Tomografi Pelepasan Positron, Tomografi Berkomputer (PET-CT)

Tomografi pelepasan Positron/tomografi dikira (PET-CT) adalah ubat nuklear gabungan (PET) dan radiologi (CT) teknik pencitraan yang menggunakan pengimejan rentas keratan untuk melokalisasikan dengan tepat pengedaran corak bahan radioaktif (pelacak). Penyatuan PET dan CT dalam satu operasi adalah kemajuan teknikal yang signifikan, yang pertama kali tersedia untuk penggunaan klinikal setiap hari pada tahun 2001 dengan pengimbas PET-CT. PET adalah pemeriksaan berorientasikan fungsi di mana pelacak berlabel radioaktif diperkenalkan ke dalam metabolisme sel-sel tertentu (misalnya, sel tumor) dan kemudian dikesan (ditentukan dengan bantuan pengesan). Pemeriksaan CT yang dilakukan pada masa yang sama membolehkan penemuan PET yang berfungsi secara fungsional diberikan secara tepat secara anatomi. Untuk tujuan ini, data gambar molekul dan morfologi digabungkan secara digital setelah pemeriksaan, sehingga kesimpulan diagnostik yang lebih baik dicapai. Penilaian biasanya dilakukan secara disiplin oleh doktor perubatan nuklear dan juga ahli radiologi.

Petunjuk (bidang permohonan)

Petunjuk yang paling penting untuk melakukan PET-CT adalah tumor. Bergantung pada asal tumor, radiofarmaseutikal yang berbeza digunakan, sehingga kini hampir semua jenis tumor dapat dicitrakan dengan bantuan PET. PET-CT tidak sesuai sebagai kaedah pemeriksaan untuk pengesanan tumor. Ia berkaitan di klinik dalam situasi berikut:

 • Tahap tumor: pengumpulan pengesan pada tumor dibandingkan dengan tisu normal dan resolusi spasial yang tinggi memungkinkan pengimejan proses ganas yang sangat kecil (contohnya, limfa nod metastasis). Di samping itu, ada juga kemungkinan pemeriksaan seluruh tubuh, sehingga persyaratan untuk metode yang sesuai sebagai tahap tumor (pengesanan tahap tumor) dipenuhi.
 • CUP (“kanser primer yang tidak diketahui ”): dalam sindrom CUP, metastasis ditemui tanpa diketahui tumor asal. PET-CT juga merupakan kaedah yang mungkin untuk mencari tumor utama dalam kes ini.
 • Terapi stratifikasi semasa kemoterapi/ penentuan kejayaan terapi: selepas kemoterapi atau radioterapi telah dilakukan, PET-CT dapat digunakan untuk menilai tindak balas tumor terhadap terapi berdasarkan aktiviti metaboliknya yang berkurang (kejayaan terapi) atau berterusan / meningkat (tanpa kejayaan terapi).

Pelbagai tumor boleh diterima untuk diagnostik PET-CT:

 • Karsinoma bronkus (paru-paru kanser; untuk sel bukan kecil primer dan sel kecil paru-paru karsinoma) dan untuk nodul paru bersendirian.
 • Limfoma Hodgkin - neoplasma malignan (neoplasma malignan) sistem limfa dengan kemungkinan penglibatan organ lain.
 • Karsinoma kolon (barah usus besar)
 • Tumor kepala dan leher [PET-MRI sama tepat]
 • Tumor tisu tulang dan lembut
 • Limfoma (termasuk untuk peringkat awal sama ada sumsum tulang penglibatan hadir).
 • Karsinoma ibu (kanser payudara).
 • Melanoma malignan (barah kulit hitam)
 • Tumor neuroendokrin (NET) - penyetempatan: bergantung kepada penyetempatan dibezakan: bronkus karsinoid, timus karsinoid, karsinoid apendiks, karsinoid ileum, Rektal karsinoid, karsinoid duodenum, dan juga karsinoid gastrik; kira-kira 80 peratus tumor terletak di ileum terminal atau apendiks.
 • Karsinoma esofagus (esofagus kanser).
 • Kanser ovari (barah ovari)
 • Karsinoma pankreas (barah pankreas)
 • Karsinoma prostat (barah prostat)
 • Sarcoma
 • Karsinoma tiroid (barah tiroid)
 • Tumor sistem rangka

Kawasan petunjuk lain untuk PET-CT adalah neuromedicine. Oleh kerana kemungkinan pemeriksaan fungsional reseptor otak, penyakit otak degeneratif dapat didiagnosis secara berbeza pada peringkat awal:

 • Awal diagnosis pembezaan of Penyakit Parkinson.
 • Diagnosis awal degenerasi multisistem (sinonim: atrofi multisistem, MSA); ini juga disebut degenerasi multisistem. Ini adalah gambaran klinikal di mana pelbagai struktur dan sistem pusat sistem saraf (CNS) mundur secara serentak. Ini menghasilkan gambaran klinikal Penyakit Parkinson (sindrom Parkinson sekunder). Gangguan ini termasuk: sindrom Shy-Drager; degenerasi striatonigral; Sindrom Steele-Richardson-Olszewski; gabungan dari sklerosis lateral amyotrophic (ALS) dengan demensia and Penyakit Parkinson; atrofi olivopontocerebellar.
 • Pengesanan awal Penyakit Huntington (sinonim: penyakit Huntington utama (Huntington's); Huntington's chorea; Penyakit Huntington; nama yang lebih tua: tarian St. Vitus) - penyakit keturunan yang tidak dapat disembuhkan otak.

Selain itu, PET-CT juga digunakan untuk kajian dinamik seperti pengimejan perfusi miokard (aliran darah ke otot jantung) atau perfusi otak:

 • Kemajuan pemantauan dalam lisis terapi (terapi ubat untuk membubarkan a darah gumpalan) di keadaan selepas apoplexy (strok).
 • Cerebral gangguan peredaran darah - untuk ukuran penumbra (seperti penumbra (lat: penumbra) disebut dalam infark serebral kawasan yang berdekatan dengan pusat nekrosis zon dan masih mengandungi sel yang layak) dan untuk menentukan daya maju miokardium, misalnya, selepas infark miokard (jantung serang).

PSMA (prostat antigen membran spesifik) PET / CT boleh digunakan untuk diagnosis berulang kanser prostat mengikut garis panduan S3 yang baru mulai tahun 2017. Prosedur ini juga sudah digunakan dalam pementasan primer (mungkin kurang sesuai) dan sebagai pengganti atau tambahan kepada tulang scintigraphy diperlukan pada pesakit berisiko tinggi - sebelum pembedahan dan radiasi atau semasa terapi. PSMA-PET-CT dianggap lebih sensitif daripada rangka scintigraphy (scintigraphy tulang) di prostat barah. Menurut kajian baru-baru ini, lesi aktif PSMA-PET hanya dapat mengesan tumor dengan betul mengikut lokasi dan jumlah maksimum 67%; tulang metastasis (tumor anak perempuan dari barah) telah dikesan oleh prosedur dengan kekhususan (kebarangkalian individu yang benar-benar sihat yang tidak mempunyai penyakit tersebut juga dikesan sihat oleh ujian) sebanyak 68.7-100% (berbanding 60.8-96.1% oleh scintigram tulang). Perhatikan pada diagnosis pembezaan: PSMA PET-CT juga mengesan penyakit berikut; penyakit granulomatous seperti penyakit Wegener, aktif batuk kering, hemangioma, Penyakit paget, tumor selubung saraf periferi, schwannoma, dan ganglia dan displasia berserabut.

Sebelum peperiksaan

 • Semasa menggunakan pelacak digabungkan ke glukosa (contohnya, 18F-FDG), pesakit seharusnya berpuasa sekurang-kurangnya 4-6 jam sebelum peperiksaan. Serum glukosa tahap dipantau dan tidak boleh melebihi 6.6mmol / l (120 mg / dl).
 • Untuk menggambarkan perut atau bahagian badan, kontras usus diperlukan sebagai sebahagian daripada imbasan CT. Untuk tujuan ini, pesakit mendapat penyelesaian minum dengan air-larut, yodium-mengandungi medium kontras (contohnya, 20 ml Gastrografin dalam 750 ml mineral air) 60 min sebelum bermulanya peperiksaan.
 • Sebelum pemeriksaan, kencing pundi kencing sepatutnya dikosongkan.
 • Untuk kualiti gambar dan penghindaran artifak yang optimum, pesakit harus santai dan tidak membeku semasa fasa penyediaan dan semasa aplikasi pelacak.
 • Menggabungkan PET dan CT dalam satu prosedur juga memerlukan definisi yang tepat mengenai skop pemeriksaan anatomi, kedudukan pesakit, dan ketebalan potongan yang diinginkan untuk CT.

Prosedur

Asas untuk PET adalah penjejakan molekul di badan pesakit dengan pelepasan positron menggunakan pemancar positron. Pengesanan (penemuan) positron kemudian didasarkan pada perlanggaran positron dengan elektron, kerana perlanggaran partikel bermuatan mengakibatkan pemusnahan (generasi gamma quanta), yang cukup untuk pengesanan. Radionuklida yang sesuai untuk digunakan adalah yang dapat mengeluarkan positron dalam keadaan reput. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, positron bertabrakan dengan elektron berdekatan. Jarak di mana pemusnahan berlaku rata-rata 2 mm. Pemusnahan adalah proses di mana positron dan elektron dimusnahkan, menghasilkan dua foton. Foton ini adalah sebahagian daripada sinaran elektromagnet dan membentuk sinaran pemusnahan yang disebut. Sinaran ini mempengaruhi beberapa titik pengesan, sehingga sumber pelepasan dapat dilokalisasi. Oleh kerana dua pengesan terletak bertentangan antara satu sama lain, kedudukan dapat ditentukan dengan cara ini. Urutan PET dan penghasilan gambar keratan rentas (CT):

 • Pertama, radiofarmaseutikal digunakan untuk pesakit. Pelacak yang disebut ini boleh dilabel oleh bahan radioaktif yang berbeza. Yang paling biasa digunakan adalah isotop radioaktif fluor dan karbon. Kerana kesamaan dengan molekul asas, tubuh tidak dapat membezakan isotop radioaktif dari unsur asas, yang mengakibatkan isotop disatukan ke dalam proses metabolik anabolik dan katabolik. Namun, sebagai akibat dari jangka hayat yang pendek, perlu dilakukan pengeluaran isotop yang berdekatan dengan pengimbas PET.
 • Selepas intravena atau penyedutan pengambilan radiofarmaseutikal, pengedaran isotop radioaktif di berpuasa pesakit ditunggu, dan setelah kira-kira satu jam, prosedur PET sebenar dimulakan. Kedudukan badan mesti dipilih sedemikian rupa sehingga cincin pengesan berada berdekatan dengan bahagian badan yang akan diperiksa. Oleh kerana itu, untuk pencitraan seluruh badan diperlukan untuk mengambil beberapa posisi badan.
 • Pengesan yang telah dijelaskan mesti ada dalam jumlah yang banyak untuk memastikan pengesanan foton. Kaedah mengira titik perlanggaran elektron dan positron disebut kaedah kebetulan. Setiap pengesan mewakili gabungan kristal scintillation dan photomultiplier (tiub elektron khas).
 • Masa rakaman semasa pemeriksaan bergantung pada jenis alat dan radiofarmaseutikal yang digunakan.
 • Selain PET, a tomografi dikira Imbasan (CT) dilakukan. Penting untuk tidak mengubah kedudukan pesakit semasa pemeriksaan gabungan (PET dan CT) sehingga pemetaan anatomi berikutnya dapat dilakukan.