Latihan untuk kerosakan tulang rawan

Kami sendi ditutupi oleh lapisan sendi hyaline rawan, yang memudahkan geseran kedua rakan bersama antara satu sama lain. Rawan hyaline adalah tulang rawan tisu penghubung dengan kandungan air yang sangat tinggi. Ia berfungsi sebagai kejutan penyerap.

Tidak ada ujung saraf di rawan, yang bermaksud ia tidak sensitif kesakitan. Dalam kes rawan kecederaan, penyakit degeneratif seperti arthrosis (arthrosis lutut sering terdapat) atau penyakit radang seperti spondylarthritis, kualiti dan juga jisim tulang rawan menurun. Produk lelasan boleh dilepaskan, yang menyebabkan kegatalan.

Apabila tulang rawan sendi hilang, tulang menggosok tulang, yang dibekalkan saraf dan sebab kesakitan. Sebahagian besar, tulang rawan tidak dibekalkan darah kapal, tetapi dibekalkan dengan nutrien melalui cecair sinovial. Pergerakan penting untuk ini.

Sekatan pergerakan yang menyakitkan juga boleh menyebabkan pengurangan bekalan nutrien ke tulang rawan. Tulang rawan tidak dapat dihasilkan semula. Sekiranya kawasan tulang rawan cedera atau usang, tulang rawan baru tidak dapat berkembang.

Penambahan asid hyaluronik atau lekukan pada sendi berusaha untuk merangsang pertumbuhan tulang rawan. Latihan untuk tulang rawan sendi dirancang untuk menjaga permukaan sendi bergerak dan membekalkan tulang rawan dengan nutrien melalui tekanan dan beban tegangan. Pergerakan pada sendi menyebabkan permukaan tulang rawan bergerak di atas satu sama lain dan cecair sinovial dihasilkan.

Latihan juga dapat membantu melegakan tulang rawan. Latihan sokongan sangat sesuai untuk tujuan ini. Dalam kehidupan seharian, kita sering menyokong diri kita dengan cara yang melemahkan struktur pasif kita seperti tulang rawan, tulang dan ligamen.

Latihan sokongan yang disasarkan dapat membantu otot untuk melegakan sebahagian besar beban. Menguatkan otot di sekitar sendi adalah sebahagian daripada program latihan seperti regangan otot yang dipendekkan. Sekiranya mungkin, sumbu badan fisiologi harus dikekalkan agar dapat memuatkan rawan sendi secara optimum.

Lutut kita adalah salah satu sendi paling terdedah kepada kerosakan tulang rawan. Kecederaan sukan menyebabkan kerosakan pada ligamen atau menisci, yang sering mempengaruhi tulang rawan sendi. Osteochondrosis dissecans adalah penyakit yang berlaku pada masa remaja dan menyebabkan kehilangan kawasan kecil tulang rawan dan tulang.

Bergantung pada pilihan rawatan, ini boleh menyebabkan kemudian kerosakan tulang rawan dalam sendi lutut. Punca lain dari kerosakan tulang rawan dalam sendi lutut adalah ketidakseimbangan paksi seperti ketukan lutut (genu valgum) atau kaki tunduk (genu varum). Ketidakseimbangan menghasilkan beban tambahan yang berterusan pada satu sisi tulang rawan sendi, yang mendorong keausan dan boleh menyebabkan patellar kesakitan.

Untuk mengelakkan kerosakan pada tulang rawan lutut, kaki paksi harus dilatih untuk mengimbangi malposisi seawal mungkin. Ini dapat dilakukan dengan bantuan tali Thera, dengan pembetulan diri di hadapan cermin dan latihan sederhana seperti selekoh lutut dan paru-paru. 1. lutut dibengkokkan dengan theraband Latihan ini harus dilakukan oleh mereka yang mempunyai penyesuaian XB.

Ikat a theraband di lutut sehingga Theraband menekan anda lebih banyak ke lutut. Anda sekarang harus menekan kedua lutut ke arah luar ke arah tarik theraband, supaya lurus kaki paksi ada. Sekarang tolak punggung anda ke belakang semasa badan atas membongkok ke hadapan dan sendi lutut dibengkokkan hingga 100 °.

Berat kini meningkat pada tumit. Bengkokkan lutut secara perlahan (hingga 5 saat) dan kembali ke lutut dan pinggul normal (eksentrik). Semasa pelaksanaan sendi lutut tidak boleh menunjuk hujung kaki.

Sekiranya ini berlaku, bengkokkan lutut dengan badan atas lurus dan tidak membongkok ke hadapan. Lakukan latihan ini hanya jika tidak ada rasa sakit. Kaedah: 3 x 15 whl.

2. bengkokkan lutut dengan bola Latihan ini harus dilakukan oleh orang yang mempunyai kedudukan O. Pelaksanaannya sama seperti selekoh lutut dengan Theraband, hanya Theraband yang tidak diikat di lutut tetapi bola (bantal, selimut dll) diletakkan di antara sendi lutut.

Bola mendorong lutut ke luar dan harus didorong ke dalam oleh pengguna semasa latihan untuk mengekalkan lurus kaki paksi semasa melakukan senaman. Lakukan latihan ini hanya jika tidak ada rasa sakit. Kaedah: 3 x 15 whl.

3. terjun ke depan Dari posisi berdiri membuat langkah panjang ke hadapan. Menurunkan berat badan anda perlahan-lahan dan pergi maks. 90 ° dengan lutut depan ke dalam lenturan. Langkah harus diatur sejauh ini sehingga lutut tidak menonjol di hujung kaki.

Kedua-dua kaki menunjukkan arah pandangan, paksi kaki tetap lurus / stabil semasa lenturan. Anda boleh menyokong diri anda dengan tangan di bahagian depan paha semasa lenturan. Badan atas tetap tegak semasa latihan.

Juga untuk latihan ini, disarankan untuk membengkokkan perlahan dan meregangkan lebih cepat. Lakukan latihan ini hanya jika tidak ada rasa sakit. Kaedah: 3 x 15 whl.

setiap sisi. 4. melangkah ke sisi Juga di sini anda bermula dari kedudukan berdiri. Sekarang anda meletakkan satu kaki jauh ke samping dan bengkokkan kaki anda sendi lutut juga di sini untuk maks.

90 °. Kaki menunjuk ke arah penglihatan, bahagian atas badan condong sedikit ke depan, punggung menolak sedikit ke belakang. Anda boleh menopang lutut yang bengkok.

Dari kedudukan ini tekan diri anda dengan kuat kembali ke posisi berdiri. Lakukan latihan ini hanya jika tidak ada rasa sakit. Kaedah: 3 x 15 whl.

setiap sisi. Selepas kecederaan sukan atau trauma lain, adalah penting untuk membina semula otot untuk mengelakkan kerosakan akibatnya dan memastikan kestabilan otot, yang melegakan tulang rawan. Penyelarasan latihan sangat sesuai untuk tujuan ini.

Lutut membengkokkan pada permukaan yang berbeza, paru-paru ke arah yang berbeza, berdiri di sebelah kaki dan banyak lagi adalah sebahagian daripada latihan dalam fasa penyatuan setelah kecederaan sembuh. Terapi boleh ditambah dengan rawatan tisu lembut, regangan dan terapi fizikal. Pembalut pita boleh melegakan struktur atau menyokong penyembuhannya.

Berbasikal dan berenang adalah sukan yang baik yang boleh dilakukan sekiranya kerosakan tulang rawan di lutut sendi, kerana sendi lutut hampir tidak tertekan oleh tekanan dari berat badan. Sekiranya tulang rawan sendi rosak teruk, pembedahan biasanya dilakukan. Pemrosesan semula arthroscopic permukaan sendi dilakukan.

Bergantung pada usia, penggantian sendi endoprosthetic dapat dilakukan. Latihan lebih lanjut untuk lutut boleh didapati dalam artikel Fisioterapi untuk lutut arthrosis dan latihan untuk arthrosis lutut. Yang sendi pinggul adalah sambungan bola dan soket di mana paha mengartikulasikan dengan pelvis.

Kerosakan tulang rawan di sendi pinggul biasanya disebabkan oleh arthrosis. Di dalam sendi pingguljuga, pelanggaran paksi boleh menyebabkan beban rawan yang berlebihan. Ketidakseimbangan paksi biasa adalah coxa valga atau coxa vara.

Ini menyebabkan perubahan pada sudut leher femur (valga - sudut lebih curam - vara, sudut rata) dan pemuatan unilateral pada kawasan tulang rawan tertentu. Sebab-sebab lain boleh displasia pinggul - kekurangan bumbung di atas kepala femur, atau Penyakit Perthes - Satu zaman kanak-kanak penyakit di mana terdapat kekurangan bekalan jangka pendek ke kepala femoral dengan kehilangan tisu tulang rawan / tulang. Femoral kepala boleh berubah bentuk, yang membawa kepada kerosakan tulang rawan kekal atau menyebabkan arthrosis kemudian.

Sendi pinggul dapat digerakkan dengan mudah dengan mengambil langkah besar dan lebar di mana pelvis berputar di atas femoral kepala. Di sini juga, berenang dan berbasikal sesuai agar tidak memberi tekanan tambahan pada kepala femoral kerana berat badan. Ia juga penting untuk menjaga pergerakan sendi pinggul.

Postur satu sisi, seperti duduk sepanjang masa, menyebabkan sendi hilang pergerakan. Terutama sambungannya sering hilang. Peregangan latihan untuk otot flexor pinggul sangat sesuai untuk ini, tetapi latihan pengukuhan untuk ekstensor pinggul juga penting.

1. peluasan pinggul dengan Theraband Tie a Theraband erat di kedua-duanya buku lali sendi. Berdiri tegak dan pimpin satu kaki diregangkan lebih kurang. 15 ° ke belakang tanpa memiringkan bahagian atas badan ke hadapan.

Selepas itu anda menggerakkan kaki yang diregangkan perlahan-lahan ke hadapan semula. Anda juga boleh melakukan latihan dalam keadaan rawan di lantai tanpa Theraband. Satu kaki diregangkan sepenuhnya ke atas.

Pandangan diarahkan secara menegak ke bawah. Kaedah: 3 x 15 whl. 2. pinggul penculikan dengan Theraband Tie a Theraband erat di kedua-duanya buku lali sendi.

Anda berdiri tegak dan memimpin satu kaki diregangkan lebih kurang. 35 ° ke sisi tanpa memiringkan bahagian atas badan. Selepas itu anda mengarahkan kaki anda yang diregangkan perlahan ke tengah lagi.

Anda juga boleh melakukan latihan di lantai dengan posisi samping dengan atau tanpa Theraband. Kaki yang terbaring di atas terbentang. Kaedah: 3 x 15 whl.

3. pinggul penambahan dengan Theraband Letakkan Theraband di sekitar anda buku lali dan bantalan kaunter tetap (kaki meja dll). Mereka berdiri tegak dan memimpin satu kaki diregangkan lebih kurang. 20 ° ke dalam, sehingga mereka melewati kaki penyokong tanpa memiringkan bahagian atas badan.

Kemudian perlahan-lahan mereka mengarahkan kaki yang diregangkan kembali ke posisi awal. Anda juga boleh melakukan latihan di lantai dalam kedudukan sisi tanpa Theraband. Dalam kes ini, kaki atas diarahkan ke depan, sehingga kaki bawah adalah percuma.

Ini kini diangkat. Kaedah: 3 x 15 whl. Dalam fisioterapi teknik daya tarikan tambahan boleh digunakan untuk melegakan permukaan sendi.

Dengan menarik sendi, permukaan tulang rawan sedikit terpisah antara satu sama lain dan dengan itu lega. Selanjutnya, otot tegang yang menyakitkan dapat dilonggarkan dengan rawatan tisu lembut. Terapi terapi titik dan peregangan pasif untuk terapi kerosakan tulang rawan di pinggul.

Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel latihan fisioterapi pinggul. Kami sendi bahu hanya dijamin sedikit oleh tulang. Tetapi permukaan sendi dilindungi oleh tulang rawan bibir, labrum, glenoidal.

Kecederaan pada bahu, seperti terkehel, sering mengakibatkan tangisan tulang rawan ini bibir. Walaupun dengan ketidakstabilan, tulang rawan sendi bahu tertekan dan boleh usang. Ini mengakibatkan sekatan pergerakan, kerengsaan akut dan keadaan keradangan yang menyakitkan arthrosis bahu.

Mobiliti bahu harus dijaga sejauh mungkin. Untuk tujuan ini, penting untuk mengenal pasti dan menghilangkan sebarang mekanisme pelindung yang mungkin berlaku. Biasanya, bila sakit di bahu sendi berlaku, keseluruhannya tali pinggang bahu digerakkan dan kepala humerus hampir tidak bergerak sama sekali di soket.

Walaupun ini dapat menghilangkan rasa sakit, ini menyebabkan tulang rawan sendi kurang mendapat makanan dan permukaan sendi dan struktur sekitarnya menjadi melekit. Oleh itu, dengan syarat kerosakan tulang rawan tidak lagi akut dan tidak lagi memerlukan imobilisasi, sendi bahu harus digerakkan dengan lembut dan dengan penurunan berat lengan. Latihan pendulum di mana bahagian atas badan condong ke hadapan sehingga lengan tergantung bebas di ruang sesuai untuk tujuan ini.

Latihan mobilisasi lebih lanjut dapat dilihat dalam artikel latihan mobilisasi fisioterapi. Sekiranya tulang rawan mampu menampung berat badan, sokongan aktif juga harus dilakukan. Oleh kerana ini dapat melegakan sendi dalam kehidupan seharian.

Kita sering menyokong diri kita dalam struktur pasif kita tanpa menegangkan otot. Dalam kes ini, tulang rawan sendi mengalami tekanan yang tinggi. Pesakit harus belajar untuk menyokong dirinya dalam otot dan untuk menyokong dirinya secara aktif.

Dengan cara ini sendi stabil dan permukaan sendi dilonggarkan. 1. sokongan di dinding Anda berdiri tegak kira-kira setengah meter di hadapan dinding dan sekarang biarkan diri anda jatuh ke atasnya. Anda menyokong berat badan anda dengan kedua-dua tangan pada ketinggian bahu.

Betulkan bilah bahu anda dengan menariknya bersama dan memandu ke bawah sedikit. Siku dibengkokkan. Pegang kedudukan ini sebelum anda menjauhkan diri dari dinding lagi.

Lakukan latihan ini sehingga 3 set 15 whl. masing-masing. 2. sokongan di lantai Lakukan push-up.

Lengan tetap terpaku pada kedudukan yang sedikit bengkok. Seluruh badan anda dalam keadaan tegang dan lurus sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai kekuatan, anda boleh mengubah sokongan menjadi push-up.

Sekiranya anda tidak dapat menahan kedudukan yang diregangkan, bantulah seluruh diri anda kaki bawah dan bukan hanya kaki anda. Lakukan latihan ini selama kira-kira 20 saat. Pergerakan goyang kecil dapat dilakukan.

Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Latihan untuk pemadam pemutar. Sekiranya keradangan akut disebabkan oleh kerosakan tulang rawan, sendi harus dilumpuhkan sepenuhnya untuk waktu yang singkat jika perlu. Orthoses atau serpihan (biasanya diresepkan oleh doktor) sesuai untuk tujuan ini.

Gimnastik bahu atau aquagynastics juga sering ditawarkan untuk pesakit bahu, di mana pergerakan bahu dilatih secara berkumpulan. Di sini juga, terapi harus ditambah dengan rawatan tisu lembut fisioterapeutik atau terapi manual. Tidak jarang berlaku kerosakan tulang rawan di belakang lutut (patella).

Ini disebut kerosakan tulang rawan retropatellar. Orang yang banyak bekerja di lutut atau atlet yang melakukan banyak tekanan di lutut (mengangkat berat, berlari) sering terjejas. The lutut adalah tulang sesamoid dalam tendon penyisipan ekstensor lutut, muskul quadriceps.

. lutut boleh ditekan ke gelangsarnya pada paha (condyle) dengan meletakkan regangan berat pada quadriceps. Tekanan yang meningkat memberi tekanan pada permukaan tulang rawan dan boleh menyebabkan kerosakan tulang rawan jangka panjang. Secara anatomik, patela ditstabilkan oleh alat ligamen secara lateral di galas gelongsor. Ada kemungkinan satu (biasanya sisi) menarik patela lebih banyak daripada yang lain, mengakibatkan lelasan sepihak pada permukaan sendi, yang menyebabkan kerosakan tulang rawan.

Ketidakseimbangan boleh menjadi sangat teruk sehingga dislokasi kebiasaan (dislokasi) patela dapat terjadi, yang merupakan faktor risiko yang kuat untuk kerosakan tulang rawan retropatellar. Kecederaan traumatik seperti patah tulang patela atau kehelan akibat trauma juga merupakan faktor risiko yang kuat untuk kerosakan tulang rawan di belakang patela. Kesakitan biasanya juga mempengaruhi tendon patellar di kemudian hari.

Ini membawa kepada sindrom hujung patellar. Mula-mula lutut harus lega, maka penyebabnya harus dihilangkan. Sekiranya quadriceps mempunyai masalah dengan penyambungannya, ia harus diregangkan dan lega.

Sekiranya berlaku pelanggaran paksi dan patela lateral (ditarik ke luar), ini harus diperbetulkan sejauh mungkin dengan mengimbangi ketidakseimbangan otot. Thekla ke-1 Latihan ini melatih bahagian belakang paha (hamstring). Anda menyokong diri anda dari tempat duduk panjang di lantai dengan kedua tangan dan sebelah kaki ke atas.

Satu kaki tidak di lantai tetapi diregangkan dan selari dengan lantai di udara. Pinggul ditekan ke atas dan dipegang. Anda kini merasakan tarikan pada kaki penyangga.

Tingkatkan tarikan ini dengan membuat gerakan bulat kecil dengan kaki yang diregangkan masuk dan keluar dari pinggul, mengikut arah jam dan lawan jam. Penting untuk selalu meregangkan pinggul ke atas. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 15 saat.

2. selekoh lutut Dalam kedudukan melebar pinggul bengkokkan lutut anda ke kira-kira. 100 °. Punggung menolak ke belakang dan badan atas membongkok ke hadapan.

Tekanan pada tumit meningkat. Lenturan harus berlangsung hingga 5 saat, sementara peluasan ke kedudukan permulaan mengambil masa 1 saat. Anda melatih secara eksentrik dengan cara ini.

Sekiranya perlu, operasi di mana alat ligamen luar dilonggarkan secara pembedahan sehingga patela dapat meluncur lebih jauh secara pertengahan (ke dalam) pada galas slaidnya sangat membantu. Operasi di mana alat ligamen luaran dilonggarkan secara pembedahan sehingga patela dapat meluncur lebih jauh secara pertengahan (ke dalam) pada galas slaidnya dapat membantu. Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang rawan, tidak kira di mana sendi, diagnosis terlebih dahulu harus dibuat untuk menjelaskan penyebab kelebihan rawan.

Punca sistemik seperti artritis atau keradangan bakteria dll mesti dikecualikan. Selanjutnya, program latihan harus dikembangkan bersama pesakit, yang harus dilakukannya secara teratur di rumah.

Ketepatan pelaksanaan latihan sangat penting. Latihan yang dilakukan dengan tidak betul boleh merosakkan tulang rawan. Sekiranya rasa sakit itu teruk, terapi ubat pelengkap harus dipertimbangkan.

Sekiranya perlu, operasi pada peringkat akhir dapat dipertimbangkan. Selepas kecederaan akut dan trauma di mana kerosakan tulang rawan telah berlaku, sendi biasanya mesti lega dan tidak bergerak sebelum terapi pemulihan dapat dimulakan. Aplikasi panas atau sejuk boleh menyenangkan pada peringkat akut. Latihan dan interaksi pemuatan dan pemunggahan yang seimbang sangat penting untuk sendi yang sihat dengan tulang rawan sendi yang sihat. Sebilangan besar kerosakan tulang rawan merosot dan dapat disembuhkan sepenuhnya, jika sama sekali.