Kehamilan Ektopik: Punca, Gejala & Rawatan

An kehamilan ektopik atau kehamilan perut (med .: graviditi perut) berlaku pada kira-kira 1 dari 100 kehamilan dan bermaksud telur yang disenyawakan implan di salah satu tiub fallopio. Seperti itu mengandung tidak dapat dijangkakan kerana embrio tidak berdaya maju di luar uterus. Sangat penting bahawa rawatan diberikan dengan cepat, seperti kehamilan ektopik adalah mengancam nyawa keadaan.

Apakah kehamilan ektopik?

Infografik mengenai anatomi organ pembiakan wanita, dan lokasi kehamilan ektopik. Klik gambar untuk membesarkan. Dalam keadaan ektopik mengandung, telur yang disenyawakan tidak bersarang di uterus (rahim) tetapi di mukosa salah satu daripada dua tiub fallopio. Masalah ini berlaku pada kira-kira 1-2 peratus daripada semua kehamilan dan bermaksud bahawa mengandung tidak boleh berlaku. Satu lagi bentuk graviti ekstrauterin, iaitu kehamilan yang berlaku di luar uterus, adalah kehamilan perut. Di sini, telur yang disenyawakan bersarang di rongga perut, yang juga bermaksud bahawa kehamilan mesti dihentikan. Pada mulanya, wanita dengan kehamilan ektopik mengalami tanda-tanda kehamilan yang serupa dengan kehamilan biasa. Kemudian, ketika kehamilan berlangsung, sekitar minggu ke-6 hingga ke-9, ada bercakap dan teruk kesakitan, itulah sebabnya mengapa lawatan ke pakar sakit puan sangat digalakkan untuk mengesan kehamilan ektopik.

Punca

Beberapa sebab mungkin berlaku untuk kehamilan ektopik. Sebagai contoh, endometriosis atau keadaan lain boleh menyebabkan lekatan di bahagian perut yang mengganggu pergerakan bebas dan oleh itu fungsi tiub fallopio. Tiub fallopio itu sendiri juga boleh tersekat atau menyatu kerana penyakit sebelumnya seperti keradangan atau jangkitan, yang bermaksud bahawa mereka tidak lagi dapat mengangkut telur dengan silia dengan betul. Kecacatan kongenital seperti malformasi ovari atau tiub fallopio juga meningkatkan risiko kehamilan ektopik. Sekiranya tiub fallopio tidak terputus sepenuhnya semasa pensterilan, fungsinya juga terbatas dan tidak dapat mengangkut telur yang disenyawakan ke rahim. Oleh itu, penyebab kehamilan ektopik banyak.

Gejala, keluhan, dan tanda

Kehamilan ektopik dikaitkan dengan pelbagai gejala. Mungkin simptom yang paling biasa adalah kesakitan, yang boleh berlaku di pelbagai bahagian badan. Pusat ini adalah sakit perut, yang kadang-kadang berlaku hanya pada satu sisi. The sakit perut disebabkan oleh regangan atau merobek tiub fallopio. Sebagai peraturan, wanita yang terjejas menerangkan perkara ini kesakitan seperti menarik. Di samping itu, tidak teratur bercakap adalah tanda biasa kehamilan ektopik. Ketiadaan haid juga boleh difikirkan. Umumnya suhu badan meningkat sehingga 38 darjah Celsius. Walau bagaimanapun, ambang ini juga dapat dilebihi. Dalam beberapa kes kehamilan ektopik, perut mengeras di kawasan tiub fallopio. A besar-besaran kadang-kadang boleh diraba di laman web ini. Di samping itu, kerengsaan diafragma boleh berlaku semasa kehamilan ektopik. Dalam kes ini, pesakit juga mengalami sakit di bahagian dada atau kawasan bahu. Dalam kes yang jarang berlaku, peritoneum menjadi radang, terutamanya tidak lama sebelum semula jadi pengguguran dari salah tempat embrio. Ini mengakibatkan penurunan yang teruk sakit perut. Sekiranya ini semula jadi pengguguran berjalan terlalu cepat, pesakit mungkin mengancam nyawa kejutan. Gejala sekunder yang agak jarang berlaku akibat pendarahan dalaman ke rongga perut.

Diagnosa

Apabila kehamilan ektopik berlaku, wanita yang terjejas biasanya mengalami pendarahan yang tidak dapat dijelaskan dan teruk - pada beberapa wanita sepihak - sakit. Kadang kala suhu badan sedikit meningkat. Pemeriksaan di pejabat pakar sakit puan, sangat disarankan setelah a ujian kehamilan, dilakukan oleh ultrasound, melalui mana pakar sakit puan biasanya dapat menentukan di mana kehamilan berada. Semasa pemeriksaan palpasi, pakar sakit puan mungkin dapat merasakan tiub fallopio menebal jika terdapat kehamilan ektopik. Rahim kosong semasa kehamilan ektopik, dalam kes yang jarang terjadi selaput amniotik semu, tetapi hanya mengandungi air dan tidak ada lampiran janin. Sejak embrio masih sangat kecil pada masa ini, bahkan ultrasound pemeriksaan tidak memberikan kepastian sepenuhnya sama ada kehamilan ektopik berlaku. Diagnosis yang boleh dipercayai hanya dapat dibuat oleh laparoskopi. Sekiranya kehamilan ektopik dikesan terlambat, tiub fallopio yang terkena boleh pecah dan kegagalan peredaran darah dan kejutan boleh berlaku akibat kehamilan ektopik.

Komplikasi

Kehamilan ektopik selalu memerlukan rawatan pembedahan. Beberapa komplikasi boleh berlaku semasa proses ini. Pertama, terdapat risiko bahawa organ bersebelahan atau struktur anatomi mungkin cedera. Ini boleh menyebabkan pendarahan dan pendarahan sekunder. Kemungkinan kerosakan saraf boleh menyebabkan mati rasa, lumpuh dan kehilangan sementara pundi kencing fungsi. Selain itu, lekatan boleh berlaku di bahagian perut. Tisu sisa dari kehamilan boleh tersimpan di rongga perut dan penyebabnya keradangan. Jarang, mengancam nyawa peritonitis, penyumbatan usus, dan komplikasi teruk yang serupa berlaku akibat kehamilan ektopik. Pecah tuba, pecah tiub fallopio, mengakibatkan kesakitan yang teruk, keradangan perut, dan kerap kejutan. Sekiranya tidak dirawat, ada risiko pendarahan hingga mati. Di samping itu, reaksi alergi dan gangguan fungsi boleh berlaku akibat daripada parut yang berlebihan. Sekiranya rahim dikikis, dinding organ mungkin rosak, mengakibatkan pendarahan atau jangkitan. Kadang kala kesuburan juga terhad. Perubahan hormon mungkin berlaku selepas pembedahan, kadang-kadang membawa kepada perubahan emosi dan mood yang tertekan. Ubat seperti metotreksat, yang biasanya diresepkan, boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya dan muntah, keguguran rambut, keradangan mukosa, dan kerosakan organ.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Oleh kerana kehamilan ektopik tidak dapat ditangguhkan, pertolongan perubatan selalu diperlukan. Semakin cepat kehamilan ektopik seperti ini dikesan oleh doktor, tindakan lebih cepat dapat diambil, mengurangkan komplikasi bagi wanita tersebut. Kehamilan di luar rahim mesti selalu dihentikan oleh pakar. Oleh itu, kira-kira dua minggu selepas positif ujian kehamilan, yang pertama ultrasound di pakar sakit puan berguna. Ini memeriksa melalui ultrasound sama ada kehamilan berada di tempat yang betul. Kesakitan perut yang berterusan pada peringkat awal kehamilan harus selalu dijelaskan oleh doktor, kerana ini boleh menjadi gejala amaran pertama kehamilan ektopik. Setelah ini didiagnosis dengan pasti, tidak ada alternatif lain pengguguran. Pada masa yang sama, semakin lama menunggu, semakin besar risiko pendarahan dalaman yang teruk. Sebilangan wanita mungkin tidak selesa dengan idea pengguguran sejurus selepas diagnosis dan mungkin ingin menunggu sebentar. Ini mungkin dapat meningkatkan penerimaan keadaan, tetapi harus dibincangkan secara terperinci dengan pakar terlebih dahulu. Sekiranya sakit dan kejang di perut atau pendarahan intensiti berlaku selepas kehamilan ektopik, doktor atau klinik dengan jabatan ginekologi khusus harus segera berjumpa.

Rawatan dan terapi

Dalam kes yang jarang berlaku, kehamilan ektopik berdarah dengan sendirinya, iaitu pengguguran spontan berlaku dengan bermulanya haid, yang biasanya ditangguhkan. Dalam semua kes lain, campur tangan perubatan segera - biasanya dalam bentuk pembedahan - diperlukan untuk mengelakkan akibat yang mengancam nyawa dari kehamilan ektopik. Campur tangan ini dilakukan sama ada oleh laparoskopi atau, dalam kes yang sangat teruk, melalui sayatan perut. Tempat tinggal pesakit dalam biasanya tidak dapat dielakkan. Semasa operasi, embrio dikeluarkan dari tiub fallopi atau rongga perut. Dalam kebanyakan kes, tiub fallopio yang terjejas rosak sehingga fungsinya sangat terhad atau bahkan tidak lagi wujud akibat kehamilan ektopik. Sekiranya terdapat pecahnya tiub fallopio, pembedahan mesti dilakukan dengan segera, jika tidak, ada bahaya bagi nyawa wanita yang terjejas kerana pendarahan teruk di rongga perut. Rawatan alternatif adalah penggunaan pembunuhan sel dadah, yang digunakan terutamanya ketika kehamilan ektopik dikesan sangat awal. Ini menyebabkan kehamilan ektopik berdarah.

Prospek dan prognosis

Kehamilan ektopik hampir selalu berakhir pada awal kehamilan, dan bayi yang sihat tidak dapat dilahirkan dengan cara ini. Oleh itu, wanita yang berharap dapat hamil mempunyai peluang yang baik untuk akhir kehamilan ektopik, kerana mereka dapat menjalani pemeriksaan perubatan tepat pada waktunya, yang akan menunjukkan pada gambar ultrasound bahawa telur telah ditanam dengan tidak betul. Prosedur pembedahan kecil berlaku untuk menghentikan kehamilan ektopik, sama seperti pengguguran. Selepas itu, pesakit hanya memerlukan beberapa jam untuk pulih dan sudah boleh pulang. Tidak ada yang menghalangi kehamilan baru. Sekiranya, sebaliknya, kehamilan ektopik sudah menyebabkan gejala seperti demam, kesedaran terjejas atau teruk sakit perut bawah, maka pembedahan kecemasan diperlukan. Jika tidak, toksin dari telur mati boleh merebak secara bebas di rongga perut dan menyebabkan keradangan pada organ dalaman atau bahkan kegagalan organ. Kecemasan ini dengan cepat boleh membawa maut. Dalam operasi kecemasan seperti itu, tidak lagi dijamin bahawa tidak ada organ pembiakan yang akan cedera. Dalam kes ini, wanita itu tidak dapat hamil lagi tanpa sekatan selepas itu. Pada prinsipnya, setelah kehamilan ektopik dengan komplikasi, disarankan pula untuk menunggu beberapa bulan hingga kehamilan berikutnya, sehingga kemungkinan luka dapat sembuh.

pencegahan

Mencegah kehamilan ektopik adalah sukar. Sekiranya seorang wanita tahu bahawa dia pernah keradangan di perut atau pernah mengalami kehamilan ektopik, satu penyelesaiannya adalah dengan mengoperasikan saluran tuba dengan cara yang dapat mengurangkan risiko kehamilan berikutnya. Sekiranya terdapat keradangan akut, ia harus dirawat dan sembuh dengan baik sebelum kehamilan baru sehingga kehamilan ektopik tidak digalakkan.

Penjagaan susulan

Orang yang terkena kehamilan ektopik bergantung kepada rawatan lengkap ini keadaan. Fokus utama adalah untuk mengesan kehamilan ektopik pada peringkat awal agar gejala atau komplikasi lain tidak berlaku. Oleh kerana ini juga merupakan penyakit yang mengancam nyawa, penyakit ini mesti dikesan dan dirawat secepat mungkin. Dalam kebanyakan kes, kehamilan jenis ini memerlukan campur tangan pembedahan. Ini melegakan gejala sepenuhnya, tetapi integriti tiub fallopio tidak dapat dijamin. Dalam beberapa kes, orang yang terjejas mungkin tidak dapat melahirkan anak selepas pembedahan. Selepas prosedur pembedahan, pesakit mesti berehat dan menjaga tubuhnya dalam apa jua keadaan. Walau apa pun, aktiviti berat atau stres harus dielakkan agar tidak memberi tekanan pada badan. Sebagai peraturan, pemeriksaan rutin juga disarankan setelah prosedur untuk mengesan dan mengobati kemungkinan pendarahan. Kadang-kadang wanita yang terjejas tidak lagi dapat melahirkan anak selepas prosedur. Dalam kes ini, rawatan psikologi juga berguna.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Kehamilan ektopik tidak akan dapat berlanjutan dan boleh membahayakan nyawa ibu. Dalam bidang pertolongan diri, seorang wanita hamil tidak dapat melakukan apa-apa mengenai kehamilan ektopik. Di sini, ini lebih kepada mengesan kehamilan ektopik seawal mungkin sehingga dapat dihentikan pada waktunya dengan campur tangan perubatan. Di satu pihak, masuk akal dalam kehidupan seharian untuk pergi ke doktor untuk melakukan ultrasound kira-kira dua minggu setelah ujian positif. Sebaliknya, di awal kehamilan, aduan seperti sakit perut yang teruk, pendarahan, sensasi tekanan di perut harus selalu diberi perhatian serius. Walaupun pertolongan diri yang sebenarnya untuk mengakhiri kehamilan seperti itu tidak mungkin dilakukan oleh wanita, dengan sedar memberi perhatian kepada isyarat fizikal sering membantu mengesan kehamilan ektopik seawal mungkin. Semakin cepat ia dapat ditamatkan, semakin rendah risiko bagi wanita yang terjejas. Setelah diagnosis dibuat oleh doktor, tidak disarankan untuk hanya menunggu atau berusaha mendorong pendarahan dengan memanipulasi tubuh. Bahaya yang berkaitan boleh membawa maut. Sekiranya kehamilan ektopik, pendapat kedua dan ultrasound lain oleh doktor kedua mungkin berguna secara psikologi jika sukar untuk menerima diagnosis dan oleh itu keperluan untuk menghentikan kehamilan.