Ondansetron: Kesan, Kegunaan & Risiko

Ondansetron adalah antiemetik utama yang tergolong dalam kelas setrone dadah. Ondansetron mencapai kesannya dengan menyebabkan perencatan reseptor 5HT3. Kerana kaedah tindakan ini, ondansetron juga dianggap sebagai serotonin antagonis reseptor. Ubat ini dipasarkan dengan nama dagang Zofran dan digunakan untuk merawat loya, muntah, dan emesis.

Apa itu ondansetron?

Ondansetron adalah bahan aktif yang digunakan dalam perubatan manusia untuk merawat loya, loya yang teruk, dan muntah. Oleh itu, ia dianggap sebagai antiemetik. Keberkesanannya berdasarkan aktiviti di otak. Di sana, ondansetron menyebabkan penghambatan reseptor 5HT3 yang disebut, yang mempunyai pengaruh langsung pada kepekatan daripada neurotransmitter serotonin dalam otak. Ini adalah kaedah tindakan yang juga digunakan dengan pasti ubat psikotropik. Dalam kimia, ondansetron juga dikenal sebagai (RS) -9-metil-3- (2-methylimidazol-1-ylmethyl) -1,2,3,9-tetrahydrocarbazol-4-one, yang sesuai dengan formula molekul kimia C 18 - H 19 - N 3 - O. Semangat besar-besaran ubat adalah kira-kira 293.37 g / mol. Ondansetron tertakluk kepada preskripsi dan preskripsi farmasi. Ubat ini biasanya diambil secara lisan dalam bentuk salutan filem tablet. Dalam kes akut, bentuk dos intravena juga ditunjukkan.

Kesan farmakologi pada badan dan organ

Setelah mengambil ondansetron, pesakit mengalami penurunan yang ketara loya. Kesan penghambatan ini disebabkan oleh penghambatan neurotransmitter serotonin. Selain rasa lapar, serotonin juga mengawal aktiviti saluran gastrousus dan juga merupakan faktor penting dalam mempengaruhi mood manusia. Sekiranya neurotransmitter hadir dalam keadaan terlalu tinggi a kepekatan di dalam badan manusia, pengaktifan vagus aferent viseral dan muntah pusat tengah sistem saraf (juga CNS) berlaku. Ondansetron dok ke reseptor 5HT3 otak, yang serotonin biasanya juga mengikat. Oleh kerana reseptor yang sesuai tidak lagi tersedia untuk neurotransmitter, penghambatan berlaku. Ini mengurangkan loya yang ada. Sejak pelbagai sitostatik dadah dan pelbagai terapi radiasi membawa kepada peningkatan kadar serotonin secara besar-besaran, yang boleh menyebabkan mual, ondansetron diberikan terutamanya kanser pesakit. Walau bagaimanapun, ondansetron kurang sesuai untuk rawatan loya yang tidak dicetuskan oleh serotonin, itulah sebabnya mabuk mesti dirawat dengan persediaan lain. Tidak seperti yang lain antiemetik, ondansetron tidak memberikan kesan pada histamin, muscarinic, atau dopamin reseptor, itulah sebabnya ubat tersebut tidak dianggap sebagai ubat psikotropik dan tidak mempunyai aplikasi yang ketara dalam rawatan sakit mental.

Aplikasi dan penggunaan perubatan untuk rawatan dan pencegahan.

Ondansetron biasanya diberikan sebagai pelapis filem tablet untuk lisan pentadbiran. Dalam kes akut, pentadbiran penyelesaian infus atau penggunaan dengan jarum suntik juga boleh digunakan. Kawasan utama aplikasi ondansetron adalah kanser terapi. Di sini ia digunakan untuk memerangi kesan sampingan dari kemoterapi or radioterapi. Kedua-duanya menyebabkan peningkatan patogen dalam tahap serotonin, yang boleh membawa hingga loya yang teruk. Ondansetron mengatasi ini. Oleh kerana cara tindakannya yang spesifik, yang bergantung pada penghambatan serotonin, ini tidak dinyatakan mabuk terapi.

Risiko dan kesan sampingan

Ondansetron boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk. Ia tidak boleh diambil sama sekali jika terdapat kontraindikasi perubatan. Perkara ini selalu berlaku sekiranya terdapat keadaan tertentu yang meragukan kejayaan rawatan dari sudut pandang perubatan (kontraindikasi). Contohnya, ondansetron tidak boleh diambil sekiranya terdapat intoleransi atau hipersensitiviti yang diketahui (alahan). Pesakit yang menderita aritmia jantung dalam bentuk sindrom QT panjang juga tidak boleh mengambil ondansetron. Selanjutnya, terdapat kontraindikasi sekiranya kelemahan otot jantung serta semasa penyusuan dan mengandung. Di samping itu, perhatian mesti diberikan kepada potensi interaksi dengan bahan aktif lain. Sebagai contoh, ondansetron tidak boleh diambil pada masa yang sama dengan apomorfin, ubat yang digunakan untuk merawat Penyakit Parkinson. Kedua-dua bahan aktif membawa kepada perubahan keberkesanan timbal balik, yang boleh mengakibatkan risiko yang tidak dapat dikendalikan darah tekanan sering berlaku, yang boleh menyebabkan pengsan. Selain itu, ondansetron diketahui berinteraksi dengan dadah fenitoin, karbamazepin and rifampisin. Sekali lagi, penggunaan serentak harus dielakkan. Selanjutnya, ondansetron membawa kepada penurunan keberkesanan analgesik tramadol, jadi persediaan analgesik lain mungkin harus digunakan.