Ductus Arteriosus Berterusan: Punca, Gejala & Rawatan

Ductus arteriosus berterusan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan hubungan terbuka selepas kelahiran antara aorta dan paru arteri. Diagnosis segera dan sesuai terapi mencegah komplikasi seperti, dalam kes yang paling teruk, kematian bayi yang baru lahir. Sekiranya berjaya dan lengkap oklusi berlaku, tidak ada lagi komplikasi yang diharapkan.

Apa itu ductus arteriosus berterusan?

Ductus arteriosus berterusan merujuk kepada a jantung kecacatan pada anak yang baru lahir. Sebelum lahir, terdapat hubungan antara aorta dan paru arteri, memintas peredaran pulmonari anak yang belum lahir (shunt kanan ke kiri). Kebiasaannya, peningkatan selepas bersalin pada oksigen dalam darah menyebabkan pengecutan dan kemerosotan sambungan seterusnya. Ini mesti berlaku dalam tiga hari pertama selepas kelahiran. Dalam kira-kira 30 peratus daripada semua bayi yang dilahirkan sebelum kehamilan 31 minggu, ini tidak berlaku. Sekiranya duktus tetap terbuka, pembalikan shunt (shunt kiri-ke-kanan) berlaku. Ductus arteriosus berterusan wujud apabila sambungannya tetap terbuka lebih dari tiga bulan selepas kelahiran. Ductus arteriosus berterusan menyumbang lima hingga sepuluh peratus daripada semua kongenital jantung kecacatan dan sering berlaku dalam kombinasi dengan kecacatan jantung yang lain. Bayi baru lahir wanita dua hingga tiga kali lebih mungkin terkena berbanding lelaki.

Punca

Punca ductus arteriosus berterusan tidak jelas. Namun, hal itu terbukti terjadi lebih kerap pada bayi pramatang, terutama pada bayi dengan berat lahir rendah, dan juga pada kelahiran oksigen kekurangan dan kelahiran di tempat tinggi. Asphyxia, yang merupakan asfiksia yang akan datang disebabkan oleh penurunan oksigen tahap semasa karbon dioksida ditahan, juga boleh menyebabkan saluran tetap terbuka. Sebilangan bayi tidak menyesuaikannya secara spontan bernafas kepada keadaan yang berubah setelah lahir, yang disebut gangguan penyesuaian pernafasan. Penyebab lain mungkin penyimpangan kromosom seperti trisomi 21 atau trisomi 18. Semasa rubella embrio, di mana virus rubella disebarkan dari ibu ke janin, duktus juga mungkin tetap terbuka. Pengelompokan keluarga biasanya tidak berlaku.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala bergantung pada ukuran shunt. Bahagian kecil biasanya tidak mengandungi gejala. Dengan petikan yang lebih besar, khas jantung gumam terdengar pada auskultasi, yang paling menonjol di bahagian atas toraks kiri. Di samping itu, terdapat dyspnea latihan, tachycardia, gangguan pernafasan, sianosis, keletihan, dan pertumbuhan yang lemah, serta apnea dan bradycardia pada bayi pramatang. Dalam kes yang melampau, jangkitan pernafasan berulang, kongestif kegagalan jantung, atau pada orang tua, kalsifikasi saluran dan aneurisma mungkin berlaku. Komplikasi lain adalah keradangan lapisan dalaman jantung atau arteri, yang boleh membawa ke emboli septik dan paru-paru abses. Kursus asimtomatik mempunyai prognosis yang baik tetapi membawa risiko seumur hidup endokarditis. Saluran besar mungkin melibatkan paru tekanan darah tinggi serta perubahan vaskulatur pulmonari yang tidak dapat dipulihkan.

Diagnosis dan perkembangan penyakit

Diagnostik, terdapat beberapa kemungkinan. Diagnosis pranatal tidak mungkin dilakukan kerana duktus terbuka pada semua anak yang belum lahir. Sekiranya ductus arteriosus berterusan disyaki, beberapa prosedur digunakan. Dihidupkan pengukuran nadi, pulsus celer et altus mungkin memberi kesan sebagai tanda besar darah amplitud tekanan. Kekal biasa gumam jantung didengar dengan jelas pada auskultasi. Bergantung pada tekanan dan jumlah beban, tanda-tanda hipertrofi jantung dapat dilihat dalam ECG. Pembesaran jantung kiri juga dilihat dada x-Ray di hadapan shunt besar. Echocardiogram dan kateterisasi jantung pemeriksaan boleh menunjukkan duktus dan kelainan yang disertainya. Diagnosis pembezaan merangkumi fistula arterio-vena, kecacatan septum ventrikel, dan stenosis paru periferal.

Komplikasi

Ductus arteriosus penting sebelum kelahiran untuk menghubungkan peredaran pulmonari ke peredaran sistemik kerana paru bernafas belum boleh dilakukan. Hanya selepas kelahiran barulah duktus arteriosus ditutup secara bebas, mewujudkan terpisah peredaran pulmonari dari peredaran sistemik. Komplikasi yang mungkin berlaku disebabkan oleh ductus arteriosus berterusan yang tidak dirawat bergantung pada ukuran duktus dan tahap perkembangan bayi baru lahir. Hubungan yang lebih kecil antara keduanya darah litar mungkin benar-benar tanpa gejala dan tidak memerlukan rawatan segera. Dalam hubungan yang lebih besar antara dua rangkaian darah, darah mengalir dari aorta ke paru arteri, meningkatkan pulmonari tekanan darah. Sebagai sekuel biasa, ini boleh menyebabkan sklerotisasi pulmonari yang tidak dapat dipulihkan kapal, membuat pulmonari tekanan darah tinggi tidak dapat dipulihkan; ia menjadi hampir sempurna. Kesudahan selanjutnya adalah dilatasi atrium kiri dan juga ventrikel kiri kerana tahap pengisian jantung kiri yang lebih tinggi. Dalam jangka masa panjang, perubahan dalam hati membawa kepada kegagalan jantung. Oleh itu, disarankan untuk memisahkan dua rangkaian darah pada bayi baru lahir dengan duktus arteriosus persisten yang agak besar dengan operasi kecil. Biasanya, prosedur seperti itu bahkan boleh dilakukan secara kateterisasi jantung makmal, menghilangkan keperluan untuk pengurusan pembedahan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Walau apa pun, ini keadaan memerlukan pemeriksaan perubatan dan rawatan selanjutnya. Sekiranya tidak ada rawatan, penyakit ini biasanya menyebabkan kematian pramatang orang yang terkena atau komplikasi lain yang mengancam nyawa. Seorang doktor biasanya harus mendapatkan nasihat sekiranya orang yang terkena menderita agak kuat dan jelas didengar gumam jantung. Ini mungkin termasuk kesakitan di jantung, dan kesakitan ini mungkin disertai dengan kesukaran yang teruk bernafas atau perubahan warna biru dari kulit. Teruk keletihan atau perkembangan yang perlahan pada kanak-kanak juga mungkin menunjukkan penyakit ini dan harus selalu diperiksa oleh doktor. Selanjutnya, penyakit ini membawa kepada kegagalan jantung, sehingga prestasi pesakit juga menurun dan dia kelihatan letih atau lambat. Penyakit ini dapat didiagnosis oleh doktor umum. Walau bagaimanapun, rawatan lanjut dilakukan oleh pakar. Adakah ini akan menyebabkan jangka hayat berkurang secara amnya tidak dapat diramalkan. Rawatan lebih awal diberikan, semakin tinggi kemungkinan hasil penyakit positif.

Rawatan dan terapi

Diagnosis awal dan terapi adalah mustahak, terutamanya pada neonatus dengan kelahiran prematur dan rendah, di mana kedua-dua komorbiditi dan kematian jauh lebih tinggi kerana ketidakstabilan hemodinamik. Ductus arteriosus yang berterusan hendaklah sentiasa ditutup untuk mengurangkan risiko endokarditis. Terapi ductus arteriosus berterusan dilakukan dengan cara yang berbeza. Ubat boleh diberikan dengan perencat sintesis prostaglandin. Dalam keadaan apa pun, perkara ini tidak boleh dilakukan selama mengandung, kerana sangat penting bahawa duktus tetap terbuka sebelum lahir. Dalam kes kelahiran pra-matang, terapi ubat biasanya selalu digunakan. Terdapat persiapan khas untuk tujuan ini, yang boleh digunakan pada kelahiran sebelum minggu ke-34 mengandung. Kaedah rawatan invasif minimum adalah penyisipan IUD atau skrin melalui kateter jantung, yang juga menutup duktus. Berbeza dengan terapi ubat, kaedah ini lebih sering digunakan pada anak yang lebih tua. Secara operasi, ligasi saluran adalah mungkin. Kadar kematian untuk prosedur ini adalah satu peratus pada kanak-kanak dan dua belas peratus pada orang dewasa. Penutupan saluran secara spontan adalah mungkin. Sekiranya penutupan berjaya, bayi baru lahir mempunyai prognosis yang sama dengan populasi normal. Lebih jauh endokarditis profilaksis berguna selama enam bulan untuk memeriksa hasil rawatan. Selepas itu, pemeriksaan susulan tidak lagi diperlukan.

Prospek dan prognosis

Prognosis terbaik adalah untuk ductus arteriosus yang berterusan jika saluran boleh ditutup. Masalahnya adalah bahawa gangguan ini sama sekali tidak berlaku pada bayi baru lahir. Biasanya, hubungan ini ditutup sendiri selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, pada bayi pramatang, lebih sering terdapat kegagalan mekanisme ini. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan saluran invasif minimum diperlukan. Perlu beroperasi pada bayi pramatang atau bayi yang baru lahir kerana ductus arteriosus yang berterusan membawa risiko tinggi. Atas sebab ini, ahli kardiologi pediatrik berusaha untuk menutup ductus arteriosus botalli, yang belum ditutup sendiri, dengan menggunakan ubat yang sesuai, terutama pada prematur bayi. Ubat ini menghalang pembentukan prostaglandin. Prostaglandin adalah bahan utusan yang mempengaruhi sistem imun. Apabila tahap prostaglandin jatuh, ductus arteriosus yang berterusan sering kali ditutup. Walau bagaimanapun pentadbiran daripada "indomethacin"Tidak mungkin atau berjaya dalam setiap perkara. Sekiranya kaedah ini gagal atau terbukti tidak dapat dilaksanakan, hubungan yang tidak ditutup antara aorta dan arteri pulmonari pada bayi yang terkena hanya boleh ditutup secara pembedahan. Walau bagaimanapun, ini hanya dilakukan pada kanak-kanak yang lebih tua dengan cara a kateter jantung. Sekiranya duktus berjaya dimeteraikan, prospek untuk jangka hayatnya cukup baik. Prognosis jauh lebih teruk bagi ductus arteriosus yang berterusan jika berlaku bersama dengan kecacatan jantung yang lain.

pencegahan

Profilaksis duktus arteriosus berterusan tidak mungkin berlaku semasa mengandung kerana saluran terbuka sangat penting untuk perkembangan bayi baru lahir. Beberapa kajian mengkaji keberkesanan individu dadah, tidak menemui perbezaan yang ketara. Kajian lain menyiasat hubungan antara fototerapi pada bayi pramatang, yang juga digunakan untuk jaundis, dan menjaga ductus arteriosus terbuka. Walau bagaimanapun, tiada keberkesanan yang jelas dijumpai. Oleh kerana profilaksis yang cekap sangat sukar atau mustahil, diagnosis dan intervensi tepat pada masanya adalah lebih penting untuk kesihatan dari bayi yang baru lahir.

Susulan

Penjagaan susulan amat diperlukan setelah pembedahan menutup duktus arteriosus berterusan. Pembedahan diikuti dengan pemindahan pesakit ke Unit Rawatan Rapi untuk pemerhatian. Sekiranya kateter jantung telah diletakkan di atas a kaki, penting untuk tidak memindahkannya secara bebas pada awalnya. Latihan fizikal yang berat harus dielakkan pada minggu pertama selepas campur tangan. Untuk mengelakkan jangkitan dengan bahaya bakteria, ubat yang sesuai diberikan secara intravena. Pesakit juga menerima heparin. Sebagai sebahagian daripada rawatan susulan, pesakit mesti mengambil clopidogrel selama tiga bulan dan asid asetilsalisilat (ASA) selama enam bulan. The pentadbiran ini dadah berfungsi untuk mengatasi pembentukan gumpalan darah pada bahan yang digunakan. Antibiotik ejen yang diberikan melindungi jantung dan kapal dari keradangan. Satu hari selepas prosedur, sinar-X diambil untuk dikawal. Selepas kira-kira enam bulan, pemeriksaan melalui gema menelan dilakukan. Sekiranya terdapat kelainan yang dikesan semasa tindak lanjut, mereka mesti dijelaskan oleh doktor secepat mungkin. Untuk memastikan kejayaan rawatan, pemeriksaan susulan secara berkala harus dilakukan. Hanya beberapa tahun kemudian, dengan syarat tidak ada gejala yang muncul, apakah pemeriksaan ini dapat dibatalkan sepenuhnya. Adakah ini juga mungkin berlaku pada kanak-kanak yang telah menjalani kateterisasi jantung tidak dapat dinyatakan dengan tegas kerana kekurangan pengalaman jangka panjang.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Ductus arteriosus yang berterusan pada bayi baru lahir dapat dirawat dengan dos ubat atau pembedahan yang tepat. Ibu bapa anak yang terjejas harus mengikuti arahan doktor dengan teliti dalam kehidupan seharian. Jangkitan dan penyakit lain harus dielakkan jika mungkin, terutama pada tempoh pertama setelah kelahiran. Sekiranya ductus arteriosus didiagnosis atau sekiranya terdapat kecurigaan kecacatan jantung, sangat penting untuk memperhatikan gumam jantung dari bayi yang baru lahir. Bersama dengan demam atau gejala lain, pemerhatian seperti itu menunjukkan masalah perubatan. Tekanan darah juga berperanan. Bagi ibu bapa, pemeriksaan susulan secara berkala adalah mustahak. Ini adalah satu-satunya cara untuk memeriksa sama ada anak itu sihat dan boleh berkembang naik secara normal. Janji untuk peperiksaan mesti dipatuhi dengan ketat. Sekiranya operasi dilakukan, temujanji doktor selanjutnya juga akan diikuti. Pada masa yang sama, ibu bapa dapat memerhatikan anak mereka dengan teliti. Dengan cara ini, mereka dapat mengesan masalah pada waktunya, seperti kecederaan sekunder, radang atau kelengkungan punggung. Dalam kes seperti itu, mereka tidak harus menunggu temu janji pemeriksaan berikutnya, tetapi harus berjumpa doktor secepat mungkin. Ia juga penting agar bayi yang baru lahir tidak mengalami tekanan yang terlalu banyak.