Latihan melawan sakit leher

Peralihan tulang belakang menjadi a firasat menyebabkan perubahan kedudukan bilah bahu, yang tali pinggang bahu tergelincir ke hadapan. Badan cuba meletakkan kepala, pelvis dan kaki berada di atas satu sama lain untuk mendapatkan sokongan beban yang baik. Sekiranya pergeseran berlaku, badan akan mengimbangi daya tolakan.

Dalam kes a firasat, yang kepala berdiri ke hadapan. Di tulang belakang serviks tengah dan bawah, lordosis kedudukan diperkukuhkan, yang membawa kepada gangguan peredaran darah daripada leher otot. Ini membawa kepada kejang dan akhirnya sakit. Latihan bertujuan untuk meluruskan tulang belakang di kawasan tulang belakang toraks dan serviks.

Latihan melawan ketegangan leher

1. senaman - "melingkar bahu" 2. latihan - "mengangkat bahu" 3. senaman - "regangan dada otot "4. senaman -"regangan leher otot "5. senaman -" rhomboid "6. senaman -" tarik tarik "Secara fisiologi, tulang belakang berada di tulang belakang serviks dan lumbar lordotik dan kedudukan kyphotic BWS dan sacrum. Kedudukan ini berfungsi untuk menyerap daya. Sekiranya kedudukan lordotik atau kyphotic diperkukuhkan, daya tidak lagi dapat diserap dengan cara yang sihat dan kerosakan struktur dapat terjadi akibat penyimpangan postur.

Terutama dalam keadaan punggung yang membungkuk, ini mungkin disebabkan oleh punggung yang rata yang runtuh secara struktural atau disebabkan oleh penyakit punggung seperti Bechterew, Scheuermann atau osteoporosis. A firasat sukar dibetulkan. Dengan firasat, pinggul sendi relatif dalam lanjutan dari sendi pinggul, menyebabkan kepala femoral condong ke hadapan.

Akibatnya, pinggul lebih cenderung berputar ke luar, sehingga meningkat lordosis dari tulang belakang bawah. Di belakang, kyphosis terutamanya dilihat pada tulang belakang toraks tengah dan atas. Ia juga membawa kepada perubahan pada otot.

Terdapat peningkatan tonus pada fleksor pinggul, terutamanya iliopsoas, rektus femoris dan tensor fascia latae, otot-otot ini menghalang pelvis daripada tergelincir. The otot perut juga hipertonik, kerana sumbu toraks condong ke belakang. Di bahagian depan dan belakang leher otot, hiperton reaktif juga berlaku kerana kendur sumbu toraks menyebabkan ketidakseimbangan otot.

Oleh kerana otot yang berubah-ubah, dapat diandaikan bahawa kekuatan otot juga terbatas. Dalam pergerakan tulang belakang, firasat menunjukkan kekakuan separa tulang belakang toraks dan tulang belakang lumbar atas ke arah pemanjangan. Mobiliti pelanggan sendi menurun disebabkan peningkatan kedudukan kyphotic sebanyak tulang belakang toraks.

Sensor pinggul yang dipendekkan terus menyebabkan penurunan lenturan pinggul dan putaran dalaman yang terhad kerana pemutar luaran yang dipendekkan. Rawatan firasat berkaitan dengan gejala dan tidak dapat dibalikkan kerana perubahan dalam perlembagaan. Otot yang dipendekkan diregangkan hingga panjang dengan sesuai regangan latihan dan diberikan kepada pesakit sebagai kerja rumah.

A balik sekolah atau program latihan yang lengkap dalam kedudukan tegak sangat diperlukan. Latihan boleh dilakukan dengan batang di tempat duduk atau dalam keadaan rawan dengan lengan diregangkan ke hadapan. Dudukan berkaki 4 juga menawarkan kedudukan permulaan untuk latihan khas.

"Bahu berputar" Saat berdiri, bulatkan bahu anda dari depan / atas ke belakang / bawah. Lakukan ini 15-20 kali untuk latihan seterusnya: "Angkat bahu" Ketegangan leher biasanya disebabkan oleh pergerakan yang terlalu sedikit di kawasan leher, bahu yang terangkat semasa bekerja atau setelah lama tinggal di dalam angin atau sejuk. Terutama pergerakan kecil adalah perkara biasa, yang banyak mempengaruhi orang yang banyak duduk di meja mereka dan banyak bekerja di PC mereka.

Lengan biasanya diangkat sedikit dan bahu diangkat untuk mengelakkan beban berlebihan. Ini mengehadkan darah peredaran darah, yang meningkatkan nada otot, menghasilkan deposit yang tidak lagi dapat dikeluarkan dan akhirnya menyebabkan kesakitan dan pergerakan terhad. Latihan terbaik untuk mengatasi ini ketegangan leher adalah melonggarkan senaman semasa bekerja: Anda harus menyedari seberapa kerap anda cenderung menarik bahu ke atas dan sebelum anda mengalami peningkatan ketegangan otot, anda harus mengatasi dengan melonggarkan latihan.

Kawasan leher-bahu yang kuat secara amnya memastikan bahawa ketegangan jangan muncul sehingga kemudian. Oleh itu, latihan untuk rhomboid, extensor belakang, latissimus dan pendek otot leher harus dilaksanakan. 1.

Latihan Rhomboids: tahan tegak tempat duduk, perut dan tegangan belakang, gerakkan siku ke belakang pada sudut 90 ° ke badan dan tarik bilah bahu bersama-sama (mendayung). Sebagai alternatif, latihan juga dapat dilakukan dalam posisi rawan dan diperkuat dengan a bar or di sana. 2.)

Latihan Latissimus: tahan tegak tempat duduk, perut dan belakang, tegangkan lengan ke atas dan tarik siku ke bawah pada sudut 90 ° di sisi dan tarik bilah bahu bersama (tarik lat). Sebagai alternatif latihan boleh dilakukan dalam keadaan rawan dan dapat diperkuat dengan a bar or di sana. 3.)

Tandu belakang: Kedudukan rawan, pegang tangan di pelipis dan angkat bahagian atas badan ke atas. Alternatif adalah seperti yang disebutkan di atas pelaksanaan dalam posisi rawan untuk latissimus dan rhomboids. 4.)

Pendek otot leher: Kedudukan terlentang, angkat kepala daripada dagu berganda dan cuba tahan selama beberapa saat dan kemudian letakkan semula. Perlahankan jangka masa. 5.)

Kerusi: Letakkan tangan di pipi, letakkan kepala secara bergilir, tegangkan pada putaran kepala dengan tekanan lawan dengan tangan. Lebih banyak latihan terdapat dalam artikel:

  • Cukup bulatkan bahu ke depan dan ke belakang dengan longgar
  • Bahu naik dan turun
  • Peregangan otot dada di kerangka pintu
  • Condongkan kepala ke satu sisi, tarik bahu yang berlawanan ke bawah dengan memegang tepi kerusi. Dari kedudukan ini, kepala boleh dipimpin secara menyerong ke leher atau ke depan secara menyerong
  • Latihan fisioterapi untuk leher
  • Sakit leher - pertolongan dari fisioterapi