Profilaksis Utama Utama

Walaupun langkah-langkah profilaksis primer bermula pada individu yang sihat dengan tujuan untuk mencegah penyakit dari awal, profilaksis primer melangkah lebih jauh dengan memberikan pendidikan selama mengandung dan mengambil langkah-langkah terapeutik pada ibu hamil, sehingga telah melindungi kesihatan dari anak yang belum lahir. Semasa mengandung, kursus ini ditetapkan bukan hanya untuk umum kesihatan kanak-kanak, tetapi juga untuk kesihatan mulut. Atas sebab ini, promosi kesihatan pergigian awal dengan merawat ibu hamil sudah bermula di sini, dengan mencapai tujuan berikut:

 • Mengurangkan risiko kelahiran pra-matang: ibu mengandung yang menderita teruk tanpa rawatan periodontitis (radang periodontium) mempunyai risiko lebih daripada tujuh kali lebih tinggi untuk mengalami kelahiran pramatang sebelum SSW ke-32 (minggu mengandung).
 • Menurunkan risiko mempunyai bayi pramatang yang kurang berat badan: berat bayi pramatang juga berkorelasi dengan kesihatan ibu secara periodontal
 • Mempengaruhi lisan kesihatan anak dengan meningkatkan kesihatan mulut ibu.
 • Mencegah jangkitan kanak-kanak dengan kariogenik dan periodontopathogenic (menyebabkan karies and periodontitis) kuman dengan mendidik ibu mengenai kemungkinan jangkitan.

Untuk meningkatkan kesihatan mulut ibu, pelbagai langkah terapi diambil bergantung pada perkembangan kehamilan, yang mana berikut:

 • Pada trimester pertama dan ketiga (trimester ketiga kehamilan) tidak boleh menjadi prosedur pergigian elektif.
 • Walau bagaimanapun, rawatan akut kesakitan ditunjukkan pada mana-mana peringkat kehamilan.
 • Analgesia untuk rawatan akut harus diberikan dengan artikain (secara alternatif bupivacaine, etidocaine) dan epinefrin menambah maksimum 1: 200,000.
 • Semua terapi lain semasa kehamilan berfungsi untuk mengurangkan jumlah kuman.

Trimester pertama

Sekitar bulan ketiga, pemeriksaan gigi semestinya sudah berlangsung. Sekiranya ini menunjukkan perlunya rawatan, perkara pertama yang dapat dilakukan adalah membersihkan gigi profesional dan kebersihan mulut latihan untuk profilaksis (pencegahan) terhadap kehamilan gingivitis (keradangan gusi) dan karies (pereputan gigi). Di samping itu, pendidikan mengenai kepentingan istimewa yang baik kebersihan mulut semasa kehamilan adalah perlu. Ini kerana peningkatan kepekatan estrogen dan progesteron meningkatkan kecenderungan gingiva (gusi) menjadi radang, yang meningkat sudah ada plak-related gingivitis (keradangan gusi). Pembengkakan gingiva yang meradang menyebabkan pembentukan apa yang disebut pseudo-poket, yang seterusnya mendorong peningkatan lekatan plak (plak mikroba), dengan itu meningkatkan risiko karies.

Trimester kedua (12-25 SSW)

Prosedur pergigian yang sangat diperlukan dapat dilakukan dengan paling selamat pada masa ini. Ini termasuk karies terapi (penghapusan luka / lubang karies) dan terapi periodontal nonsurgical, misalnya, dengan membasmi kuman bilas saku atau memasukkan kerepek antibakteria untuk mengurangkan jumlah kuman, dan rawatan saluran akar dengan membasmi kuman kalsium sisipan hidroksida. Eksisi (pembuangan pembedahan) pyogenik granuloma (sinonim: epulis kehamilan, epulis gravidarum, tumor kehamilan) juga boleh dilakukan dalam tempoh ini jika ia menghalang makan atau berdarah dengan banyak. Sekiranya tidak ada gejala, pengecualian granuloma tidak dilakukan sehingga selepas kehamilan, sekiranya tidak berlaku kemunduran secara spontan.

Trimester ketiga

Pada bulan kelapan, kehamilan yang ada gingivitis mempunyai manifestasi terkuatnya. Profilaksis yang diperbaharui (langkah pencegahan) dalam bentuk pembersihan gigi profesional (PZR) kini masuk akal. mulut bilas dengan chlorhexidine (CHX) dan xylitol mengunyah gusi boleh disyorkan untuk pengurangan tambahan beban kuman sebelum kelahiran. Cariogenik (pereputan gigi-menyebabkan) bakteria binasa ketika mereka berusaha untuk memetabolisme gula pengganti xylitol. Dalam minggu-minggu menjelang kelahiran, pendidikan semula ibu hamil dalam hal profilaksis primer sangat penting.

1. pendidikan mengenai mod penghantaran

Dalam empat tahun pertama kehidupan, kaviti oral ekosistem secara beransur-ansur dijajah oleh pelbagai jenis kuman, tanpa mereka semestinya patogen (menyebabkan penyakit). Semakin lama penjajahan anak kaviti oral dengan kariogenik (penyebab karies) kuman boleh ditangguhkan atau, lebih baik, dicegah sepenuhnya selama bertahun-tahun ini, semakin besar kemungkinan semua ceruk ekologi dalam ekosistem sudah dapat ditempati oleh kuman lain yang bukan kariogenik. Saranan ini tidak memberi hak kepada orang tua untuk mencium anak mereka, terutamanya kerana ini melibatkan sedikit air liur pindah dari sisi ibu bapa. Walau bagaimanapun, ibu juga harus mendidik semua pengasuh terdekat yang lain (adik beradik, datuk nenek, pengasuh bayi, pendidik) agar tidak menyebarkan bakteria dari mereka sendiri kaviti oral kepada kanak-kanak, seperti.

 • Dengan menjilat pacifier
 • Makan dari sudu yang sama
 • Makanan pra-rasa / pra-tempering pada sudu yang sama
 • Pra-rasa dari botol susu
 • Penggunaan berus gigi yang sama

2. pendidikan pemakanan

Untuk mengelakkan penyebab karies menjadi asas makanan, penting untuk menjaga gula kandungan makanan dan minuman rendah. Di sini, ibu bapa tidak boleh mengelak dari melihat bahan-bahan dalam makanan mudah. Gula kariogenik terkandung dalam

 • Teh segera
 • Jus buah yang dicairkan dan tidak dicairkan
 • Bubur bayi
 • Buah puri
 • Bubur susu
 • Susu ibu (7% laktosa / susu gula kandungan).
 • U. v. M.

Walau bagaimanapun, bukan hanya kandungan gula itu sendiri, tetapi juga tingkah laku diet itu sendiri mempengaruhi risiko kerosakan gigi:

 • Penyusuan susu ibu secara berlebihan, terutama jika dilakukan pada waktu malam sesuka hati, meninggalkan sisa susu ibu di belakang gigi seri setiap kali, mempunyai risiko karies yang sangat tinggi. Oleh itu, cadangan untuk menyapih selepas letusan gigi pertama.
 • Menghisap berterusan puting botol dengan minuman bergula juga merupakan salah satu penyebab awal zaman kanak-kanak karies. Oleh itu, botol ini hanya boleh ditawarkan dengan air atau tanpa gula teh herba dan diperbuat daripada kaca dan dengan itu terlalu berat untuk kanak-kanak itu menolongnya. Walau bagaimanapun, cadangan yang paling selamat adalah menukar bayi dari payudara secara langsung ke minum dari cawan terbuka.
 • Sejak awal, anak harus terbiasa dengan makanan dan minuman yang tidak terlalu manis.

3. pendidikan kebersihan mulut

 • Penjagaan gigi berlaku dari letusan gigi pertama!
 • Untuk tujuan ini, berus gigi bayi atau kain jari khas boleh digunakan.
 • Sehingga usia dua tahun disikat sekali sehari, maka dua kali sehari dengan jumlah kecil anak-anak kacang ubat gigi dengan fluorida kandungan 500 ppm (bahagian per juta).
 • Dalam prosesnya, anak itu dengan senang hati terbiasa dengan ritual memberus gigi yang tetap.
 • Dari usia dua tahun, anak itu sangat mandiri sehingga dia mahu menyikat diri. Berus gigi mesra kanak-kanak dengan pemegang tebal sesuai untuk percubaan pertama. Walau bagaimanapun, ibu bapa mesti terus menerus meningkat usia sekolah. Petunjuk: hanya apabila seorang anak menguasai tulisan tangan, dia mempunyai kemahiran motor halus yang diperlukan.
 • Ibu bapa harus memanfaatkan naluri peniruan anak mereka dan membiarkannya menonton berulang kali ketika menggosok gigi, untuk membiarkan memberus gigi sudah tentu

4. lawatan pertama ke doktor gigi

Penyampaian pertama kanak-kanak itu kepada doktor gigi semestinya berlaku ketika gigi pertama meletus. Tujuan lawatan ini adalah untuk memberi pertolongan kepada ibu setelah pengalaman pertama dengan anak kebersihan mulut, untuk menyegarkan pengetahuannya, tetapi juga untuk mengecualikan risiko awal zaman kanak-kanak karies. Doktor gigi akan menyediakan pasport pergigian kanak-kanak / buku peperiksaan untuk ibu maklumat lanjut.