Gangguan Metabolisme Lipid: Punca, Gejala & Rawatan

Gangguan metabolisme lipid berlaku apabila kandungan lemak pada darah melebihi tahap normal. Ini berlaku untuk kedua-dua ketinggian kolesterol dan tahap trigliserida. Dinaikkan darah tahap lipid membawa kepada gangguan kardiovaskular dalam jangka masa sederhana hingga panjang.

Apakah gangguan metabolisme lipid?

Gangguan metabolisme lipid (dislipidemia) merujuk kepada pergeseran komposisi darah lemak (lipid). Biasanya terdapat peningkatan ketinggian yang tidak normal kolesterol or trigliserida, atau kedua-duanya. Dislipidemia adalah istilah kolektif untuk beberapa gangguan metabolisme lipid. Lemak boleh terdapat di dalam darah sama seperti diesterifikasi kolesterol dan sebagai trigliserida (lemak normal). Walaupun kolesterol disebut sebagai lemak, ia bukan salah satu lemak. Walau bagaimanapun, ia dikategorikan dengan asid lemak, yang merupakan komponen utama lemak. Trigliserida adalah lemak yang juga dikenali sebagai lemak simpanan. Di sini gliserol dikategorikan dengan asid lemak. Walau bagaimanapun, keseluruhan kumpulan bahan tergolong dalam lipid. Untuk membuat lipid boleh diangkut, mereka memerlukan pengangkutan protein yang bergabung dengan lipid. Kompleks protein-lipid yang disebut terbentuk, yang disebut lipoprotein. Oleh itu, lipoprotein termasuk kylomikron kaya trigliserida, sangat rendahketumpatan lipoprotein (VLDL), lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), dan tinggi-ketumpatan lipoprotein (HDL).

Punca

Juga kritikal untuk kesihatan kesannya ialah kompleks protein-lipid meningkat. Contohnya, terlalu tinggi LDL menyumbang kepada pembentukan aterosklerosis. Yang tinggi HDL tahap, sebaliknya, sebenarnya bermanfaat. Ia menurunkan risiko terkena aterosklerosis. Terdapat hiperlipoproteinemia primer dan sekunder. Bentuk utama penyakit ini adalah genetik, tetapi biasanya hanya kecenderungan yang diteruskan. Sama ada penyakit itu merebak atau tidak bergantung kepada gaya hidup. Khususnya, obesiti, kurang bersenam dan terlalu banyak kalori diet menyumbang kepada peningkatan tahap lipid darah. Selain itu, ini juga akan memburukkan lagi nisbah LDL kepada HDL. Sangat jarang hiperlipoproteinemia secara genetik diperbaiki sedemikian rupa sehingga tahap lipid darah yang tinggi sudah ada semasa kelahiran. Bentuk sekunder gangguan metabolisme lipid adalah akibat penyakit yang mendasari seperti jenis II kencing manis melitus, hipotiroidisme, buah pinggang penyakit atau hati penyakit. Ia juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu. Walaupun dislipidemia primer dan sekunder mempunyai sebab yang berbeza, akibatnya adalah sama. arteriosclerosis berkembang dalam jangka sederhana hingga panjang.

Gejala, keluhan, dan tanda

Dalam gangguan metabolisme lipid, terutamanya tidak ada gejala. Jauh sebelum gejala pertama muncul, tahap lipid darah mungkin sudah meningkat. Secara beransur-ansur, arteriosclerosis bentuk, yang menyempit atau bahkan menyumbat darah kapal. Gejala pertama mungkin sukar bernafas pada tahap senaman yang rendah, dada sesak, kesakitan di bahagian atas perut kanan kerana lemak hati tisu, atau sekata keradangan pankreas. Kemudian, mungkin ada kesakitan di kaki, jantung serang, strok or trombosis. Walau bagaimanapun, gejala tidak selalu diharapkan walaupun dengan tahap lipid darah yang sangat tinggi. Kematian jantung secara tiba-tiba kerana kelihatan sempurna kesihatan juga mungkin. Tanda-tanda yang sering kurang diperhatikan adalah xanthomas dan xanthelasmata. Ini besar atau kecil kulit nodul yang mengandungi sel busa yang penuh dengan kolesterol atau lemak. Cincin kelabu-putih di sekitar kornea pada orang muda adalah petunjuk adanya gangguan lipometabolik keturunan. Dinaikkan secara besar-besaran hipertrigliseridemia sering menyebabkan Pankreatitis atau nodul kuning kemerahan pada punggung.

Diagnosa

Oleh kerana gangguan lipid pada mulanya tidak menyebabkan gejala, ia sering tidak didiagnosis. Oleh itu, tahap lipid darah harus ditentukan setiap dua tahun selepas usia 35. Hyperlipoproteinemias kemudian mudah dikesan. Tahap kolesterol total, HDL dan trigliserida diperiksa. Dari nilai-nilai ini, nilai LDL dan nisbah LDL ke HDL dapat dikira. Ujian yang lebih terperinci diperlukan sekiranya disyaki gangguan metabolisme lipid yang teruk. Ujian genetik dapat menentukan perubahan genetik mana membawa ke nilai yang ditinggikan. Sekiranya terdapat gangguan metabolisme lipid sekunder, doktor mencari penyakit yang mendasari.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes, dislipidemia kekal boleh memberi kesan negatif pada jantung dan peredaran. Risiko untuk a jantung serangan meningkat pada orang yang terkena. Dalam kes yang paling teruk, kematian berlaku selepas a serangan jantung. Pesakit biasanya tidak merasa tidak selesa pada mulanya dan hanya dapat mengesannya dengan berada berat badan berlebihan. Sekiranya dislipidemia meningkat, pesakit mungkin mengalami gejala pernafasan. Ini berlaku walaupun dengan sedikit usaha. Aktiviti fizikal atau sukan tidak lagi mungkin dilakukan oleh pesakit. Dalam beberapa kes, kematian secara tiba-tiba mungkin berlaku. Rawatan dalam kebanyakan kes adalah ketat diet dan gaya hidup sihat. Tidak ada komplikasi dan gangguan lipometabolik dapat dikawal dengan baik. Sekiranya diet diikuti, dislipidemia juga tidak berulang. Dalam kes yang teruk, pembasuhan darah yang disebut dilakukan. Sekiranya gangguan lipometabolik tidak dapat dikendalikan secara kekal, pesakit secara kekal bergantung pada pencucian darah. Ini membawa kepada sekatan yang cukup besar dalam kehidupan sehari-hari, yang juga dapat memberi kesan negatif pada jiwa. Oleh itu, banyak paten juga menderita kemurungan dan rasa hidup yang semakin berkurang.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Gangguan metabolisme lipid biasanya tidak dapat dilihat untuk jangka masa panjang oleh sebarang aduan. Sekiranya gejala pertama muncul, kerosakan biasanya telah terjadi pada dinding kapal, yang dapat memicu a serangan jantung or strok sekiranya dibiarkan tidak dirawat. Pada tanda-tanda pertama, seperti kesemutan atau kebas pada tangan dan kaki, sesak di dada semasa bersenam atau kesakitan di kaki ketika berjalan jarak jauh, doktor harus segera berjumpa. Masalah penglihatan, pening, gangguan pertuturan atau kekeliruan juga mungkin disebabkan oleh gangguan peredaran darah kerana peningkatan kadar lipid darah. Nodul coklat kekuningan kecil (xanthomas) pada telinga, kelopak mata, pergelangan tangan, pergelangan kaki dan punggung mungkin menunjukkan adanya gangguan lipometabolik kongenital. Seperti itu perubahan kulit harus dijelaskan oleh doktor, begitu juga cincin putih-kuning-kelabu di sekitar kornea di mata, yang pada orang muda sering disebabkan oleh lipometabolisme yang terganggu. Lawatan ke doktor juga disarankan sekiranya berlaku kesakitan yang berpanjangan di bahagian atas perut kanan, yang boleh dipicu oleh lemak hati. Kadang-kadang, peningkatan kuat dalam trigliserida, yang biasanya ditentukan secara genetik, membuat dirinya terasa Pankreatitis, yang memerlukan rawatan perubatan segera kerana gejala yang kuat dan teruk sakit perut, loya dan demam. Malah orang yang sihat harus memeriksa tahap lipid darah mereka secara berkala - ini benar terutamanya jika ahli keluarga terdekat mengalami gangguan metabolisme lipid.

Rawatan dan terapi

Terapi terdiri daripada pertama-tama mengubah cara hidup. Ini melibatkan mengubah diet. Bahagian lemak makanan dalam diet mestilah kurang dari 30 peratus. Perhatian juga harus diberikan kepada bekalan keperluan tak jenuh yang mencukupi asid lemak. dalam obesiti, penurunan berat badan berlebihan mempunyai keutamaan mutlak. Selain perubahan diet, aktiviti fizikal tidak boleh diabaikan. Perokok harus berputus asa rokok segera. Sekiranya, walaupun konvensional ini langkah-langkah, tahap lipid darah masih tidak turun, rawatan ubat menawarkan peluang yang baik untuk mengembalikannya ke keadaan normal. Antara penurun lipid yang paling penting dadah adalah statin. Mereka menghalang pengeluaran LDL di hati. Ini dapat mengurangkan tahap kolesterol sehingga 50 peratus. Walau bagaimanapun dadah hanya berlaku selepas beberapa minggu. Selari dengan rawatan ubat, diet rendah lemak harus dijaga. Sekiranya perubahan gaya hidup dan rawatan ubat tidak berjaya, pencucian darah dapat dilakukan. Rawatan ini juga disebut lipid apheresis. Dengan rawatan ini, lipid darah dikeluarkan dari darah. Seperti dialisis, pencucian darah mesti dilakukan seumur hidup.

Prospek dan prognosis

Dalam banyak kes, prospek pemulihan dari dislipidemia berkaitan dengan pesakit kesihatan keadaan serta kesediaannya untuk mengubah tabiat gaya hidup yang ada. Orang, dengan berat badan tinggi atau obesiti memerlukan penurunan berat badan untuk mengurangkan gejala. Latihan harian yang mencukupi, penyertaan dalam aktiviti sukan dan perubahan dalam diet sangat penting untuk prognosis yang baik. Diet dan mengelakkan pengambilan bahan berbahaya melalui alkohol dan nikotin diperlukan untuk pengurangan gejala. Sekiranya gaya hidup semasa dijaga, mungkin tidak ada kemunduran gangguan yang diperoleh walaupun ada rawatan perubatan. Sebaliknya, peningkatan aduan harus diandaikan. Dalam perjalanan penyakit ini, fungsi organisma gagal, sehingga mengancam nyawa keadaan. Dengan serangan jantung or strok, pesakit diancam dengan kematian pramatang atau gangguan kesihatan yang teruk sepanjang hayat. Rawatan ubat mengurangkan intensiti gejala yang ada. Ini menyokong fungsi organ atau sistem individu. Sekiranya perubahan gaya hidup tetap dilakukan, ada kemungkinan peningkatan dalam kesihatan. Sekiranya terdapat kebiasaan kambuh lama atau kenaikan berat badan lebih lanjut, kesihatan pesakit pasti akan merosot. Sekiranya pemeriksaan rutin dilakukan, adalah mungkin untuk bertindak balas terhadap perubahan waktu. Ini meningkatkan prognosis dengan ketara.

pencegahan

Gangguan metabolisme lipid biasanya dapat dicegah dengan baik. Ini tidak mungkin hanya dalam bentuk genetik. Perkara yang paling penting adalah gaya hidup sihat. Ini termasuk diet seimbang, banyak latihan fizikal, tidak rokok dan tidak minum. Selanjutnya, perhatian harus diberikan kepada berat badan. Sejak tekanan juga berdampak pada diet dan metabolisme, harus dihindari sebisa mungkin.

Penjagaan selepas itu

Susulan jangka panjang adalah wajib bagi semua gangguan lipid. Semakin banyak, pusat dan rangkaian kecekapan lipidologi serta klinik pesakit luar lipid khas akan mengambil alih tugas ini. Sebilangan besar hospital mengambil rawatan dan rawatan lanjut setelah dirujuk oleh doktor am. Ini pada mulanya terdiri daripada biasa pemantauan tahap lipid darah dan parameter lain yang berkaitan. Hospital dan klinik pesakit luar mempunyai spesialisasi terutamanya dalam rawatan dan tindak lanjut bentuk gangguan metabolisme lipid tertentu. Rujukan biasanya dibuat ketika intoleransi terhadap penurunan kolesterol dadah - kononnya statin - telah berlaku. Penjelasan faktor genetik yang mungkin mendorong penyakit lipometabolik yang ada juga memainkan peranan. Semasa tindak lanjut, diperiksa sama ada terdapat petunjuk untuk preskripsi perencat PCSK-9. Terapi mesti dipantau. Dalam kebanyakan kes, rawatan pesakit luar terhadap dislipidemia adalah mungkin, tetapi kadang-kadang diperlukan untuk dimasukkan ke hospital kerana metabolisme lipid mengancam tergelincir. Tindakan susulan terutama berkaitan dengan kes-kes yang teruk seperti keluarga hiperkolesterolemia dengan kecacatan reseptor LDL, hiperkolesterolemia famili dengan kecacatan ligan atau hiperlipo-proteinemia sekunder dengan kehadiran bersamaan kencing manis mellitus. Tindakan susulan mesti memastikan pesakit terkawal dengan baik dengan ubat-ubatan. Dia harus menurunkan berat badan, mengubah dietnya, dan bersikap lebih baik secara keseluruhan. Latihan juga boleh menjadi sebahagian daripada rejimen penjagaan selepasnya.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Mereka yang menderita gangguan mereka metabolisme lemak juga dapat mempengaruhi mereka sendiri dengan memilih gaya hidup yang lebih sihat. Sebagai contoh, banyak penderita bersenam terlalu sedikit, lebih suka memandu daripada menunggang basikal, atau mengelakkan naik tangga. Makanan mereka juga sering tidak sihat, terutama terdiri daripada makanan berlemak dan manis. Salah satu pertolongan diri yang paling penting langkah-langkah untuk gangguan lipometabolik adalah diet yang tepat. Latihan berlaku lebih sedikit dalam kehidupan seharian sekarang berbanding tahun-tahun sebelumnya. Di samping itu, lebih banyak makanan dimakan daripada yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh. Untuk mempengaruhi perjalanan gangguan lipometabolik atau untuk mencegah penyakit itu dari awal, diet yang terdiri daripada banyak serat pemakanan sangat penting. Masakan Mediterranean dengan banyak ikan sangat digalakkan. Ia juga masuk akal untuk dimakan psyllium dan dedak oat. Makanan berserat tinggi ini mesti dimakan secara berkala. Penting juga untuk memerhatikan lemak tersembunyi dalam diet. Ini kebanyakan terdapat dalam makanan keselesaan, daging, gula-gula, roti bakar dan keseluruhan susu produk. Ia juga berguna untuk mengelakkan minuman beralkohol, kerana ini menurunkan bilangan trigliserida. Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan rokok. Oleh itu, berhenti rokok membawa kepada peningkatan nilai kolesterol HDL positif. Bersenam secara berkala juga memainkan peranan penting. Oleh itu, ia membantu mengurangkan berat badan berlebihan dan memberikan peningkatan kolesterol HDL.