Kelenjar Pituitari: Penyakit

Apabila tumor menekan pada kelenjar pituitari, mereka mengganggu pengeluaran hormon. Yang lebih biasa adalah tumor jinak pada tisu pembentuk kelenjar, adenoma HVL, yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Tumor malignan kelenjar pituitari sangat jarang berlaku. Keradangan daripada meninges (meningitis) Atau otak (encephalitis), kemalangan atau pembedahan, radiasi, atau masalah peredaran darah juga boleh mempengaruhi fungsi hipofisis.

Apa yang berlaku apabila kelenjar pituitari menghasilkan hormon yang terlalu sedikit?

 • Apabila kelenjar pituitari menghasilkan terlalu sedikit DHA, pusat kencing manis insipidus (tidak boleh dikelirukan dengan diabetes mellitus, "gula penyakit ”) berkembang. Individu yang terjejas tidak dapat mengekalkan air di dalam badan dan mengeluarkan sehingga 20 liter air kencing setiap hari. Untuk menggantikan kehilangan cecair, mereka banyak minum.
 • Kekurangan hormon pertumbuhan (GH) menyebabkan kerdil hipofisis pada kanak-kanak. Anak-anak tetap kecil, tetapi kecerdasan dan perkadaran badan adalah normal. Pada orang dewasa, kekurangan GH menyebabkan peningkatan simpanan lemak di perut dan otot besar-besaran berkurang. Metabolisme lemak terganggu dan risiko kalsifikasi vaskular meningkat.
 • Sekiranya terlalu sedikit v dan LH dihasilkan, haid berhenti pada wanita dan potensi seksual terganggu pada lelaki. The rambut di kawasan ketiak dan kemaluan berkurang dan keinginan untuk seks berkurang.
 • Kekurangan TSH membawa kepada hipotiroidisme. Gejala termasuk keletihan dan kelalaian, penurunan berat badan, pembekuan, sembelit dan kadang-kadang kemurungan.
 • Sekiranya badan kekurangan ACTH, ini memberi kesan gula, garam dan cecair seimbang. Darah tekanan dan gula darah penurunan, yang terjejas sering rendah.
 • Sekiranya MSH terlalu sedikit dihasilkan, maka kulit kelihatan pucat.
 • Kekurangan prolaktin menyebabkan wanita yang menyusu berhenti menghasilkan susu.

Apa yang berlaku apabila kelenjar pituitari menghasilkan terlalu banyak hormon?

Sebilangan daripada tumor jinak kelenjar pituitari dihasilkan hormon diri mereka sendiri - pengeluaran berlebihan berlaku.

 • Tumor penghasil hormon jinak pituitari yang paling biasa adalah prolaktinoma, yang menghasilkan prolaktin. Wanita dengan prolaktinoma mengalami gangguan haid dan penghindaran seksual; ada juga yang mengalami susu mengalir dari kelenjar susu. Pada lelaki, potensi dipengaruhi dan keinginan untuk seks berkurang.
 • Sekiranya kelenjar pituitari menghasilkan hormon pertumbuhan terlalu banyak, ini menyebabkan pertumbuhan tinggi (gigantisme) pada kanak-kanak. Pada orang dewasa, ia mencetuskan akomegali: Tangan, kaki dan kepala berkembang, ciri wajah menjadi "lebih kasar." The organ dalaman juga menjadi besar.
 • Pengeluaran berlebihan dari ACTH menyebabkan kelenjar adrenal melepaskan terlalu banyak Kortisol, dengan demikian mencetuskan Sindrom Cushing. Orang yang terkena mempunyai wajah yang bulat, besar, lengan dan kaki nipis, tetapi pengumpulan lemak yang kuat di perut dan leher (truncal obesiti) dan jalur merah di kulit (striae rubrae). Di samping itu, terdapat gangguan gula metabolisme, dalam beberapa kes kencing manis, dan kerosakan tisu tulang dan otot.
 • Sekiranya kelenjar pituitari merembes terlalu banyak DHA, seseorang bercakap mengenai Sindrom Schwartz-Bartter (SIADH). Sebab boleh keradangan dalam otak, teruk terbakar atau bahkan penggunaan tertentu dadah (contohnya, trisiklik antidepresan). Dalam banyak kes, kadang-kadang penyakit ini tidak didiagnosis loya, muntah, sakit kepala atau otot kejang berlaku.

Kesan lain dari tumor pituitari

Tumor yang sangat besar pada kelenjar pituitari menyebabkan gangguan penglihatan kerana mereka menekan persimpangan optik yang berdekatan saraf. Kadang-kadang sakit kepala juga berlaku.

Bagaimana saya boleh melindungi dan menyokong kelenjar pituitari saya?

Tidak ada perlindungan sebenarnya untuk kelenjar pituitari. Namun, semua yang baik untuk seluruh organisma, iaitu seimbang diet, senaman secara berkala dan sedikit tekanan mungkin, menyokong kelenjar pituitari secara semula jadi.