Malnutrisi: Punca, Gejala & Rawatan

Malnutrisi, kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan agak jarang berlaku di dunia Barat, tetapi kekurangan zat makanan masih boleh berlaku kerana salah faham diet atau pemakanan satu sisi. Terutama kanak-kanak dan remaja boleh mengalami kerosakan besar dalam perkembangan mental dan fizikal mereka kerana kekurangan zat makanan. Perkara ini mesti dielakkan melalui pemakanan yang sihat dan seimbang.

Apakah kekurangan zat makanan?

Malnutrisi adalah satu sisi, kekurangan diet yang tidak mempunyai bahan tambahan penting, karbohidrat, mineral and vitamin. Malnutrisi dinyatakan dalam kekurangan zat makanan dan kekurangan zat makanan. Malnutrisi adalah keadaan di mana badan menunjukkan tanda-tanda kekurangan tenaga. Komponen yang hilang (protein, vitamin) mesti dibekalkan ke badan di tempat lain untuk mengekalkan metabolisme yang berfungsi. Selalunya, kekurangan zat makanan dikaitkan dengan a kekurangan vitamin. Mereka yang terkena kekurangan zat makanan juga biasanya menderita kurang berat badan dan / atau dehidrasi. Secara sederhana, kekurangan zat makanan merujuk kepada ketidakcocokan antara keperluan nutrien dan pengambilan nutrien.

Punca

Pesakit warga tua dan rumah sakit lebih cenderung terkena kekurangan zat makanan, terutamanya apabila mereka tidak lagi dapat mengurus diri sendiri diet dan jangan mengambil makanan dan cecair yang mencukupi. Patologi anoreksia nervosa membawa kepada kekurangan zat makanan. Di sini, kita tidak lagi bercakap tentang kekurangan zat makanan, tetapi kekurangan zat makanan, yang boleh membawa hingga mati sekiranya tidak dirawat. Gadis-gadis muda sangat terpengaruh dengan kekurangan zat makanan ini. Ini gangguan makan mempunyai sebab dalam bidang sosial (fesyen, langsing ideal) dan mesti dirawat secara psikologi. Perkara yang sama berlaku untuk bulimia (gangguan pesta minum-minum makan). Intolerans makanan atau berlebihan perubahan diet boleh juga membawa kepada kekurangan zat makanan. Malnutrisi sering dikaitkan dengan kemiskinan. Sebenarnya, orang-orang di negara-negara membangun sering menderita kekurangan zat makanan yang mengancam nyawa kerana satu sisi dan kekurangan makanan. Walaupun hanya makan satu makanan (terutamanya ikan, terutama beras) membawa kepada gejala kekurangan yang serius.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala kekurangan zat makanan mempengaruhi seluruh tubuh apabila kekurangan atau hampir semua nutrien. Jika tidak, gejala spesifik juga berlaku apabila kekurangan zat individu. Kekurangan karbohidrat, misalnya, membawa kepada masalah peredaran darah, keletihan, perasaan lemah dan sakit kepala. Kadang-kadang gangguan visual berlaku. A kekurangan protein menampakkan dirinya dalam keadaan lemah sistem imun dan pengurangan otot besar-besaran. Di samping itu, kekuatan penyembuhan diri badan semakin lemah dan penyakit lain cenderung mengambil jalan yang lebih teruk. Kekurangan individu vitamin or mineral menampakkan diri dalam pelbagai gejala. Sebagai contoh, terdapat perubahan dalam penampilan kulit and rambut pertumbuhan. Seorang kekurangan zat besi membawa kepada anemia dan teruk keletihan. Gejala lain yang boleh berlaku dengan kekurangan zat makanan termasuk masalah peredaran darah kekal. Ini meningkatkan risiko jatuh dan kemalangan. Corak pergerakan boleh terganggu, dan otot rangka menjadi lebih lemah. Risiko tulang patah dinaikkan. Ini juga boleh disebabkan oleh bahan yang terdegradasi di tulang. Di samping itu, ada yang lemah jantung. Ia biasanya mengepam dengan lebih perlahan dan aritmia jantung membangunkan. Pernafasan juga menjadi lebih cetek, dan nafas menjadi lebih pendek. Kekurangan zat makanan yang ringan biasanya hanya menghasilkan kelemahan dan hilang selera makan. Kekurangan zat makanan yang teruk boleh menyebabkan gejala yang disenaraikan dan juga gangguan neurologi (terutamanya gangguan neurologi sementara).

Diagnosis dan kursus

Kekurangan zat makanan bermula dengan perlahan dan hampir tidak dapat diperhatikan pada mulanya. Tubuh terasa lesu dan letih, bersama dengan kesukaran untuk menumpukan perhatian dan peningkatan kerentanan terhadap penyakit (selsema, kulit ruam). Hanya selepas itu penurunan berat badan menjadi ketara, kerana tubuh pada mulanya mengambil nutrien yang hilang dari simpanan tubuh sendiri sekiranya kekurangan zat makanan. The kulit bertukar menjadi kelabu dan mengering, atrofi otot dan perut keradangan berlaku. Berat badan yang berlebihan orang mendapat masalah peredaran darah kerana kekurangan zat makanan. Kekurangan zat makanan dapat dikesan oleh doktor keluarga melalui pemeriksaan dan a darah ujian. Menjadi kurang berat badan boleh menjadi tanda kekurangan zat makanan. Ibu bapa harus memperhatikan perubahan dalam tabiat makan anak-anak mereka dan campur tangan pada waktu yang tepat. dehidrasi (terlalu sedikit pengambilan cecair) dalam jangka masa yang panjang boleh membawa kepada anemia dan malah strok.

Komplikasi

Malnutrisi kuantitatif selalu membawa kepada beberapa komplikasi sekunder jika tidak diperbetulkan. Selain penurunan berat badan dan kekurangan tenaga, komplikasi sekunder termasuk yang buruk penyembuhan luka, sangat lemah sistem imun, dan ketumpatan tulang kerugian. Visi dan otak juga terjejas, menyebabkan gangguan kognitif. Selain itu, kekurangan lemak selalu menyebabkan kekurangan vitamin larut lemak, yang juga mempunyai kesan sensitif pada sel kesihatan dan juga sistem imun. Komplikasi kekurangan zat makanan sekunder boleh dicetuskan walaupun sederhana penyakit berjangkit, kecederaan ringan atau meningkat tekanan. Semua penyakit diperburuk oleh masalah peredaran darah dan kerosakan saraf yang berlaku akibat kekurangan mineral. Kekurangan besi membawa kepada anemia, antara lain. Komplikasi pada akhir kekurangan zat makanan yang teruk adalah kematian. Kanak-kanak sangat terjejas di sini. Kekurangan zat makanan secara kualitatif membawa kepada komplikasi yang bergantung kepada jenis bahan yang tidak diambil atau terlalu sedikit. Kekurangan vitamin dan mineral membawa kepada gangguan saraf, kekurangan sistem imun dan kelemahan umum. Orang tua sangat terjejas di sini. Kekurangan kekuatan juga memburukkan lagi penyakit yang sudah ada, yang meningkatkan kadar kematian akibat masalah kardiovaskular dan seumpamanya. Pengambilan protein dan lemak yang tidak mencukupi, antara lain, kerosakan otot dan kemerosotan tisu. Akhir kekurangan zat makanan tidak semestinya kematian. Sebaliknya, penyakit yang diperburuk oleh kekurangan zat makanan adalah faktor risiko.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Malnutrisi adalah serius keadaan yang biasanya harus selalu dirawat oleh doktor yang sesuai. Apabila kekurangan zat makanan, tubuh manusia kekurangan nutrien penting yang tidak diserap melalui cara normal. Atas sebab ini, nutrien ini mesti dibekalkan secara buatan. Dengan makanan tambahan atau dengan tiub buatan nutrien penting mesti diberikan. Mereka yang meninggalkan rawatan perubatan dan ubat-ubatan menghadapi risiko besar. Dalam banyak kes, ada perasaan malaise umum, sakit kepala dan melemahkan keseluruhan sistem imun. Orang yang terjejas lebih mudah diserang penyakit berjangkit, kerana tidak ada pertahanan yang dapat dibangun. Oleh itu, perkara berikut berlaku: Sekiranya terdapat kekurangan zat makanan, lawatan ke doktor tidak boleh ditangguhkan. Sudah menjadi tanda dan gejala pertama doktor yang sesuai mesti dikunjungi. Walau bagaimanapun, penyebab kekurangan zat makanan mesti didiagnosis. Memerangi atau menghilangkan gejala hanya tidak mencukupi. Namun, mereka yang mendapatkan rawatan perubatan pada peringkat awal dapat mengharapkan pemulihan yang cepat dan lengkap.

Rawatan dan terapi

Kekurangan zat makanan mudah diubati. Pencetus, iaitu diet satu sisi, mesti diubah. Pengambilan nutrien mesti disesuaikan untuk memenuhi keperluan nutrien. Pesakit anoreksik yang sangat tinggi menerima elektrolit dan nutrien penyelesaian secara titisan. Seseorang boleh mendapatkan dengan sedikit makanan untuk jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, badan sentiasa memerlukan cecair dalam jumlah yang mencukupi. Untuk mengelakkan dehidrasi, seseorang mesti minum sekurang-kurangnya satu liter air, teh atau jus setiap hari. Dua liter air akan optimum. Malnutrisi tidak semestinya menjadi masalah kemiskinan di Jerman. Walaupun dengan sedikit wang, diet seimbang dapat dijamin. Sekiranya terdapat kekurangan zat makanan yang jelas, maka perubahan diet disokong dengan vitamin dan persediaan pemulihan, supaya badan dapat pulih dengan lebih cepat. The perut juga mesti perlahan-lahan terbiasa dengan perubahan diet yang lebih baik. Makanan protein, produk tenusu dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran adalah penting. Teruk berat badan berlebihan individu harus menjalani diet terancang yang dipantau oleh doktor penjagaan utama mereka untuk mencegah kekurangan zat makanan.

Prospek dan prognosis

Kesan kekurangan zat makanan boleh berbeza-beza. Pada asasnya, penyebab dan sejauh mana pengambilan makanan yang salah atau hilang memainkan peranan penting dalam prognosis. Pernyataan umum sukar dibuat. Berikut ini, mereka hanya dapat dirumuskan untuk wilayah ekonomi negara industri. Di Jerman, penagih dan orang tua dianggap sebagai kumpulan risiko. Orang yang meniru cita-cita kecantikan yang salah juga terdedah kerana kitaran pemakanan satu sisi. Alkoholik, misalnya, telah meningkatkan keperluan nutrien yang disebabkan oleh tingkah laku patologi mereka. Warga emas sering diabaikan atau tidak lagi melabur apa-apa dalam hidup mereka. Pada prinsipnya, kumpulan orang ini dapat dibantu. Yang lebih awal terapi bermula, semakin besar kemungkinan ada penawarnya. Sebaliknya, ini bermaksud: Sekiranya kekurangan zat makanan diterima dalam jangka masa yang lebih lama, kerosakan yang tidak dapat diperbaiki dapat terjadi. Menurut tinjauan saintifik, kekurangan zat makanan pada orang tua sering tidak dikenali. Mereka mempunyai risiko kematian yang meningkat, yang juga disebabkan oleh kekuatan regenerasi tubuh yang terhad. Sebab-sebab lain seperti kemiskinan, kesunyian atau kemurungan biasanya dapat ditangani dalam terapi bercakap. Malnutrisi sering berkaitan dengan ketidakseimbangan psikologi.

pencegahan

Kekurangan zat makanan dicegah dengan pemakanan yang sihat dan seimbang. Makanan bersama dan suasana santai di meja makan sangat penting bagi keluarga dengan anak-anak. Tabiat makan yang buruk sering kali "buatan sendiri" dan mendorong kekurangan zat makanan kerana diet yang tidak seimbang. Makanan ringan kecil dalam bentuk a yogurt atau epal juga mencegah kekurangan zat makanan.

Susulan

Oleh kerana kekurangan zat makanan adalah akibat daripada gaya makan yang tidak betul yang berpanjangan, penjagaan selepas ini memberi tumpuan untuk mengelakkan kekurangan zat makanan yang baru. Untuk melakukan ini, individu yang terkena harus berusaha makan makanan yang sihat dan seimbang, secara bergilir-gilir. Dengan bertambah kekuatan, prestasi meningkat, tetapi aktiviti fizikal harus dilakukan dengan berhati-hati. Sejauh mana kekurangan zat makanan berkaitan dengan penurunan berat badan, yang sangat mempengaruhi

kanak-kanak dan remaja, penjagaan selepas itu juga merangkumi pemulihan mental kesihatan. Selalunya, model peranan palsu dan idea-idea ilusi adalah alasan penolakan makanan. Adalah berguna untuk berunding dengan ahli psikologi yang dapat memberikan sokongan terapi untuk proses pemulihan. Kekurangan zat makanan pada remaja di dunia Barat harus diberi perhatian serius; jika penurunan berat badan tidak dihentikan, kematian akan mengakibatkan kejadian terakhir.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Dengan kekurangan zat makanan tidak semestinya berjumpa doktor. Selalunya sudah cukup untuk mengimbangi kekurangan tenaga dan nutrien melalui diet langkah-langkah. Diet yang seimbang dan sihat mengandungi semua vitamin dan mineral penting. Pada mulanya, orang yang terjejas harus makan bahagian kecil, lebih baik makanan yang disukainya dan yang senang dicerna dan dicerna. Sekiranya kemampuan mengunyah atau menelan terhad, makanan harus dimurnikan sebelum dimakan. Orang tua kadang-kadang memerlukan bantuan individu semasa makan. Istimewa bantuan seperti cawan sippy menjadikan makan lebih mudah. Sekiranya kekurangan zat makanan berdasarkan serius keadaan, ini mesti dirawat terlebih dahulu. Oleh itu, doktor harus berunding dalam apa jua keadaan dengan gejala kekurangan yang berulang. Sekiranya kekurangan zat makanan, orang yang terkena bencana mesti dibawa ke hospital terdekat. Dalam kes ini, pertolongan diri lebih jauh langkah-langkah harus ditahan. Malnutrisi ringan kadang-kadang juga mempunyai sebab psikologi yang mesti ditangani sebagai sebahagian daripada terapi. Pada prinsipnya, penyebabnya harus dijelaskan sebelum ada keluhan fizikal yang teruk atau gangguan makan yang serius.