Gejala Sindrom Pramenstruasi

Tanda-tanda Sindrom Prahaid (PMS) boleh merangkumi: dari langit tinggi hingga sedih hingga mati, dari bertenaga hingga letih dan tidak fokus - kenaikan dan penurunan bulanan hormon menyebabkan ramai wanita mengalami turun naik kesejahteraan fizikal dan mental mereka. Hari-hari menjelang tempoh itu bukanlah yang terbaik bagi banyak wanita.

PMS: Apa itu sindrom pramenstruasi?

Sindrom Prahaid adalah keseluruhan rungutan - baik fizikal dan psikologi - dan membawa kepada penurunan kualiti hidup yang ketara bagi banyak wanita. Keluhan selalu berlaku pada separuh kedua kitaran, fasa luteal yang disebut. Mereka bermula 10 hingga 14 hari sebelum bermulanya haid, bertambah teruk sehingga bermulanya haid, dan kemudian hilang pada hari pertama atau kedua haid.

PMS: gejala dan tanda

PMS merangkumi pelbagai lebih daripada 150 gejala, yang boleh berbeza-beza dalam frekuensi dan intensiti. Mereka terbahagi kepada gejala psikologi dan fizikal. Gejala PMS ini muncul dalam aduan seperti:

  • Kerengsaan, perubahan emosi.
  • Suasana tertekan, kegelisahan
  • Gangguan tidur dan tumpuan
  • air pengekalan (di pergelangan kaki dan kelopak mata).
  • Rasa tegang pada payudara
  • Sakit kepala
  • Cravings
  • Sakit perut, kembung, perut kembung
  • Jerawat

Sebilangan wanita mengalami hanya satu atau dua gejala PMS, yang lain oleh selusin gejala PMS. Bergantung pada keparahan gejala PMS, mungkin terdapat konflik berulang dalam perkongsian, keluarga dan pekerjaan dalam tempoh ini. Nasib baik, ketidakselesaan berhenti lagi dengan bermulanya haid.

Penyebab sindrom pramenstruasi

Sehingga kini, punca PMS belum dijelaskan. Walau bagaimanapun, memandangkan pelbagai gejala, tidak mungkin hanya satu pencetus yang dapat dipertimbangkan. Pembahas yang mungkin dibincangkan adalah:

PMS: rawatan sindrom

Secara amnya, PMS sudah dapat dikawal dengan seimbang diet dengan pengambilan tak jenuh asid lemak, mengelakkan kafein, coklat, nikotin dan alkohol dan peningkatan aktiviti fizikal (senaman yang mencukupi). Magnesium, vitamin B6 (dalam dos hingga 100 mg sehari) dan zink terbukti berkesan sebagai pemakanan tambahan.

Untuk memperbaiki gejala psikologi PMS yang sering tidak menyenangkan, tambahan kelonggaran langkah-langkah seperti yoga or latihan autogenik dapat meredakan "hari-hari kritikal ke depan" bagi mereka yang terjejas.

Ekstrak kering rahib lada sesuai sebagai alternatif yang berkesan dan boleh diterima dengan baik untuk wanita dengan sindrom pramenstruasi. Rahib lada (Agnus castus) dikatakan mempunyai kesan seperti gestagen, yang membawa kepada penyelarasan hormon mengimbangi. Terutama keluhan seperti kegugupan, mudah marah, air pengekalan atau kekencangan payudara bertindak balas dengan baik terhadap rahib lada. Agnus castus terutama digunakan dalam bentuk herba dan terkandung dalam banyak persediaan gabungan yang dapat membawa peningkatan yang signifikan dalam aduan.

PMDS: PMS dalam bentuknya yang paling teruk.

Namun, lebih daripada 5 peratus wanita mengalami gejala yang teruk sehingga kualiti hidup mereka sangat dibatasi dan mereka memerlukan rawatan perubatan. Mereka menderita gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDS), bentuk PMS yang paling teruk. Bergantung pada keparahannya, pelbagai jenis ubat digunakan sebagai ubat terapi, Sebagai contoh ubat psikotropik, ubat diuretik, ubat penahan sakit, tetapi juga lada sami. Sekiranya terdapat aduan psikologi secara besar-besaran, rawatan psikologi tambahan juga berguna.