Burn Blister: Punca, Gejala & Rawatan

terus kulit bersentuhan dengan sumber haba di atas 50 darjah menyebabkan kerosakan tisu. Sebab untuk ini adalah kekonduksian terma rendah kulit. Sekiranya luka bakar tidak hanya mempengaruhi epidermis tetapi juga lapisan atas dermis, bentuk lepuh terbakar yang dipenuhi dengan cecair.

Apa itu lepuh bakar?

Lepuh terbakar adalah luka bakar darjah II. Ia berlaku antara epidermis dan korium. The kulit melepuh melepuh dan stabil. Ia juga diisi dengan cairan tisu, yang juga disebut serous transsudate. Cecair ini berfungsi untuk menyejukkan luka yang mendasari. Ia melindungi kecederaan dari pengaruh luaran dan mencegah penembusan kuman. Apabila lepuh terbakar meletus, sklera berwarna merah terang dan meleleh terungkap. Oleh kerana reseptor di terbakar daripada II. Darjah dipelihara, lepuh menyebabkan teruk kesakitan. Sama ada rawatan perubatan diperlukan bergantung pada intensiti kesakitan dan saiz lepuh. Tidak dianjurkan untuk membuka lepuh bakar atas inisiatif sendiri, kerana menyerang kuman boleh membawa kepada keradangan. Ini memerlukan rawatan.

Punca

Burns adalah antara kecederaan yang sering berlaku dalam kehidupan seharian. Khususnya, kemalangan berlaku dengan cepat apabila orang cuai ketika mengendalikan perkakas rumah seperti seterika atau kompor. Pencetus lecet lecuran biasa ialah menyentuh cecair yang dipanaskan seperti air atau minyak dan sentuhan langsung dengan objek panas. Kemungkinan lain adalah penumpukan haba kerana geseran. Ini sering berlaku dalam kemalangan motosikal, misalnya, ketika penunggang meluncur melintasi aspal ketika dia jatuh. Pada suhu 50 hingga 60 darjah, denaturasi protein dan haba merosakkan sel-sel tisu. Kerana kekurangan kekonduksian kulit, kesan panas tempatan tidak dapat menyebar dengan cukup cepat. Oleh itu, haba kekal di satu tempat terlalu lama dan merosakkan kulit. Tubuh membentuk lepuh yang terbakar untuk melindungi kawasan yang cedera dan mencegah jangkitan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Lepuh terbakar berlaku apabila kulit terbakar sehingga lepuh terbentuk. Sudah tentu, fenomena ini dikaitkan dengan gejala khas yang merupakan ciri lecur lecet. Ini termasuk, sebagai contoh, yang kekal membakar sensasi yang akan berlaku sejurus selepas terbakar. Walau bagaimanapun, penyejukan segera ke kawasan yang terjejas dapat memberi kelegaan. Dalam keadaan tertentu, lepuh bakar dapat membesar dengan banyak dalam jangka masa yang singkat. Sekiranya tekanan di dalamnya menjadi terlalu besar, lepuh bakar akan pecah dan cecair akan keluar. Proses ini biasanya dikaitkan dengan yang kuat membakar sensasi, kerana sekarang ada luka terbuka. Dalam konteks ini, ketidakselesaan selanjutnya boleh berlaku sekiranya keradangan ini luka terbuka berlaku. Bakteria dapat menetap dan nanah cecair terbentuk. Siapa yang meninggalkan gambaran klinikal ini tanpa rawatan perubatan dan perubatan, mengambil risiko besar. Oleh itu, sekiranya berlaku, lawatan ke doktor tidak boleh ditangguhkan. Dalam proses penyembuhan lepuh terbakar berikutnya, gatal yang kuat] juga boleh berlaku. Walau bagaimanapun, gejala khas ini menunjukkan bahawa kulit akan tumbuh semula sepenuhnya dan tidak lama lagi.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis dibuat, di satu pihak, dengan bercakap dengan pesakit dan, di sisi lain, dengan memeriksa luka bakar. Sekiranya pesakit tidak bertindak balas kerana kemalangan, misalnya, doktor mengenali lepuh terbakar dengan penampilannya yang biasa. Sementara lepuh disebabkan oleh teruk selaran matahari kelihatan tidak berwarna, lepuh terbakar berwarna kekuningan. Ini disebabkan oleh warna cecair luka. Di samping itu, lepuh yang diisi menghasilkan tekanan tetapi tidak pecah. Kulit di sekitarnya kemerahan. Lepuh bakar biasanya sembuh tanpa meninggalkan parut. Walau bagaimanapun, kelainan pigmen mungkin berlaku di kawasan yang terjejas. Sekiranya pesakit atau doktor tidak melepuh lepuh, ia akan terbuka dengan sendirinya setelah beberapa hari. Permukaan kulit yang baru dan utuh dapat dilihat di bawahnya, yang masih sensitif tetapi biasanya cepat sembuh. Masa penyembuhan adalah antara dua hingga tiga minggu. Di sini, ia bergantung kepada keparahan luka bakar dan saiz lepuh.

Komplikasi

Lepuh bakar biasanya tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Komplikasi boleh berlaku sekiranya lepuh terbakar meletus sebelumnya penyembuhan luka selesai. Apabila lepuh bakar meletup, kuman boleh masuk ke dermis sensitif dan menyebabkan jangkitan dan radang bakteria. Oleh kerana tisu yang sudah lemah, diperlukan beberapa minggu setelah diperbaharui keradangan agar lepuh terbakar sembuh sepenuhnya. Komplikasi juga boleh timbul akibat menekan melepuh lepuh, kerana ini melambatkan proses penyembuhan dan meningkatkan risiko patogen masuk ke bawah kulit. Bakar lecet pada yang biasa tekanan titik boleh menyebabkan ketegangan dan penyalahgunaan otot, yang seterusnya menyebabkan kesakitan dan berlebihan. Lepuh terbakar yang lebih besar membawa risiko kekal perubahan kulit, dan viral atau jangkitan kulit bakteria juga dapat membentuk dengan cepat. Komplikasi juga boleh timbul semasa merawat luka bakar. Sebagai contoh, ubat-ubatan rumah seperti salap atau minyak boleh membawa kepada jangkitan, semasabantuan perlahan semula jadi penyembuhan luka. Selain itu, jika alat steril tidak digunakan semasa memikat lepuh bakar, parut boleh membentuk. Untuk mengelakkan komplikasi jenis ini, lepuh luka bakar harus selalu dibuka oleh doktor penjagaan primer dan dirawat berkaitan dengan penyebabnya.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya lepuh terbakar kecil, semestinya tidak ada komplikasi. Walau bagaimanapun, ini boleh berubah sekiranya lepuh terbakar yang tidak dilindungi terbuka. Terdapat risiko yang sama jika orang yang terkena membuka lepuh luka bakar sendiri dan bakteria atau kotoran masuk ke dalamnya. Dalam kes ini, luka mungkin meradang. Sebagai tambahan, tetanus adalah mungkin. A tetanus tembakan harus dipertimbangkan untuk luka bakar yang tercemar. Sebaiknya orang yang terkena membiarkan luka bakar tidak dibuka sehingga kering. Komplikasi lebih cenderung berlaku pada lepuh yang besar. Semakin dalam lapisan kulit di bawah luka bakar yang rosak, semakin bermasalah. Juga, di mana lepuh terbakar adalah penting. Geseran atau tekanan pada lepuh melecur meningkatkan kemungkinan komplikasi. Sekiranya lepuh terbakar meliputi kawasan yang lebih luas, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat. Kulit yang terbakar cenderung mengalami keradangan. Seorang doktor membuat penilaian sama ada lepuh besar perlu dibuka atau dirawat untuk mengelakkan komplikasi. Dia dapat mengetahui sama ada parut akan terbentuk atau tidak. Oleh itu, doktor dapat mengukur seberapa dalam luka bakar. Di satu pihak, dalam hal luas terbakar, kejutan, dan sebaliknya, kehilangan cecair boleh membawa kepada komplikasi. Di samping itu, jika terdapat kekurangan kemandulan, ada risiko sepsis.

Rawatan dan terapi

Terdapat beberapa pertolongan cemas langkah-langkah untuk lepuh yang mesti dipatuhi. Pertama, kawasan yang terjejas mesti terdedah. Kain pakaian mengekalkan panas dan memburukkan lagi gejala. Oleh kerana lepuh sering memerlukan beberapa jam untuk berkembang, penyejukan dapat mengelakkan pembentukan lepuh. Berlari air pada suhu 15 hingga 20 darjah sangat sesuai untuk ini. Ini juga berlaku sekiranya lepuh telah terbentuk secara langsung. Penyejukan dengan ais harus ditahan, kerana perbezaan suhu akan merosakkan kulit. Perkara yang sama berlaku untuk menggosok dengan ubat-ubatan rumah seperti tepung atau minyak, kerana ia menyukarkan rawatan perubatan selanjutnya. Dengan membuka lepuh, perlindungan terhadap kuman hilang, yang boleh menyebabkan keradangan. Hanya lepuh bakar yang utuh dapat mencegah bakteria dari memasuki. Sekiranya lawatan ke doktor diperlukan, dia akan menggunakan pelbagai pilihan rawatan. Mematikan luka bakar boleh dilakukan. Dengan berbuat demikian, doktor mengeluarkan cecair dari lepuh untuk mengurangkan ketegangan. Oleh itu, kulit di atas luka dijaga, walaupun kuman juga boleh memasuki luka dengan kaedah ini. Pilihan yang paling biasa digunakan adalah dengan menetapkan a ubat tahan sakit dan salap penyejuk. Dalam kes ini, doktor hanya mengenakan pembalut luka hidroaktif dan menunggu lepuh luka kering secara semula jadi. Dengan kaedah ini, menukar pakaian secara berkala atau plaster penting untuk membantu luka sembuh. Sekiranya lepuh sudah terbuka, luka mesti dibilas dan dibersihkan terlebih dahulu.

Prospek dan prognosis

Prospek dan prognosis luka bakar boleh berbeza-beza, kerana pelbagai komplikasi boleh berlaku berkaitan dengan lepuh bakar. Pada kebiasaannya, lepuh yang ada akan hilang dan sembuh sepenuhnya dalam beberapa hari. Prasyarat untuk ini adalah, tentu saja, kebersihan dan kebersihan yang ketat, yang mesti diberikan. Walau bagaimanapun, beberapa komplikasi juga dapat timbul dalam konteks ini. Adalah tidak biasa untuk mengisi lepuh seperti itu nanah or darah, jadi doktor mesti berunding secepat mungkin. Sekiranya lepuh bakar diisi dengan nanah or darah tidak dirawat oleh doktor, bakteria dan virus yang terkandung boleh memasuki aliran darah manusia. Ini boleh menyebabkan jangkitan berbahaya atau darah keracunan, menimbulkan bahaya akut kepada kehidupan. Simptom-simptom jangkitan ini dan keracunan darah boleh menjadi perasaan tidak enak badan, suhu tinggi, muntah atau berpanjangan loya, yang memberi kesan negatif terhadap keseluruhan penyakit melepuh. Untuk mengelakkan gejala dan komplikasi ini, rawatan perubatan dan ubat-ubatan mesti diberikan. Ini secara positif dapat mempengaruhi prospek dan prognosis pemulihan yang cepat.

pencegahan

Untuk mengelakkan lecet terbakar, penggunaan peralatan rumah tangga dengan berhati-hati adalah mustahak. Sekiranya luka bakar berlaku, orang yang terkena harus segera menyejukkan kawasan tersebut. Dingin air akan melegakan kesakitan dan dapat mencegah terbentuknya lepuh terbakar, jika perlu.

= Penjagaan Selepas

Lepuh luka bakar yang kecil biasanya tidak memerlukan penjagaan khas. Walau bagaimanapun, lepuh yang lebih besar dan luka-luka yang melukai lapisan kulit yang lebih dalam mungkin memerlukan penjagaan selepasnya. Akibat luka bakar bergantung pada tahap dan kedalaman luka bakar. Lokasi lepuh bakar juga mungkin memerlukan rawatan susulan. Dalam banyak kes, orang yang terkena bencana dapat mengurus sendiri luka bakar. Lepuh luka bakar superfisial biasanya sembuh selepas beberapa ketika tanpa akibat. Penyembuhan dapat dipercepat dengan aloe vera gel. Lepuh terbakar yang lebih besar boleh menjadi meradang setelah dibuka. Mereka boleh menyiram dan membasahi. Kulit yang tumbuh kembali boleh menjadi tegang atau sensitif terhadap Radiasi UV sekian lama. Oleh itu, bergantung kepada simptomnya, rawatan selepas rawatan merangkumi melindungi penyembuhan luka atau memohon matahari dengan kerap. Sekiranya lapisan kulit yang lebih dalam juga cedera, rawatan selepas rawatan harus diserahkan kepada doktor. Melepuh dan berdarah melepuh yang tidak menutup biasanya memerlukan rawatan pakar. Penjagaan selepas rawatan boleh merangkumi penutup lepuh yang terbakar jika terkena pakaian dari pakaian. Prosedur pembedahan atau kulit cantuman mungkin diperlukan untuk lepuh luka bakar yang sangat dalam dan tidak diubati. Tindak lanjut perubatan ditunjukkan untuk lepuh luka yang berasid, luas, atau dalam. Rawatan diri boleh dikontraindikasikan dalam kes ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Lepuh luka bakar tidak semestinya perlu dirawat oleh doktor. Pelbagai petua membantu diri dan ubat-ubatan rumah mengurangkan simptom dan mempercepat proses penyembuhan. Pertama, sejukkan kawasan yang terkena di bawah berlari air dan membekalkan udara segar. Sekiranya kotoran masuk ke luka, lepuh bakar mesti dibasmi kuman dengan alat yang sesuai dan dibalut dengan luka bakar plaster. Sekiranya tiada alat kecemasan, cuka atau disuling alkohol boleh digunakan untuk pembasmian kuman. Lepuh luka bakar tertutup boleh dirawat dengan curd atau yogurt. Dalam beberapa hari akan datang, lepuh luka bakar dapat diatasi aloe vera untuk mengurangkan parut. Untuk luka bakar ringan, jus kentang atau madu juga menolong. Satu ubat rumah sakit adalah sejuk beg teh disapu pada kulit seperti kompres. Anti-radang teh seperti hitam atau chamomile teh sangat sesuai. Lepuh luka bakar yang dibuka tidak boleh dirawat dengan rawatan di rumah, salap atau serbuk, kerana ini boleh menyebabkan keradangan dan sejenisnya. Sekiranya luka bakar tidak sembuh dalam beberapa hari walaupun perkara di atas langkah-langkah atau menyebabkan kesakitan yang teruk, lawatan ke doktor adalah disyorkan. Dengan lepuh terbakar yang lebih besar harus pergi terus ke doktor keluarga.