Gangguan Rasa: Punca, Gejala & Rawatan

A rasa gangguan, atau kelainan rasa, menjelma sebagai penurunan pengalaman rasa. Gaya hidup sihat kadang-kadang dapat membantu mengurangkan risiko menghidap gangguan tersebut.

Apakah gangguan rasa?

Dalam bidang perubatan, rasa gangguan juga dikenali sebagai dysgeusia. Dalam konteks ini, istilah gangguan rasa merangkumi beberapa bentuk gangguan sensasi rasa:

Pertama, rasa gangguan terbahagi kepada apa yang disebut gangguan rasa kualitatif dan kuantitatif. Pakar bercakap mengenai gangguan rasa kualitatif apabila bukan ekspresi kuantitatif sensasi rasa yang terganggu, melainkan sifat sensasi rasa: Contohnya, gangguan rasa kualitatif merangkumi sensasi kesan rasa walaupun tidak ada rangsangan rasa yang sesuai (mis. makanan) ada. Ini disebut sebagai phantogeusia. Jika, sebaliknya, rasa yang dialami tidak memadai untuk objek yang mendasari, ini disebut sebagai parageusia. Sebaliknya, gangguan rasa kuantitatif adalah ketika ekspresi sensasi rasa terganggu; hypergeusia menggambarkan peningkatan, hipogeusia pengalaman rasa terhad. Di ageusia, terdapat kehilangan rasa sepenuhnya.

Punca

Penyebab gangguan rasa boleh berbeza-beza. Dalam kebanyakan kes, gangguan rasa berkembang dari masa ke masa; dalam kes yang jarang berlaku, gangguan rasa mungkin kongenital. Antara penyebab gangguan rasa, perbezaan dibuat antara penyebab saraf, pusat dan epitel:

Gangguan rasa yang berkaitan dengan saraf biasanya disebabkan oleh kerosakan pada pelbagai kranial saraf yang terlibat dalam sensasi rasa. Ini boleh berlaku, antara lain, semasa operasi di kepala kawasan atau akibat kecederaan jatuh. Punca pusat (mempengaruhi pusat sistem sarafgangguan rasa boleh disebabkan oleh kecederaan pada otak atau pelbagai penyakit neurologi, degeneratif. Sekiranya epitelium (mempengaruhi tisu penutup dan kelenjar) terdapat penyebab gangguan rasa, proses keradangan atau virus, misalnya, tetapi juga terdapat kesan sampingan ubat-ubatan. Penyebab gangguan rasa yang lain ialah penyakit coronavirus baru (Covid-19). Doktor dari pelbagai negara menunjukkan gejala baru ini dalam jangkitan korona.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gangguan rasa boleh datang dalam pelbagai bentuk dan bentuk. Gejala bergantung pada berapa lama gangguan itu wujud dan penyebabnya. Pada dasarnya, gangguan rasa dinyatakan oleh fakta bahawa orang yang terkena merasakan rasa dan, dalam beberapa kes, bau dengan cara yang berbeza. Pada sesetengah orang, terdapat kehilangan sepenuhnya rasa, sementara yang lain melihat rangsangan dengan lebih mendalam. Sebilangan pesakit merasakan rangsangan tertentu secara berbeza dan tidak lagi dapat mengenal pasti rasa bawang, sebagai contoh. Dalam kes individu, rasa yang dirasakan tidak ada. Ini sering disertai dengan gangguan sensori yang ketara di kawasan mulut and lidah. Mereka yang terjejas kemudian merasa mati rasa atau kesemutan di mulut. Gejala gangguan rasa sering muncul secara tiba-tiba dan berterusan selama berminggu-minggu, bulan atau bahkan bertahun-tahun. Dalam kebanyakan kes, mereka dapat diatasi dengan cepat dengan rawatan ubat-ubatan atau mereka sendiri dapat menyelesaikannya secara spontan. Gejala yang menyertai biasanya tidak berlaku dengan gangguan rasa. Walau bagaimanapun, sensasi rasa yang berubah dianggap sangat tidak menyenangkan oleh mereka yang terkena. Sekiranya simptomnya teruk, ada hilang selera makan dan, sebagai akibatnya, penurunan berat badan yang tidak diingini.

Diagnosa

Diagnosis gangguan rasa pada mulanya berdasarkan gambaran pesakit yang terkena. Oleh itu, seorang doktor biasanya bertanya terlebih dahulu sama ada terdapat batasan deria rasa dan seberapa jelas larangan tersebut. Doktor juga boleh bertanya sama ada penurunan rasa dalam konteks gangguan rasa hanya berkaitan dengan selera tertentu atau keseluruhan spektrum rasa. Dengan cara ini, antara lain, sifat gangguan rasa sekarang dapat ditentukan dengan lebih tepat. Setelah mendapatkan maklumat daripada pesakit, prosedur diagnostik lebih lanjut adalah biasa; ini termasuk ujian rasa dan pemeriksaan mulut dan tekak. Bergantung pada penyebab gangguan rasa yang disyaki oleh doktor, prosedur juga dapat digunakan yang menunjukkan otak gelombang yang berlaku apabila rangsangan rasa ditunjukkan (contohnya, EEG).

Komplikasi

Gangguan rasa boleh mempunyai sebab yang berbeza, yang dapat mengakibatkan berbagai komplikasi. Sebagai contoh, mempengaruhi boleh menyebabkan gangguan. Di dalam bidang, bakteria boleh menjangkiti badan selain penyakit yang mendasari, yang membawa kepada otitis media (keradangan daripada telinga tengah). Sinusitis or bronkitis juga mungkin. Salah satu komplikasi yang paling ditakuti termasuk bakteria radang paru-paru. Selanjutnya, jantung juga ditekankan oleh selesema, Supaya aritmia jantung boleh ditambah. Diabetes mellitus juga boleh menyebabkan gangguan rasa. Peningkatan jangka panjang gula tahap boleh membawa hingga vaskular oklusi, yang seterusnya menyebabkan kerosakan pada organ tertentu. Ginjal sering terjejas dan mungkin gagal semasa penyakit (nefropati diabetes). Gangguan pada elektrolit dan air mengimbangi adalah akibatnya. The kapal di mata juga kerap terkena. Ini boleh membawa gangguan penglihatan, yang bahkan boleh mengakibatkan buta (retinopati diabetes). Saraf juga boleh rosak, orang yang terkena biasanya mendapat gangguan kepekaan. Ini boleh membawa kepada pesakit tidak lagi merasa kesakitan, terutamanya di kaki. Luka dengan demikian tidak lagi dapat dirasakan, yang boleh merebak dan mengakibatkan kematian kaki.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Seorang doktor harus berunding sebaik sahaja orang yang terlibat mencatatkan perubahan dalam persepsi seleranya. Sekiranya dia menyedari bahawa sensasi seleranya jauh berbeza dengan rasa sebayanya, lawatan ke doktor adalah disarankan. Sekiranya terdapat kebas dari lidah atau hipersensitiviti terhadap makanan, doktor harus berunding. Sekiranya gangguan rasa tidak mungkin mengenali bahan toksik dan berbahaya, perlu berjumpa doktor. Dalam banyak kes, kehidupan seharian dapat diatasi dengan baik walaupun dengan gangguan rasa. Walaupun begitu, pemeriksaan perubatan diperlukan untuk menentukan sejauh mana dan penyebabnya. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah kelakuan buruk di masa hadapan dan mengambil kira kemerosotan. Sekiranya gejala seperti tiba-tiba muntah, loya or pening berlaku sebaik sahaja pengambilan makanan, doktor harus berunding. Perundingan dengan doktor juga diperlukan sekiranya perut kesakitan or saluran penghadaman kemerosotan berlaku. Dalam kes cirit-birit or sembelit, pemeriksaan perubatan harus dilakukan untuk memastikan bahawa tidak ada gangguan selanjutnya. Sekiranya orang yang terjejas menderita sakit kepala, kejang atau perasaan tidak sedap hati, lawatan ke doktor adalah perlu. Sekiranya terdapat perasaan meresap kesakitan, tekanan di dada atau rasa kenyang, lawatan ke doktor harus dibuat untuk menjelaskan sebabnya. Sekiranya masalah psikologi berlaku kerana gangguan rasa, doktor juga diperlukan.

Rawatan dan terapi

Rawatan yang berkesan terhadap gangguan rasa memerlukan diagnosis terperinci. Dengan cara ini, penyebab di sebalik gangguan rasa dapat dirawat secara khusus. Sekiranya terdapat gangguan rasa kualitatif (iaitu gangguan rasa yang menampakkan diri pada kenyataan bahawa orang yang terkena mempunyai rasa rasa yang berubah secara kualitatif atau merasakan rasa tanpa kehadiran pembawa rasa yang sebenar), ada kemungkinan besar bahawa simptom akan hilang sendiri setelah kira-kira 12 bulan. Kejayaan terapi juga dicatatkan di sini, sebagai contoh, selepas terapi pentadbiran of zink atau apa yang disebut asid alpha-lipoic, yang seharusnya dapat membantu memerangi penekanan yang sesuai. Sekiranya gangguan rasa kualitatif disebabkan, misalnya, dengan mengambil ubat (ini dapat menampakkan dirinya, sebagai contoh, sebagai rasa pahit atau logam), penghentian ubat yang sesuai biasanya menyebabkan pemulihan sensasi rasa asli yang cepat. Sekiranya gangguan rasa disebabkan oleh proses keradangan di kaviti oral (kerana miskin kebersihan mulut atau jangkitan), rawatan dengan antibiotik mungkin berkesan.

Prospek dan prognosis

Prognosis gangguan rasa bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya rasa selera di lidah telah hancur akibat luka bakar, melegakan gejala berlaku dalam beberapa hari atau minggu. Organisme dapat menjana semula selera mati, sehingga kebebasan dari gejala dapat diharapkan setelah waktu yang singkat. Sekiranya berlaku kerosakan pada saluran saraf, ia mesti ditentukan sama ada ini adalah pertumbuhan semula atau tidak dapat diperbaiki. Kerosakan kekal dari serat saraf membawa kepada penurunan persepsi rasa seumur hidup. Sekiranya kelumpuhan berlaku, misalnya, pemulihan tidak mungkin dilakukan. Sekiranya terdapat penyakit tumor, prospek pemulihan dari gangguan rasa juga berkurang. Tumor jinak atau malignan mesti dikeluarkan sepenuhnya sebelum gejala dapat diatasi. Dalam beberapa kes, kelainan rasa kemudian ditumbuhkan ketika selera terbentuk kembali. Pada prinsipnya, bagaimanapun, prognosis untuk kanser bergantung pada keadaan individu dan diagnosis keseluruhan pesakit. Penyembuhan tidak selalu mungkin. Dalam kes gangguan traumatik, pelepasan persepsi rasa dikaitkan dengan kejayaan terapi dan kerjasama pesakit. Biasanya, peningkatan dalam kesihatan berlaku setelah tekanan emosi diproses atau dinilai semula secara kognitif.

pencegahan

Pencegahan gangguan rasa yang berkesan boleh berlaku terutamanya dengan mempengaruhi kemungkinan penyebabnya. Contohnya, konsisten kebersihan mulut boleh membantu mencegahnya keradangan atau kemerosotan dalam kaviti oral. Pengelolaan keadaan yang mendasari yang bertanggungjawab yang boleh menyebabkan gangguan rasa dapat membantu mengurangkan risiko mengembangkan gangguan rasa.

Susulan

Penjagaan susulan untuk gangguan rasa biasanya terbukti agak sukar. Sehubungan dengan itu, gangguan rasa juga tidak selalu dapat dirawat sepenuhnya, jadi dalam beberapa kes orang yang terkena harus bergantung pada rawatan seumur hidup atau hidup dengan gangguan itu seumur hidupnya. Walau bagaimanapun, jangka hayat pesakit tidak dikurangkan atau dibatasi oleh gangguan ini. Dalam beberapa kes, ubat boleh diambil untuk gangguan rasa, dan pengambilan zink khususnya boleh memberi kesan positif terhadap perjalanan gangguan ini. Oleh itu, orang yang terjejas harus memastikan bahawa ubat ini diambil secara berkala, dan tentu saja mungkin interaksi dengan ubat-ubatan lain juga harus diambil kira. Sekiranya terdapat keraguan, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat. Selanjutnya, betul kebersihan mulut juga dapat mengurangkan atau menghilangkan gangguan rasa. Oleh itu, orang yang terjejas harus selalu menggosok gigi dan, jika perlu, juga menggunakan bilas mulut. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Sekiranya gangguan rasa dirawat dengan bantuan antibiotik, harus diperhatikan bahawa perkara ini tidak boleh diambil bersama alkohol. Selanjutnya, hubungan dengan penghidap penyakit ini juga dapat berguna. Dengan berbuat demikian, tidak jarang maklumat ditukar.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Orang yang terkena boleh melakukan sejumlah besar, bergantung kepada penyebab penyakit, untuk mendapatkan kelegaan atau bahkan menyembuhkan gejala. Sekiranya gangguan rasa dipicu oleh gaya hidup yang tidak sihat, perubahan makanan dan penghindaran toksin dan bahan berbahaya dapat menyumbang kepada pemulihan setelah hanya beberapa minggu atau bulan. Sekiranya penyakit genetik atau kerosakan pada saraf ada, penawar untuk gangguan rasa agak tidak mungkin. Dalam kes-kes ini, orang yang terjejas harus, untuk tujuan pertolongan diri, menyesuaikan gaya hidupnya sedemikian rupa sehingga dia dapat menghindari sumber bahaya yang penting. Dengan kegagalan sistem rasa, isyarat amaran semula jadi organisma yang penting tidak ada padanya. Perkara ini mesti diambil kira semasa makan makanan. Perhatian harus diberikan pada suhu, penampilan dan juga suhu bau makanan sebelum diputarbelitkan. Dengan cara ini, terbakar di dalam mulut atau pengambilan makanan yang manja dapat dielakkan. Sekiranya terdapat keraguan mengenai kualiti makanan, nasihat orang yang dipercayai harus dicari. Oleh kerana rasa memberi amaran agar tidak memakan makanan yang terlalu pedas, disarankan untuk mengelakkan produk dengan kandungan pedas yang kuat sebagai prinsip. Ini mengelakkan ketidakselesaan dan perut dan masalah usus.