Menekan (Kebolehan Menekan): Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Apa yang mencirikan kemampuan menekan dalam tubuh manusia? Mengapa kemampuan menekan diberikan kepada manusia? Bagaimana rupa proses yang tidak terganggu dan gangguan apa yang boleh berlaku? Aspek-aspek ini akan menjadi tajuk artikel ini.

Apa yang menekan?

Keupayaan menekan atau menolak tubuh manusia merujuk kepada keupayaan untuk melakukan kekuatan dengan bantuan bernafas, batang dan otot perut untuk menolak bayi yang baru lahir, air kencing atau najis keluar dari badan.

Fungsi dan tugas

Keupayaan menekan tubuh manusia merujuk kepada keupayaan untuk melakukan kekuatan dengan bantuan pernafasan, batang dan otot perut, misalnya, untuk menolak bayi yang baru lahir keluar dari badan. Tubuh manusia memerlukan kemampuan menekan untuk mengosongkan diri. Selama ia hidup, ia diisi dan dikosongkan setiap hari. Ketika mengosongkan, ia menghilangkan serat, bahan pencemar, produk sisa metabolik dan cecair. Apabila sebahagian najis telah mencapai Rektal atau apabila pundi kencing cukup penuh, litar pengatur dicetuskan. Najis di Rektal menjengkelkan reseptor regangan di dinding rektum. Laluan saraf menuju ke saraf tunjang menghantar maklumat. Di medula sakral, terdapat peralihan kepada parasimpatis sistem saraf dan ke laluan saraf yang pada gilirannya membawa ke arah usus. Ini menyebabkan refleks kelonggaran sfinkter dubur dalaman. Pada masa yang sama, tegangan refleks sfinkter dubur luar dicapai melalui laluan saraf motorik, yang berasal dari medula sakral. Ini sekarang merasakan peningkatan tekanan refleks buang air besar yang mencetuskan pergerakan usus (buang air besar). Semasa pergi ke tandas, semua sfingter kawasan dubur akhirnya menjadi kendur. Pada masa yang sama, tekanan perut dalaman meningkat, dipicu oleh kerja otot perut dan juga diafragma. Tubuh juga memerlukan kemampuan - walaupun jauh lebih rendah - kemampuan menekan untuk membuang air kecil (miktiur). Apabila pundi kencing diisi dengan 300 - 600 ml air kencing, yang tidak disengajakan keinginan untuk membuang air kecil dicetuskan. Dua sfinkter memastikan bahawa pundi kencing tetap ditutup sehingga dikosongkan. Spinkter luaran terdiri daripada sel-sel otot belang, yang merupakan sel sel otot licin. Otot ketiga, kekosongan pundi kencing, menyesuaikan diri dengan keadaan tekanan yang berubah. Semakin banyak pundi kencing diisi, semakin santai. Sekiranya pengosongan pundi kencing tidak dapat menyesuaikan diri lebih jauh, peningkatan tekanan yang cepat berlaku di dalam pundi kencing. Reseptor regangan di dinding pundi kencing membawa maklumat. Akhirnya, pengosongan pundi kencing menguncup, peregangan sfingter dalaman, dan sfingter luaran mengendur. Yang bersimpati sistem saraf terlibat dalam "mengisi" pundi kencing, sementara sistem saraf parasimpatetik terlibat dalam mengosongkannya. Aktiviti bersimpati sistem saraf sekali gus mencegah pengosongan pundi kencing secara berterusan. Semasa bayi dilahirkan, beberapa litar pengatur berjalan di antara uterus dan ibu saraf tunjang. Bayi juga membantu kelahirannya. Sekiranya keupayaan semula jadi untuk menolak tidak ada dalam penekanan pengecutan, tidak ada bayi yang dapat dilahirkan.

Penyakit dan penyakit

Semasa proses penuaan, paru-paru jumlah boleh berkurang, jadi kurang oksigen dapat diserap dan disediakan untuk badan bernafas. Kecekapan jantung kemudian boleh menurun, menyebabkan darah untuk dipam dengan lebih perlahan dan tidak cekap melalui badan. Semasa bersenam, orang yang sudah tua mencapai had prestasinya dengan lebih cepat, nadi meningkat, dan sesak nafas berlaku. Sebahagian daripada proses penuaan juga otot kekuatan dalam badan menurun. Ini mempengaruhi otot-otot batang dan otot-otot bahagian kaki, tangan, kaki dan muka. Lapisan otot paling dalam, yang berkaitan dengan kemampuan menekan, adalah lantai pelvik otot. Sekiranya tidak kuat, ia kendur. Ini boleh menyebabkan penurunan organ dalaman di rongga perut, kelemahan pundi kencing, masalah lemah kawalan kencing, kembali kesakitan dan juga masalah potensi boleh menjadi akibatnya. Dalam kes paraplegia di atas medula sakral, refleks buang air besar tetap utuh, tetapi tidak dapat dilaksanakan secara sukarela. Suppositori (suppositori) atau clysms (enema, pengenalan cecair ke dalam saluran usus) kemudian dapat membuang air besar. Penyakit Crohn and ulser kolitis boleh mengakibatkan impaksi. Dalam ulser kolitis, usus mukosa daripada kolon radang secara kronik. Penyebabnya kolitis tidak diketahui, tetapi diandaikan bahawa kecenderungan genetik terhadap reaksi autoimun terhadap seseorang itu sendiri flora usus adalah penyebab. Piawaian kebersihan, diet and tekanan memainkan peranan utama dalam perkembangan penyakit ini. Teruk kembung perut dan kolik dengan tinja masalah lemah kawalan kencing adalah peraturan. Penyakit Crohn boleh mempengaruhi keseluruhan saluran penghadaman - daripada kaviti oral kepada anus/dubur.. Namun, semakin rendah usus kecil and kolon paling kerap dijangkiti penyakit autoimun. Ciri khas Penyakit Crohn hanya bahagian usus sahaja yang terkena penyakit ini, dengan kawasan yang sihat di antaranya. Fistula di anus/dubur. mungkin berlaku. Penyakit Crohn juga menyebabkan kolik dan cirit-birit. Disfungsi pundi kencing di zaman kanak-kanak adalah pada waktu malam enuresis. Pada usia yang lebih tua, selain masalah lemah kawalan kencing, pembuangan tidak lengkap dengan peningkatan sisa air kencing. Sebilangan besar daripada multiple sclerosis penghidap mengalami disfungsi pundi kencing. Dalam paraplegia, bekalan saraf ke pundi kencing mungkin terganggu. Akhirnya, tumor di kawasan genitouriner dan kolon dapat membatasi kemampuan memerah.