Memusingkan Tidur: Punca, Gejala & Rawatan

Permulaan tidur berkedut, juga disebut mioklonus tidur-awal, adalah ketika ada kedutan tubuh ketika tertidur, kadang-kadang berkaitan dengan kelainan lain. Kedutan tidur biasanya tidak berbahaya dan boleh berlaku sepanjang hayat dan hilang semula dengan sendirinya. Hanya apabila tertidur, sukar atau mustahil untuk tertidur kita bercakap mengenai penyakit.

Apa itu kedutan tidur?

Istilah berkedut tertidur merangkumi pelbagai fenomena yang dapat diperhatikan semasa tertidur atau semasa fasa pertama tidur. Selain kedutan badan, kedutan visual, pendengaran, dan deria tidur mungkin berlaku. Keputihan dimanifestasikan sebagai kedutan anggota badan atau batang yang tiba-tiba dan pendek yang disebut mioklonia. Dalam kedutan visual ketika tertidur, orang yang tertidur dapat melihat kilatan cahaya yang tidak ada. Di sisi kedengaran pendengaran, sebaliknya, orang yang tertidur mendengar suara kuat, seperti ledakan, yang, seperti kilatan cahaya, tidak dapat dirasakan oleh orang lain. Dalam deria sensasi, sebaliknya, orang yang tertidur merasakan sensasi jatuh atau tersandung. Kedutan visual, pendengaran, dan deria untuk tertidur mungkin mengiringi kedutan badan. Hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku - ketika tidur yang tertidur teruk - adakah orang yang terjejas terbangun dari tidur yang tertidur. Selain itu, mungkin terdapat degupan jantung yang dipercepat dan tidak teratur bernafas.

Punca

Sehingga kini, tidak ada sebab yang diketahui untuk kedua-dua rasa sakit ringan atau teruk. Mereka diklasifikasikan sebagai fenomena semula jadi, kerana selama proses tertidur, sekitar tujuh puluh persen penduduk akan mengalami kedutan sekurang-kurangnya sebentar-sebentar sepanjang hidup mereka. Terutama pada kanak-kanak kecil, berkedut anggota badan dapat diperhatikan, yang sama sekali tidak berbahaya. Walaupun penyebabnya tidak diketahui, telah diperhatikan bahawa kedutan untuk tidur lebih kerap berlaku sebagai tindak balas terhadap bunyi luaran dan pada orang yang mengalami tekanan. Para saintis percaya bahawa apabila seseorang tertidur, terdapat perubahan pada sel-sel saraf di otak or saraf tunjang, dipicu oleh struktur bahan kelabu dan putih yang menyerupai jaring. Susunan ini dipanggil formatio reticularis. Ia menghantar isyarat penghambat ke sistem saraf semasa proses tertidur, menyebabkan otot mengendur. Oleh itu, kedutan untuk tidur mungkin berkaitan dengan reticularis formatio.

Gejala, keluhan, dan tanda

Sebagai peraturan, berkedut untuk tertidur adalah keluhan yang tidak berbahaya yang biasanya tidak memberi kesan negatif atau mengurangkan kualiti hidup orang yang terkena. Hanya dalam kes-kes yang jarang dan teruk, orang-orang yang terjejas mengalami gangguan tidur yang teruk kerana kedutan untuk tertidur dan oleh itu dari gangguan psikologi atau bahkan kemurungan dan mudah marah. Orang yang terkena berkedut sebelum tertidur atau bahkan setelah tertidur dan bangun semula kerana kedutan ini. Kesukarannya berbeza-beza dan dalam beberapa kes mengganggu tidur. Dalam beberapa kes, kedutan sangat kuat sehingga mereka membawa kepada kejang epilepsi, yang menyebabkan teruk kesakitan di otot. kejang juga boleh berlaku. Selanjutnya, kebiasaan kejang ini biasanya tidak dapat ditentukan, sehingga kejang untuk tertidur berlaku secara spontan, tetapi kemudian dapat hilang sendiri. Gejala dapat diatasi dengan baik dalam kebanyakan kes, sehingga tidak ada komplikasi tertentu. Jangka hayat orang yang terjejas juga tidak berkurang dengan kedutan untuk tidur. Dalam banyak kes, tekanan boleh memburukkan lagi gejala.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis pembezaan mesti dikesampingkan sebagai bagian dari diagnosis, kerana mioklonia dapat menjadi gejala dari pelbagai penyakit. Oleh itu, myoclonus fragmentary atau propriospinal, sindrom kaki gelisah (RLS untuk pendek), kekejangan otot, dan epilepsi juga boleh dipertimbangkan dalam kes-kes kedutan tidur. Sindrom kaki resah merujuk kepada gangguan neurologi di mana terdapat peningkatan dorongan untuk bergerak dan pergerakan sukarela mungkin berlaku. Kedutan yang tertidur dapat diukur dengan menggunakan elektromilogi atau EMG untuk pendek. Di sini, sama ada voltan elektrik pada otot atau voltan di a serat otot diteliti. Puncak voltan pendek dan tinggi kemudian berlaku semasa tidur berkedut. Walau bagaimanapun, kedutan tidak perlu berlaku setiap malam. Mereka boleh muncul secara tiba-tiba setelah bertahun-tahun, menemani setiap hari tertidur sebentar dan kemudian hilang begitu sahaja. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh berlaku secara tidak teratur.

Komplikasi

Berkedut untuk tertidur biasanya merupakan gejala yang tidak biasa dan yang lebih penting ialah tidak berbahaya yang tidak perlu dirawat oleh doktor. Kedutan untuk tertidur berlaku pada hampir semua orang dan tidak selalu jelas bagi orang yang terjejas. Selalunya mereka hanya diperhatikan oleh pasangan. Sekiranya kedutan untuk tertidur kuat, ia boleh mengganggu pasangan dan memberi kesan negatif kepada hubungan. Dalam beberapa kes, orang yang terjejas bangun sendiri setelah tertidur tertidur, dalam hal ini masalah tidur dan kurang tidur mungkin berlaku. Dalam kes ini, tekanan, sikap asas yang agresif dan aduan lain berlaku semasa kurang tidur. Rawatan biasanya tidak dijalankan, sehingga tidak ada komplikasi lebih lanjut. Walau bagaimanapun, doktor harus berunding jika kedutan untuk tidur menjadikan tidur yang nyenyak tidak mungkin dilakukan. Ini mungkin masalah psikologi atau apa yang disebut gelisah kaki sindrom. Dalam kebanyakan kes, rawatan membawa kepada penyakit yang positif tanpa komplikasi lebih lanjut. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, tidak ada rawatan yang berlaku.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Berkedut untuk tertidur pada amnya tidak berbahaya dan biasanya tidak memerlukan pemeriksaan perubatan. Walau bagaimanapun, jika kedutan menyebabkan masalah, ini perlu dijelaskan. Sesiapa yang, misalnya, tidak lagi dapat tidur atau tidur sepanjang malam berkaitan dengan otot pengecutan, atau yang mengalami kegelisahan, sebaiknya bercakap dengan doktor keluarga mereka. Sekiranya pasangan merasa terganggu oleh kedutan, ini juga harus dijelaskan. Dalam kebanyakan kes, kedutan untuk tidur dapat dikurangkan dengan pertolongan diri langkah-langkah (contohnya, yoga, bersenam atau menenangkan teh) atau ubat lembut. Kadang-kadang, trauma psikologi mendasari mereka. Sesiapa yang pernah mengalami pengalaman buruk atau mengalami masalah psikologi pada masa lalu harus mengambil kedutan untuk tidur sebagai peluang untuk bercakap kepada ahli psikologi. Sekiranya pengecutan didahului oleh kemalangan, mereka mungkin disebabkan oleh masalah otot atau saraf. Untuk mengatasi komplikasi, doktor harus berunding untuk menjelaskan penyebabnya dan merawatnya jika perlu. Sekiranya aduan seperti jantung berdebar-debar atau sesak nafas ditambah, nasihat perubatan mesti selalu dicari dengan kedutan untuk tertidur.

Rawatan dan terapi

Walaupun lonjakan voltan tinggi yang pendek pada otot boleh menjadi tidak menyenangkan, kegatalan tidur biasanya tidak perlu dirawat. Segala fenomena yang berlaku tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika tidur mula berkurang mencegah tidur yang nyenyak, doktor harus berunding.

Prospek dan prognosis

Kedutan yang tertidur dikatakan tidak berbahaya dalam penampilan, jadi biasanya tidak diperlukan rawatan perubatan atau ubat. Ini melibatkan kedutan otot kecil yang berlaku semasa fasa tertidur. Sekiranya penampilan ini tetap tanpa sebarang rawatan, kesengsaraan tidak dapat diharapkan. Selalunya, normal tekanan di tempat kerja atau dalam kehidupan seharian bertanggungjawab untuk fasa gelisah untuk tidur. Oleh itu, kedutan yang tertidur itu akan hilang lagi tanpa rawatan. Namun, jika tekanan dalam kehidupan seharian atau di tempat kerja meningkat, maka kedutan untuk tidur dapat meningkat dengan banyak. Ia menjadi semakin sukar untuk tertidur kerana orang yang terjejas berulang kali terbangun oleh kedutan. Ini boleh membawa meningkat kurang tidur, menjadikan rawatan perubatan dan ubat-ubatan tidak dapat dielakkan. Dalam kes seperti ini, penyebab kegelisahan tertidur mesti diketahui agar rawatan yang disasarkan dapat dimulakan. Sekiranya penyebab berkedut untuk tidur tidak dijumpai atau dirawat, peningkatan yang cepat tidak diharapkan. Namun, dalam lebih daripada 90 peratus kes, rawatan tidak diperlukan.

pencegahan

Mereka yang ingin mengelakkan berkedut untuk tertidur harus mengelakkan penggunaan berlebihan kafein, sama ada di kopi atau minuman lain. Sebagai tambahan kepada kopi, bahan perangsang lain juga harus dielakkan. Nikotin juga dikaitkan dengan kedutan untuk tertidur. Ini tidak hanya berlaku untuk rokok, tetapi juga untuk rokok nikotin-mengandungi tampalan, misalnya. Oleh kerana para saintis telah memperhatikan bahawa orang yang mengalami stres cenderung tertidur lebih kerap, anda harus memberi masa yang cukup kepada fikiran anda untuk berehat sebelum tertidur. Lebih baik mengelakkan tekanan. Tubuh yang tertekan juga mempunyai kecenderungan yang lebih besar untuk tertidur. Oleh itu, aktiviti yang memberi banyak tekanan pada badan juga harus dielakkan.

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes, kedutan untuk tidur tidak memerlukan rawatan perubatan. Mereka dianggap tidak berbahaya. Oleh itu, tidak perlu penjagaan selepas ini. Kedutan tidak mengganggu kehidupan. Mereka biasanya hilang sendiri. Hanya dalam kes yang jarang berlaku, kedutan menyukarkan atau sukar tidur pada waktu malam. Dalam kes ini, tanda-tanda dianggap bermasalah. Ini membawa kepada fakta bahawa orang menunjukkan diri mereka mudah marah dan terserlah secara tingkah laku. Jiwa dan fizikal menderita. Rawatan yang berjaya tidak menghasilkan imuniti. Gejala boleh berulang berulang kali. Penjagaan selepas rawatan merangkumi perubahan tabiat tingkah laku. Pesakit bertanggungjawab untuk ini. Sebagai sebahagian daripada rawatan awal, dia diberitahu oleh doktornya mengenai sebab-sebab asas. Sebagai contoh, pesakit harus mengelakkan kopi dan minuman berkafein selama beberapa jam sebelum tidur. Nikotin juga boleh menyebabkan kedutan tertidur. Latihan fizikal yang sukar tidak boleh dilakukan sebaik sebelum tidur malam. Relaksasi senaman telah terbukti berguna untuk mencegah tidur yang cepat. Tekanan dianggap sebagai penyebab utama keluhan. Ia mesti dihapuskan dengan segala cara. Sekiranya kedutan untuk tertidur berlaku secara kekal, nasihat perubatan segera dianjurkan. Barulah dapat dikesampingkan bahawa tidak ada penyakit lain yang mendasari. The twitches boleh merujuk kepada epilepsi dan RLS.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Kerutan yang tidak berbahaya untuk tertidur dapat diatasi dengan baik kelonggaran sebelum pergi tidur. Mereka yang terkena tekanan harian yang sibuk boleh menggunakan kelonggaran teknik seperti latihan autogenik, yoga or meditasi untuk mencapai ketenangan dalaman, yang menjadikannya lebih mudah untuk tidur. Kerja fizikal juga membawa badan ke kelajuan penuh dan tidak membiarkannya mencari tahap pemulihan yang diinginkan dengan begitu cepat. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengelakkan aktiviti dan aktiviti besar pada waktu ini. Pesakit yang suka membaca sebelum tidur harus memilih bacaan positif, santai dan menjauhkan diri daripada tajuk yang menarik. Adalah optimum untuk mengembangkan ritual untuk mematikan untuk mempersiapkan tubuh dan jiwa. Menyimpan jurnal harian juga boleh menjadi alat yang berguna untuk ini. Selain tekanan, kafein juga dapat mendorong berlakunya kedutan untuk tertidur. Oleh itu, disarankan untuk tidak mengambil minuman berkafein seperti kopi, teh hitam or cola pada waktu petang. Oleh kerana nikotin juga dapat memberi kesan negatif pada waktu istirahat dan tertidur, perokok dan pesakit yang menggunakan tampalan nikotin harus membatasi penggunaannya selama beberapa waktu sebelum tidur.