Makan Sihat Pada Hari Krismas

Sebaik sahaja musim Advent bermula dan pasar Krismas dibuka, makanan manis memikat kita di mana-mana: kue, panggang badam, Stollen dan domino Krismas kini boleh dibeli di setiap sudut. Pada hari cuti itu sendiri, menu Krismas yang lazat menanti kami. Makanan yang baik hanyalah sebahagian daripada Krismas. Namun, bagi banyak orang, muncul selepas cuti, kebangkitan yang tidak sopan, kerana skala menunjukkan tidak jarang beberapa kilo terlalu banyak.

Krismas - masa makanan

Sebilangan besar dari kita bertambah berat badan dalam tempoh sekitar Krismas dan Tahun Baru. Pound yang sering kita lalui hingga musim bunga - atau lebih lama lagi. Kita menambah berat badan ketika makan di Krismas tidak hairanlah. Lagipun, makan malam Krismas klasik dengan hidangan pembuka, hidangan utama dan pencuci mulut membawanya ke sekitar 1,500 kalori, termasuk minuman. Tetapi dengan beberapa muslihat, anda bukan sahaja dapat menjimatkan beberapa kalori semasa makan malam Krismas, tetapi juga mengelakkan perangkap kalori yang biasa menjelang Krismas.

Petua untuk makan malam Krismas yang sihat

Krismas ini, mengapa tidak mencuba sesuatu yang sedikit berbeza untuk makan malam Krismas? Daripada angsa berlemak, nikmati ayam belanda panggang atau ikan yang dimasak dengan ketuhar. Dingin air ikan seperti ikan trout, salmon, pike perch atau mackerel sangat sesuai. Sekiranya anda tidak mahu ketinggalan angsa panggang tradisional, anda harus membuangnya kulit dari angsa sebelumnya, kerana mengandungi lemak yang paling banyak. Sebelum makan malam Krismas disajikan, disarankan untuk menghidangkan sup atau salad rendah kalori. Pembuka selera memenuhi rasa lapar pertama dan perut sudah sedikit diisi - hidangan utama biasanya dimakan sedikit lebih sedikit. Begitu juga, segelas air sebelum makan juga boleh membuatkan keinginan pertama hilang. Beberapa kalori juga boleh dijimatkan pada makan malam Krismas dengan menggunakan sos dan lauk. Daripada kentang goreng berminyak atau kroket, gunakan lauk ringan seperti nasi. Begitu juga, daripada sos krim berkalori tinggi, lebih baik menggunakan pilihan yang lebih sihat. Anda juga dapat mengelakkan perangkap kalori yang lain semasa makan malam Krismas ketika menggunakan pencuci mulut: Elakkan pencuci mulut yang tinggi lemak seperti coklat mousse dan sajikan salad buah yang sihat atau dadih buah yang lazat. Petua: Rasa kenyang tidak timbul sehingga 15 hingga 20 minit selepas anda mula makan. Oleh itu, luangkan masa anda ketika makan, mungkin juga berehat sebentar di antara setiap kursus. Ini akan membantu anda mengelakkan makan lebih banyak daripada keperluan badan anda.

Perangkap kalori wain

Di pasar Krismas, panas minuman keras dalam pelbagai rasa menggoda kita sejuk suhu. Segera tiga atau empat cawan diminum - tetapi berhati-hati: secawan minuman keras mengandungi lebih dari 200 kalori. Oleh itu, bukannya cawan kedua minuman keras, minum teh buah panas atau jus oren panas. Hampir sepopuler wain mulled adalah pencernaan selepas semua makanan berminyak pada hari Krismas. Tetapi anda juga dapat menjimatkan kalori: Daripada minum schnapps, berjalanlah pencernaan di udara segar.

Jimat kalori semasa membakar kuki

Cookie hanyalah sebahagian daripada musim Advent dan Krismas, tetapi kebanyakan cookie terdiri daripada mentega dan gula. Tetapi dengan beberapa helah, anda dapat menjimatkan kalori dengan mudah walaupun penaik kuki. Gunakan tepung gandum dan bukannya tepung gandum untuk penaik. Ini kerana tepung gandum mengandungi lebih banyak vitamin dan serat, yang seterusnya membantu pencernaan. Sekiranya penaik dengan tepung gandum tidak digalakkan secara jelas dalam resipi, anda boleh mengganti separuh tepung 'biasa' dengan tepung gandum dengan selamat. Kuki dengan oatmeal atau buah kering juga sangat disarankan, kerana ini juga mengandung banyak serat. Di samping itu, anda boleh mengurangkan jumlah gula dinyatakan dalam resipi sedikit - biasanya kuki masih cukup manis. Di samping itu, anda juga tidak boleh menghiasi kuki siap bakar dengan coklat atau gula sayu - ini adalah kaedah lain yang mudah untuk menjimatkan kalori. Sekiranya anda tidak mahu melakukannya tanpa coklat, jangan menghias keseluruhan kuki dengan coklat, tetapi celupkan kuki hanya sebahagiannya ke dalam coklat. Petua: Bakar kuki yang lebih kecil - jadi anda boleh makan lebih banyak kuki, tetapi tanpa memakan lebih banyak kalori.

Bersenam selepas makan malam Krismas

Sekiranya anda kerap bersenam setelah makan pada musim cuti Krismas, anda dapat dengan mudah menghindari pound sial. Ini kerana kenaikannya metabolisme tenaga semasa bersukan bermaksud kalori tambahan yang anda ambil mudah dibakar lagi. Berjalan-jalan dengan keluarga anda atau pergi ais skating atau meluncur dengan anak-anak anda. Malah pertarungan bola salji di halaman belakang atau membina orang salji bersama akan mula mencairkan pound. Selain itu, sedikit latihan di udara segar juga akan membuat rasa kenyang yang biasanya anda alami setelah makan Krismas yang sedap.

5 Petua untuk Krismas yang sihat

Semua dibenarkan - tetapi hanya dengan sederhana! Sekiranya anda tetap berpegang pada cogan kata ini, anda tidak perlu melakukan apa-apa semasa musim Krismas, tetapi anda tetap akan melalui percutian yang sesuai dan sihat. Berikut adalah beberapa petua dan trik terakhir yang membolehkan anda menikmati makanan sebelum dan pada Krismas, tetapi tanpa memakan terlalu banyak kalori.

  1. Semasa menjamu selera pada hari Krismas, lebih kerap makan buah-buahan dan bukannya kue dan sejenisnya: nikmati leci, kesemek, kiwi, jeruk, jeruk kepingan atau epal bakar. Cincin epal kering atau aprikot juga lebih baik untuk snek daripada gula-gula.
  2. Sebilangan buah juga terdapat di pinggan berwarna-warni selain banyak makanan manis, beberapa keping jeruk, oren atau epal tidak boleh hilang di sini. Beberapa kacang juga disyorkan untuk piring berwarna-warni, kerana kacang mempunyai bahan berharga. Namun, kerana itu adalah bom kalori yang sebenarnya, anda harus menikmati kacang hanya secara sederhana.
  3. Minum sekurang-kurangnya dua liter sehari, lebih baik air atau tanpa gula teh. Cecair yang mencukupi meningkatkan metabolisme dan mengurangkan selera makan.
  4. Gunakan coklat gelap untuk coklat atau kaca coklat. Ia boleh mempunyai darah menurunkan tekanan dan antioksidan kesan kerana tinggi koko kandungan.
  5. Sekiranya anda tidak mahu melepaskan makanan manis pada Krismas, bukannya berminyak mentega spritzgebäck boleh menggunakan pilihan kalori rendah seperti Magenbrot, Pfeffernüsse atau anise kuki.

Petua: Jangan melarang diri sendiri walaupun bom kalori seperti terbakar badam, mentega spritzgebäck atau domino pada Krismas. Walau bagaimanapun, nikmati makanan dengan perlahan dan sederhana.

Kandungan kalori makanan khas Krismas

Istimewa Krismas kalori
Roti pendek (1 keping) 53
Macaroons (1 keping) 68
Bulan sabit vanila (1 keping) 35
Speculoos (1 keping) 49
Kacang lada (1 keping) 25
Stollen (100 gram) 400
Walnut (1 keping) 72
Domino (1 keping) 55
Marzipan (15 gram) 69
Epal bakar (200 gram) 204
Wain Mulled (200 mililiter) 210