Sindrom Keletihan: Punca, Gejala & Rawatan

Ramai orang menderita plumbum yang tidak dapat ditentukan keletihan yang tidak dapat dijumpai sebab yang tepat. Ini keletihan kronik dipanggil sindrom keletihan atau sindrom keletihan.

Apa itu sindrom keletihan?

Istilah keletihan sindrom (bahasa Perancis untuk “keletihan, "Keletihan") adalah istilah kolektif untuk sejumlah keluhan yang berbeza yang tidak dapat dijumpai dengan jelas. Ia dianggap sebagai penyakit sistemik. Aduan utama adalah perasaan kronik keletihan, kelalaian dan keletihan berterusan, yang sangat menyekat kualiti hidup mereka yang terjejas. Doktor membezakan antara pelbagai jenis keletihan:

  • Keletihan sebagai tindak balas kepada gangguan tidur berterusan, apnea tidur, sakit kronik, anemia pendarahan, penyakit tiroid, kekurangan zat makanan, rawatan interferon untuk sklerosis berganda, hepatitis C, pelbagai kanser, kemoterapi

Punca

Sebab sebenar sindrom keletihan belum diteliti secara terperinci, tetapi dalam beberapa kes boleh dicetuskan pencetus seperti anemia, yang menyebabkan keletihan dan penurunan prestasi kerana pengurangan oksigen membekalkan. Dalam banyak kes, sindrom keletihan adalah gejala pelbagai penyakit kronik dan oleh itu sukar untuk dikurangkan. Pakar sering mengesyaki bukan hanya satu sebab, tetapi sering kali berlaku interaksi pelbagai sebab seperti perubahan di pusat sistem saraf, perubahan hormon, disregulasi sistem imun seperti dalam penyakit autoimun dan keradangan. Sindrom keletihan paling baik diteliti di kanser dan rawatannya. Kanser melelahkan badan dan jiwa dan melemahkan pesakit melalui pembedahan, kemoterapi, sinaran dan sumsum tulang pemindahan, kerana tidak hanya degenerasi tetapi juga sel yang sihat dimusnahkan oleh kanser rawatan. Di samping itu, masalah mental, kemurungan dan kegelisahan juga berperanan. Kesan sampingan ubat, diet dan kurang bersenam juga boleh menyebabkan sindrom keletihan.

Gejala, tanda, dan aduan

Ramai penghidap mengadu keletihan fizikal dan mental yang berterusan untuk pertama kalinya selepas jangkitan. Walaupun senaman ringan menyebabkan keletihan dan keletihan. Pecah tidak memberikan rehat yang betul, dan walaupun keletihan berterusan, tidur juga tidak rehat; gangguan tidur mungkin berlaku. Kegiatan fizikal ringan setiap hari sudah terasa meletihkan dan kepekatan dan memori gangguan mungkin berlaku. Sebagai tambahan kepada gejala ini, aduan lain seperti sakit kepala, otot dan sakit sendi, pening, bengkak limfa nod dan hilang selera makan mungkin berlaku. Penderitaan merasa sangat letih dan keletihan ini sangat mempengaruhi kehidupan seharian dan kualiti hidup. Banyak yang menarik diri sebagai hasilnya. Gejala boleh menjadi jangka panjang dan teruk sehingga mereka membawa kepada kecacatan pada penghidap.

Diagnosis dan perkembangan

Diagnosis sindrom keletihan biasanya dibuat dengan pengecualian. Dalam temu ramah sejarah kes, doktor terlebih dahulu mendapatkan gambaran situasi di mana keletihan berlaku, gangguan dalam kehidupan seharian, penggunaan ubat-ubatan, kemungkinan hubungan dengan kafein, nikotin, atau penggunaan dadah, atau tekanan dalam keluarga, pekerjaan, atau masa lapang. Oleh kerana keletihan berlebihan boleh menjadi gejala yang menyertainya dari pelbagai penyakit seperti hepatitis, kemurungan dan pelbagai jenis barah, penyakit ini mesti diketepikan terlebih dahulu agar dibenarkan untuk mendiagnosis sindrom keletihan. Hingga kini, tidak ada petunjuk yang boleh dipercayai untuk sindrom keletihan. Walau bagaimanapun, doktor yang berpengalaman dengan gambaran klinikal biasanya dapat mendiagnosisnya dengan cepat. Bagi kebanyakan mereka yang terkena, keluhan bermula selepas jangkitan. Petunjuk lebih lanjut untuk doktor adalah peningkatan keluhan semasa latihan fizikal atau mental dan jangka masa sekurang-kurangnya enam bulan. Kursus bergantung kepada penyakit yang mendasari. Sekiranya terdapat aduan fizikal seperti gangguan tidur or anemia, aduan hilang setelah berjaya menjalani rawatan. Dalam barah, kursus bergantung kepada keparahan barah dan kesan selepas rawatan. Pada sesetengah pesakit, gejala hilang dalam jangka masa panjang; dalam beberapa, mereka berterusan.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes, pesakit dengan sindrom keletihan menderita keletihan yang teruk dan tidak dapat dijumpai penyebabnya. Keletihan ini selalunya tidak dapat dikompensasikan dengan tidur atau rehat dan bertahan lama. Dalam banyak kes, ini juga menyebabkan gangguan tidur dan masalah psikologi dan kemurungan. Oleh kerana keletihan, pesakit tidak dapat melakukan rutin harian yang normal, kerana mereka sangat terhad dalam aktiviti fizikal mereka. Ramai pesakit mengalami pening, muntah dan loya. Gangguan di kepekatan dan penyelarasan juga boleh berlaku dan seterusnya mempengaruhi profesion yang diamalkan. Dalam banyak kes, sindrom keletihan disertai oleh a hilang selera makan, yang boleh membawa kepada kurang berat badan. Untuk badan, menjadi kurang berat badan adalah simptom yang sangat berbahaya. Kualiti hidup dipengaruhi oleh sindrom keletihan, dan kebanyakan mereka yang terjejas tidak lagi mengambil bahagian dalam acara sosial. Dalam banyak kes, barah menyebabkan keletihan dan oleh itu mesti dirawat. Walau bagaimanapun, ini boleh membawa kepada pelbagai komplikasi dan kematian. Selain masalah fizikal, keluhan psikologi atau tekanan juga boleh menyebabkan sindrom keletihan. Ini mesti dirawat dengan ahli psikologi.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sesiapa yang menderita keletihan kronik dan keletihan tanpa sebab yang jelas mungkin mempunyai sindrom keletihan. Lawatan ke doktor diperlukan sekiranya gejala berterusan dalam jangka masa yang panjang (sekurang-kurangnya empat minggu) atau bahkan jika gejala baru ditambahkan. Tanda seperti sakit kepala, otot dan sakit sendi or hilang selera makan sekurang-kurangnya menunjukkan asas yang serius keadaan. Seorang doktor mesti menjelaskan sama ada ini sindrom keletihan kronik. Sekiranya kekurangan tenaga dan keinginan yang berterusan dapat mengurangkan kesejahteraan dan kualiti hidup, pemeriksaan perubatan disyorkan. Sindrom keletihan terutamanya mempengaruhi orang yang berada dalam krisis hidup atau yang menghadapi tugas yang sangat mencabar. Masa lalu penyakit berjangkit juga merupakan pencetus yang mungkin. Gangguan hormon dan aduan dari sistem imun serta gangguan saraf juga boleh menjadi pencetus. Sekiranya faktor-faktor ini berlaku untuk anda, lebih baik berunding dengan doktor umum. Sekiranya terdapat aduan psikologi, lawatan ke ahli terapi adalah disyorkan. Pada prinsipnya, gaya hidup mesti disesuaikan sekiranya berlaku sindrom keletihan kronik - ini hanya mungkin dilakukan dengan sokongan. Itulah sebabnya perubahan fizikal atau mental harus diperiksa oleh doktor dan dirawat jika perlu.

Rawatan dan terapi

Kerana sebab yang tidak jelas, masih belum ada terapi khusus ditujukan untuk sindrom keletihan, dan perubatan menggunakan pendekatan rawatan yang berbeza. Untuk penyebab organik seperti anemia, gangguan tidur, gangguan tiroid dan kesakitan, rawatan ubat membantu dalam kebanyakan kes. Apabila diagnosis sukar disebabkan oleh sebab yang tidak jelas atau gejala selari, seperti yang sering terjadi pada penyakit kronik, rawatan ubat dan bukan ubat sering digabungkan dengan kaunseling individu untuk membantu pesakit mengatasi kehidupan seharian dengan cara yang terbaik. Ubat disesuaikan dengan penyakit yang mendasari. Mereka dilengkapi dengan ubat psikotropik dan pesakit disyorkan latihan senaman sederhana, kerana senaman itu baik untuk tubuh dan jiwa. Kurangnya senaman boleh menjadi kontraproduktif dalam sindrom keletihan, kerana fizikal kecergasan menurun lebih banyak kerana rehat, sedangkan latihan fizikal adalah perlindungan yang baik. Menemani psikoterapi, Terutamanya terapi tingkah laku, semoga bermanfaat; bagi pesakit barah, lebih baik menggunakan psikoterapis yang berpengalaman dalam menjalani terapi barah.

Prospek dan prognosis

Hampir setiap pesakit onkologi mengalami gejala sindrom keletihan yang berpanjangan semasa rawatan. Kurangnya fasa tidur yang digabungkan dengan kebangkitan yang kerap menyebabkan penurunan otot kekuatan, kelemahan umum, pening, kelalaian dan kepekatan masalah, yang seterusnya memberi kesan buruk kepada terapi dan pematuhan. Walau bagaimanapun, hanya dalam beberapa kes sindrom keletihan yang berterusan. Sebilangan besar mereka yang terjejas dapat melihat sendiri corak tidur yang lebih baik dan merasa lebih baik hanya beberapa minggu selepas akhir terapi. Sekiranya pesakit onkologi mengekalkan irama siang-malam secara teratur semasa rawatan, sama ada terapi sitostatik, intervensi radio atau infusi antibodi, utamakan aktiviti positif dalam kehidupan seharian dan perhatikan pengambilan cecair yang mencukupi, keletihan setelah rawatan barah boleh menjadi perkara masa lalu. Walau bagaimanapun, kes juga telah didokumentasikan dalam praktik di mana pesakit terus mengalami keletihan selama berbulan-bulan hingga bertahun-tahun setelah rawatan onkologi, kadang-kadang muncul dalam keadaan depresi atau sebagai penyakit bersamaan demensia kemerosotan. Walau bagaimanapun, ini sangat jarang berlaku, sehingga pesakit dapat melihat ke depan dengan positif, terutama setelah terapi sitostatik, setelah itu, berbeza dengan rawatan barah yang lain, sindrom keletihan dapat diamati secara kerap. Semua gejala keletihan yang teruk selepas barah metastatik, kemoterapi, penyakit virus yang teruk, burnout or multiple sclerosis adalah gejala sindrom keletihan. Sindrom keletihan kronik (CFS), yang serupa, menggambarkan gambaran klinikal yang terpisah di Jerman. Bergantung pada pencetus dan fizikal keadaan, prognosis untuk sindrom keletihan berbeza-beza. Sindrom keletihan tidak dapat diperbaiki dengan banyak rehat atau tidur yang cukup. Keletihan dipicu oleh proses yang kompleks pada organisma yang berpenyakit atau pra-kerosakan. Sekiranya kerosakan atau kekurangan dapat diperbaiki secara keseluruhan, prognosisnya baik dalam jangka masa sederhana. Penjagaan psikologi orang yang terjejas ditunjukkan, kerana sindrom keletihan dapat menyebabkan banyak tekanan pada orang yang terjejas. Ini biasanya menjadikan mustahil untuk turut serta dalam hidup. Terapi keletihan mesti merangkumi banyak bidang. Hanya pendekatan rawatan yang kompleks yang dapat meningkatkan sindrom keletihan dalam jangka masa sederhana dan panjang. Litar pengatur badan dalaman yang terganggu termasuk darah pembentukan, nutrien penyerapan dan penggunaan, proses metabolik dan sistem imun. Sekiranya terdapat pilihan rawatan yang sesuai, sindrom keletihan dapat disembuhkan sepenuhnya dalam jangka masa panjang. Sekiranya ini tidak berlaku, gejala sekurang-kurangnya dapat diperbaiki. Di CFS, beberapa pesakit pulih. Yang lain semakin teruk dan teruk. Selalunya, sindrom keletihan kronik berlaku dalam kitaran dan episod. Ramai pesakit tidak pulih sepenuhnya.

pencegahan

Kerana dalam banyak kes sindrom keletihan berdasarkan penyakit kronik, pencegahan khusus sukar dilakukan. Secara amnya positif adalah gaya hidup sihat dengan seimbang diet dan aktiviti fizikal yang teratur dan rehat dan tidur yang mencukupi. Sekiranya mereka yang terjejas menyedari bahawa prestasi fizikal dan mental mereka menurun dengan cepat dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik walaupun sesuailangkah-langkah, mereka harus berjumpa doktor untuk menjelaskan sebabnya.

Penjagaan selepas itu

Dalam sindrom keletihan, pilihan untuk penjagaan selepas waktu sangat terhad. Dalam hal ini, individu yang terkena bergantung pada rawatan simpatik semata-mata untuk gejala ini, kerana rawatan kausal hanya mungkin dilakukan jika barah yang mendasari juga dapat dirawat. Penyembuhan diri tidak boleh berlaku. Oleh itu, rawatan penyakit yang mendasari berada di latar depan untuk membatasi sindrom keletihan sepenuhnya. Sebagai peraturan, rawatan dijalankan dengan bantuan ubat-ubatan atau dengan campur tangan pembedahan. Semasa mengambil ubat, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa dos yang betul diberikan dan ia diambil secara berkala untuk mengurangkan gejala sepenuhnya. Begitu juga, dalam hal interaksi dan kesan sampingan, seorang profesional perubatan harus selalu berunding agar tidak ada kompilasi. Sekiranya berlaku pembedahan, pesakit harus selalu berehat selepas prosedur dan menjaga badan. Kegiatan yang tertekan atau berat harus dielakkan, begitu juga dengan aktiviti sukan. Tambahan pula, gaya hidup sihat dengan sihat diet secara amnya juga mempunyai kesan positif pada perjalanan penyakit selanjutnya dalam kes sindrom keletihan.merokok dan penggunaan alkohol dan lain-lain dadah juga harus dielakkan. Selalunya, hubungan dengan penghidap sindrom keletihan yang lain juga berguna.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Aktiviti fizikal dapat mengatasi gejala sindrom keletihan. Berlatih secara berkala ketahanan sukan seperti berbasikal, berenang, dan berlari meningkatkan prestasi fizikal, dan endorfin dilepaskan dalam proses melegakan mood depresi. Aktiviti sukan juga menimbulkan rasa pencapaian dan meningkatkan keyakinan diri, yang memberi kesan positif kepada mental mengimbangi. Latihan tidak boleh terlalu sengit dan mesti ditingkatkan dengan perlahan: Sebelum memulakan, masuk akal untuk membincangkan jumlah latihan yang sesuai dengan doktor yang merawat. Diet yang seimbang dengan banyak buah dan sayur segar mencegah gejala kekurangan, dan dalam beberapa kes pengambilan nutrisi tambahan mungkin ditunjukkan. Pengambilan cecair yang mencukupi juga penting untuk menjaga peredaran pergi. Pancuran bergantian dan sejuk air dicurahkan ke bawah lengan juga merangsang darah peredaran. Untuk mengatasi kehidupan seharian, penderita harus memperhatikan isyarat tubuh mereka dan menjadwalkan rehat rehat secara berkala. Menyimpan buku harian dapat membantu mengenal pasti fasa berprestasi tinggi dan berprestasi rendah dan merancang rutin harian dengan sewajarnya. Tidur sebentar sering memberi kesan peningkatan prestasi - tetapi tidak boleh bertahan lebih dari 20 hingga 30 minit paling banyak, jika tidak, keletihan akan meningkat. Bersenam di udara segar dan kerap pengudaraan tempat tinggal dan tempat kerja memastikan bekalan yang mencukupi oksigen.