, syarat yang berbeza berlaku untuk atlet intensif daripada bukan atlet: semasa latihan intensif, tahap zat besi sekitar sepuluh persen di bawah normal. Tetapi walaupun sedikit kekurangan dapat mengurangkan prestasi, dan atlet menjadi lesu dan lesu. Atlet harus diperiksa sendiri oleh doktor untuk mencari individu yang sesuai terapi untuk mereka.