Hydronephrosis: Punca, Gejala & Rawatan

Hydronephrosis mewakili pembesaran patologi pelvis buah pinggang dan sistem caliceal buah pinggang. Ia juga dikenali sebagai kantung berair buah pinggang dan hasil dari kronik pengekalan kencing. Dalam jangka masa panjang, peningkatan tekanan dalam sistem rongga ginjal dapat membawa kehancuran buah pinggang tisu.

Apa itu hidronephrosis?

Hydronephrosis adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan pelebaran (dilatasi) kantung seperti "kantung" lembangan atau sistem rongga ginjal. The keadaan adalah akibat daripada penyumbatan aliran keluar air kencing yang mengakibatkan kerosakan atau kemusnahan buah pinggang tisu. Oleh itu, ia juga disebut ginjal stasis kencing atau air karung buah pinggang. Masalahnya di sini adalah kekurangan saluran air kencing, yang mengakibatkan pengembangan buah pinggang secara progresif. Bergantung pada penyetempatan, maka tidak hanya terdapat pengembangan sistem rongga ginjal seperti kantung, tetapi juga ureter. Oleh itu, hidronephrosis adalah hasil kencing tekanan darah tinggi. Hanya sekitar 10% kes kedua-dua buah pinggang terjejas. Apabila penyakit ini berkembang, terdapat penurunan yang ketara fungsi buah pinggang. Sekiranya hidronephrosis menjadi kronik, kerosakan kekal pada parenkim ginjal boleh berlaku, iaitu kehilangan fungsi tisu ginjal. Berkurangnya kapasiti penapisan dan, dalam keadaan terburuk, kegagalan buah pinggang boleh menjadi akibat jangka panjang. Hydronephrosis tidak semestinya segera hadir dengan gejala; tanda awal yang mungkin termasuk sayap, belakang, atau sakit perut, Serta pening, muntah, Atau kejang.

Punca

Terdapat pelbagai sebab pengekalan kencing buah pinggang. Pengelasan yang sama pada asasnya berdasarkan lokalisasi kejadian mereka; juga penting sama ada ia berada di luar atau di dalam saluran kencing lembangan. Penyebab yang paling biasa termasuk penyempitan mekanikal, misalnya disebabkan oleh batu karang dalam sistem kencing. Ini menyebabkan penyempitan ureter dan aliran air kencing. Halangan aliran keluar ini menyebabkan stenosis saluran pelvis buah pinggang, misalnya. Kumpulan penyebab hidronephrosis mekanikal juga merangkumi kanser pundi kencing, batu pundi kencing atau penyempitan pundi kencing leher. Penyebab yang dilokalisasikan di luar sistem kencing mungkin termasuk tumor yang menyekat ureter dan dengan itu mengganggu aliran keluar air kencing, seperti prostat or kanser rahim. Pencetus hidronephrosis lain boleh menjadi malformasi yang menyebabkan air kencing mengalir kembali ke buah pinggang: Dalam apa yang disebut vesicoureterorenal refluks, yang ureter tidak ditutup (betul) selepas membuang air kecil dan refluks berlaku. Lebih jarang, pengekalan kencing buah pinggang juga berpunca dari penyakit neuromuskular dan terhasil pundi kencing gangguan pengosongan. Ini boleh berlaku di multiple sclerosis, quadriplegia, atau penyakit neurogenik lain (terutamanya kelumpuhan). Dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyalahgunaan dadah juga mungkin berkaitan dengan hidronephrosis.

Gejala dan tanda khas

  • Sakit kepak
  • Sakit perut
  • Sakit belakang
  • kekejangan otot
  • Pening
  • Muntah
  • Berpeluh

Diagnosis dan kursus

Hydronephrosis tidak harus segera mengakibatkan gejala yang ringkas. Hidronephrosis akut boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan kolik buah pinggang: teruk, kolik kesakitan di bahagian sisi, perut, dan belakang, mungkin berkaitan dengan kekejangan. Darah dalam air kencing juga merupakan gejala yang mungkin berlaku semasa penyakit akut. Perkembangan kronik hidronephrosis lebih beransur-ansur - di sini, gejala mungkin disertai dengan kesakitan, tetapi mungkin juga menyerupai kegagalan buah pinggang: pening, loya, muntah, perasaan lemah, kekejangan otot dan tekanan perasaan, serta gangguan pada saluran penghadaman mungkin. Prosedur pencitraan merangkumi sonografi perut, saluran kencing, dan pundi kencing. Ini juga membolehkan tahap hidronephrosis dinilai. Untuk penjelasan lebih lanjut mengenai penyebab hidronephrosis, boleh dilakukan tomografi komputer perut dan uretroskopi, serta angiografi dan urografi ekskresi. Ujian makmal boleh digunakan bukan hanya untuk mengukur darah dalam air kencing, tetapi juga kreatinin nilai, yang memberikan maklumat mengenai kapasiti penapisan buah pinggang, antara lain.Jika hidronephrosis tetap tidak didiagnosis untuk masa yang lama dan penyakit itu berlanjutan, akibatnya adalah tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi) dan kekurangan buah pinggang, serta kerosakan kekal pada buah pinggang.

Komplikasi

Dalam jangka masa panjang, hidronephrosis boleh menyebabkan kerosakan yang teruk dan tidak dapat dipulihkan pada tisu di sekitar buah pinggang. Dalam kes ini, orang yang terjejas terutamanya menderita pelbagai kesakitan, tetapi ia berlaku di kawasan ginjal dan belakang. Dalam kebanyakan kes, ini kesakitan merebak ke kawasan badan yang lain. Kejang otot dan kejang epilepsi mungkin berlaku. Tambahan pula, pesakit mengadu muntah dan pening. Tidak jarang, keluhan ini membawa kepada serangan panik atau berpeluh. Kerana kesakitan yang berterusan, ramai pesakit mudah marah dan tidak dapat menikmati kehidupan seharian. Mereka menarik diri dari kehidupan aktif dan daya tahan pesakit menurun dengan ketara. Gangguan di saluran penghadaman mungkin juga berlaku. Dalam keadaan terburuk, orang yang terjejas mengalami kegagalan buah pinggang, menjadikan mereka bergantung pada buah pinggang penderma atau dialisis. Tanpa rawatan, kegagalan buah pinggang menyebabkan pesakit mati. Rawatannya tidak membawa untuk sebarang komplikasi selanjutnya. Walau bagaimanapun, kejayaannya sangat bergantung pada keparahan hidronephrosis dan tidak membawa kepada penyakit yang positif dalam setiap kes. Jangka hayat juga dapat dikurangkan oleh hidronephrosis.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya gejala seperti sakit perut atau otot kejang diperhatikan, hidronephrosis mungkin ada. Lawatan ke doktor ditunjukkan sekiranya tanda-tanda penyakit meningkat atau tidak reda setelah tiga hingga empat hari paling lambat. Sekiranya terdapat gejala yang lebih lanjut, doktor mesti berjumpa. Khususnya, sengit sakit belakang serta loya dan muntah adalah tanda amaran yang jelas yang mesti disiasat. Sekiranya memang ginjal penahan kencing, rawatan segera diperlukan. Pesakit yang memerhatikan darah di dalam air kencing mereka atau mempunyai masalah membuang air kecil bercakap kepada doktor penjagaan utama mereka. Ini benar terutamanya jika lain keadaan sudah ada. Penyebab hidronephrosis biasa adalah batu karang, pundi kencing batu atau kanser pundi kencing. Kecacatan atau penyakit neuromuskular juga boleh menyebabkan hidronephrosis. Sekiranya ada keadaan ini, gejala yang tidak biasa mesti dilihat oleh doktor pada hari yang sama. Pemeriksaan awal boleh dilakukan oleh doktor penjagaan primer. Selepas itu, pakar urologi atau ahli nefrologi harus berunding, bergantung pada sifat dan keparahan gejala. Dengan gejala yang teruk, pesakit harus pergi ke hospital.

Rawatan dan terapi

. terapi hidronephrosis semestinya bergantung kepada sebab tertentu. Tujuan yang paling penting, tentu saja, adalah mengembalikan aliran air kencing dari ginjal ke pundi kencing secara kekal dan, dalam kes-kes akut, untuk merawat kesakitan pesakit dengan berkesan. Sekiranya penyebab penyumbatan saluran kencing adalah mekanikal, keutamaan pertama adalah menghilangkan halangan untuk mengalir. Ini boleh dilakukan dengan penyingkiran endoskopi atau pembedahan. Walau apa pun, penting untuk mencegah jangkitan pada sistem kencing. Dalam kes batu karang sebagai penyebab air karung buah pinggang, bukan sahaja terapi kesakitan dilakukan, tetapi langkah-langkah juga digunakan untuk mengeluarkan batu ginjal dari sistem kencing. Sekiranya mereka tidak dapat dihilangkan secara semula jadi, kejutan gelombang digunakan untuk memecah batu ginjal dalam sistem kencing. Sebagai alternatif, jika ini tidak mungkin, terdapat pelbagai kaedah pelvoplasti buah pinggang. Bergantung pada kemajuan hidronephrosis, pembetulan semula pembedahan (recanalization) saluran kencing mungkin dilakukan. Di sini, doktor yang merawat mempunyai beberapa pilihan: A stent (prostesis vaskular) dapat ditanamkan dan dengan itu, mirip dengan pintasan, "baru" ureter boleh dibuat. Atau dia boleh memutuskan untuk melakukan pembedahan semula ureter intraperitoneally, iaitu di dalam rongga perut. Sekiranya pilihan ini tidak dapat dilaksanakan, penciptaan pundi kencing buatan saluran keluar (urostomi) juga boleh menjadi alternatif terapi. Semua ini langkah-langkah bertujuan untuk memulihkan dan menjamin secara kekal aliran keluar air kencing yang penting dan perkumuhan zat kencing hingga tahap yang mencukupi. Sekiranya terapi di atas langkah-langkah tidak lagi mungkin dan perjalanan penyakit atau kerosakan pada buah pinggang telah berkembang terlalu jauh, pembuangan ginjal juga mungkin diperlukan.

Prospek dan prognosis

Prognosis hidronephrosis bergantung kepada penyebabnya dan juga rawatan segera. Sekiranya rawatan berjaya dalam beberapa hari atau minggu, tisu ginjal dapat pulih sepenuhnya. Tiada kerosakan buah pinggang. Namun, tanpa rawatan, kekurangan buah pinggang boleh berkembang, yang tidak lagi dapat disembuhkan sepenuhnya. Dalam kes yang sangat teruk, bahkan ada ancaman kehilangan keseluruhan fungsi buah pinggang. Hydronephrosis tidak begitu jarang berlaku. Bayi yang baru lahir dan bayi sering mengembangkannya akibat gangguan kongenital. Pada wanita hamil ia sering berlaku ketika uterus memberi tekanan pada uretra, dan pada lelaki yang disebut air ginjal karung berkembang kerana penyakit prostat. Oleh itu, selain wanita hamil, lelaki tua biasanya terjejas. Bagi wanita, berbeza dengan lelaki, prognosis hidronephrosis biasanya sangat baik. Pada hampir semua wanita, buah pinggang kembali normal selepas mengandung tanpa rawatan sama sekali. Selalunya, penyakit ini tidak disedari pada mulanya kerana ginjal melebar hanya dengan perlahan. Jarang sekali, tekanan darah tinggi berkembang semasa hidronephrosis. Dalam beberapa kes, kehilangan pengeluaran air kencing dan, seperti yang telah disebutkan, kerosakan pada buah pinggang juga mungkin terjadi. Rawatan hidronephrosis bergantung kepada sebab tertentu. Sekiranya penyumbatan aliran keluar air kencing dapat dihilangkan dengan cepat, biasanya tidak perlu risau tentang kerosakan akibatnya.

pencegahan

Oleh kerana pelbagai penyebab dapat dipertimbangkan dalam hidronephrosis, pencegahan segera sangat sukar. Walau apa pun, umum kesihatan buah pinggang dan pundi kencing dapat dipengaruhi sejauh perhatian diberikan kepada pengambilan air yang mencukupi - dan ini dari zaman kanak-kanak hingga usia tua. Penggunaan alkohol secara kecil-kecilan hanya dapat dilihat dalam hubungan ini sama bermanfaatnya. Gaya hidup yang sihat dan pengambilan air yang mencukupi tentunya merupakan langkah pencegahan terbaik untuk penyakit ini.

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes hidronephrosis, langkah-langkah atau pilihan untuk penjagaan selepas itu sangat terhad atau tidak ada. Dalam kes ini, orang yang terjejas terutama bergantung pada pengesanan awal dan rawatan penyakit sehingga komplikasi lebih lanjut dapat dicegah. Ini juga mencegah gejala yang semakin teruk. Walau bagaimanapun, dalam keadaan terburuk, hidronephrosis menyebabkan pemusnahan buah pinggang sepenuhnya, yang juga boleh mengakibatkan kematian orang yang terkena. Rawatan itu sendiri selalu bergantung pada penyebab sebenar penyakit ini, sehingga tidak ada ramalan umum yang dapat dibuat. Dalam beberapa kes, ubat boleh diambil untuk mengurangkan gejala. Penting untuk memastikan bahawa ubat diambil dengan kerap dan mengikut dos yang betul. Sekiranya terdapat ketidakpastian atau pertanyaan, doktor harus berjumpa terlebih dahulu. Seorang doktor juga harus selalu berjumpa terlebih dahulu sekiranya terdapat pertanyaan mengenai kesan sampingan atau interaksi dengan ubat lain. Dalam beberapa kes, hidronephrosis juga memerlukan rawatan psikologi. Kontak dengan penghidap penyakit lain juga berguna dalam hal ini, kerana dapat menyebabkan pertukaran maklumat.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Hydronephrosis memerlukan pemeriksaan atau rawatan perubatan segera. Sekiranya kesesakan buah pinggang penyebabnya tidak maju, ubat alternatif boleh digunakan untuk menghilangkan rasa tidak selesa dan melegakan kesesakan. Salah satu ubat rumah tangga yang berkesan adalah epal cuka sari. Dicampur dengan akasia madu dan air mineral, ia melarutkan batu ginjal dan dapat mencegah hidronephrosis. Homeopati menawarkan ubat "Berberis vulgaris", Yang digunakan untuk pelbagai penyakit organ perkumuhan. Matrikaria chamomilla atau nyata chamomile juga membantu dengan sakit buah pinggang. Batu kencing boleh dirawat dengan Lycopodium. Di samping itu, Schüssler garam berguna, terutamanya Natrium Phosphoricum juga Litium kloratum. Penggunaan ubat homeopati pertama sekali harus dibincangkan dengan doktor. Sekiranya hidronephrosis sudah terbentuk, rawatan perubatan diperlukan. Pesakit boleh menyokong terapi kesakitan atau rawatan dengan cara kejutan ombak dengan mudah dan tidak memberi tekanan pada buah pinggang. Profesional perubatan yang bertanggungjawab akan menjawab dengan tepat langkah-langkah yang harus diambil. Secara amnya, cadangan merangkumi sihat dan seimbang diet, penghidratan yang mencukupi, dan aktiviti fizikal yang ringan.