Kekejangan di paha

Pengenalan

Kekejangan di paha adalah berlaku secara spontan berkedut atau menarik otot paha dan biasanya berkaitan dengan kesakitan. Kekejangan boleh berlaku secara berterusan selama beberapa saat hingga beberapa minit, yang disebut tonic cramp. Sekiranya tidak menyakitkan berkedut otot mungkin berlaku, ini disebut kekejangan otot klonik.

Kekejangan di paha mempunyai pelbagai sebab. Sebab biasa ialah gangguan pada elektrolit mengimbangi, terutamanya kerana ketidakseimbangan pada elektrolit magnesium dan / atau kalsium. Ia tidak biasa berlaku ketika latihan berlebihan kejang di bahagian atas dan bawah kaki. Sekiranya kekejangan di paha berlaku secara berkala, rawatan harus diberikan bergantung kepada penyebabnya.

Sebab yang mungkin

Otot dikenakan banyak proses metabolik dan pemalar mengimbangi Pelbagai elektrolit seperti magnesium, kalsium dan kalium, hormon dan bahan utusan lain. Ia bukan hanya a magnesium kekurangan atau aktiviti sukan yang boleh mengganggu fungsi otot dan mengakibatkan kejang; gambar klinikal hormon dan neurologi juga boleh bertanggungjawab untuk ini. Selain magnesium, kalium or kalsium tahap juga relevan untuk fungsi otot yang utuh.

Penyebab asas pergeseran mineral atau elektrolit sedemikian banyak. Contohnya ialah kekurangan zat makanan, penyalahgunaan alkohol, keradangan gastrousus, gangguan peredaran darah or ketahanan sukan. Penyakit seperti kencing manis mellitus atau disfungsi tiroid juga boleh menyebabkan kejang di paha kerana pergeseran elektrolit.

Tambahan pula, latihan berlebihan yang terlalu berat atau tidak biasa bagi otot boleh menyebabkan kekejangan. Selain itu, pemuatan yang salah juga boleh menjadi penyebab kekejangan di peha. Sekali lagi, kekejangan juga boleh berlaku pada pesakit yang tidak banyak bersenam atau duduk di meja.

Ini kemudian boleh menyebabkan ketegangan otot yang menyebabkan kekejangan. Kekurangan cecair, yang dalam kes melampau menyebabkan dehidrasi (exsicosis), boleh disebabkan oleh berpeluh berlebihan atau pengambilan cecair yang tidak mencukupi, misalnya. Ini juga boleh menyebabkan kekejangan pada otot.

Pengambilan alkohol yang meningkat juga boleh menyebabkan kekejangan pada otot paha, antara lain. Tidak mencukupi darah bekalan ke kaki juga boleh menyebabkan kekejangan di paha. Interaksi perubahan elektrolit dan perubahan hormon, serta pemendekan otot yang berkaitan dengan usia, menyebabkan kekejangan pada otot lebih kerap pada usia tua.

Walau bagaimanapun, kekejangan otot juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat. Apabila disebut diuretik diambil, terdapat kehilangan cecair dan elektrolit, yang boleh menyebabkan kekejangan. Statin (seperti simvastatin), yang lebih rendah darah kolesterol tahap, juga boleh menyebabkan kekejangan otot sebagai kesan sampingan.

Sekiranya sebab-sebab ini dihilangkan sebagai pencetus kekejangan, banyak gambar klinikal neurologi dipertimbangkan, yang menyebabkan gangguan pada pengaliran saraf dan pemeliharaan otot dan boleh mencetuskan sensasi, kekejangan dan gejala lain yang tidak menyenangkan selain kelumpuhan otot atau spastik. Penyakit ini boleh menyerang saraf semasa paha, tulang belakang, terusan tulang belakang atau bahkan sudah di otak. Kekurangan magnesium adalah satu daripada banyak kemungkinan kekejangan otot di paha.

Sekiranya kekurangan magnesium dikesampingkan atau gejala berterusan walaupun pengambilan magnesium meningkat, pencetus lain yang mungkin mesti dikecualikan secara diagnostik. Untuk tujuan ini, a darah ujian pertama dapat dilakukan untuk mengenal pasti perubahan elektrolit yang paling penting. Dalam banyak kes, gejala itu mereda dengan sendirinya dari masa ke masa.

Jika tidak, prosedur diagnostik yang lengkap harus dimulakan di bawah pengawasan perubatan, yang juga merangkumi prosedur pencitraan seperti Sinar X atau gambar CT tulang belakang untuk menolak kerosakan saraf, misalnya dari cakera herniated. Untuk penjelasan lebih lanjut, ortopedis atau pakar neurologi boleh terlibat dalam diagnosis dan rawatan bergantung pada diagnosis yang disyaki. Cakera hernia tulang belakang lumbar adalah penyebab biasa keluhan otot kaki.

Biasanya, cakera herniasi berlaku pada usia lanjut akibat perubahan degeneratif bertahun-tahun pada cakera intervertebral. Air mata di cincin luar cakera intervertebral boleh menyebabkan akut kesakitan di tulang belakang dan mampatan saraf tunjang dan keluar saraf. Ini boleh menyebabkan kesemutan dan kebas tetapi juga otot kesakitan, kekejangan di paha dan kelemahan otot, serta kelumpuhan. Yang terakhir mungkin harus dirawat secara pembedahan untuk mengurangkan tekanan pada saraf yang berada dalam bahaya tekanan dengan segera.

Orang yang kerap mengambil alkohol mungkin lebih kerap terkena kekejangan anak lembu. Ini boleh mempunyai beberapa sebab jangka panjang atau jangka pendek. Pertama, pengambilan alkohol akut membawa kepada perubahan elektrolit mengimbangi.

Secara amnya ia boleh menyebabkan peralihan dalam pelbagai garam dan peningkatan kehilangan air. Ini boleh menyebabkan kekejangan di paha selepas penggunaan alkohol sekali sahaja. Dalam jangka masa panjang, pengambilan alkohol boleh memberi pengaruh negatif terhadap diet dan menyebabkan kekurangan vitamin melalui pelbagai proses, yang seterusnya menyebabkan kerosakan otot. Penyalahgunaan alkohol yang teruk dalam jangka masa yang panjang juga boleh menyebabkan kerosakan saraf dan degenerasi saraf, yang seterusnya menyebabkan kekejangan yang menyakitkan.